Marijampolės regionas – projektinės veiklos lyderis šalyje

regioninis posedisVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Marijampolės regiono plėtros tarybos posėdis birželio 20 dieną vyko Šakių rajone, Plokščiuose. Išvažiuojamasis posėdis prasidėjo pažintimi su Plokščių miesteliu ir trumpa ekskursija po Plokščių vidurinės mokyklos  patalpas.
 
Nuotr. Plokščių vidurinės mokyklos direktorė N.Bitinienė (dešinėje) svečiams pristatė universalaus daugiafunkcinio  centro patalpas.
 
Plokščių vidurinėje mokykloje, įgyvendinant regioninį projektą „Plokščių daugiafunkcinio centro steigimas“  bei panaudojant Europos Sąjungos fondų lėšas, šiemet buvo įsteigtas universalus daugiafunkcinis centras.  Šakių rajono savivaldybės meras Juozas Bertašius ir mokyklos direktorė Nijolė Bitinienė išvažiuojamojo posėdžio dalyvius ir svečius pakvietė įvertinti plokštiečių nuveiktą darbą. Pasižvalgę po šį rudenį oficialiai darbą pradėsiančio daugiafunkcinio centro patalpas, svečiai liko maloniai nustebinti. Posėdžio dalyviai taip pat apsilankė pagal Europos Sąjungos finansuojamą projektą  įsteigtame Plokščių socialinių paslaugų centre. Šį apie 2 mln. litų vertės projektą įgyvendino VšĮ „Vilties žiedas“.

Paskirtas naujas tarybos narys

Marijampolės regiono plėtros tarybos posėdyje, kuriam pirmininkavo Algis Žvaliauskas, buvo apsvarstyta vienuolika klausimų, priimti devyni sprendimai. Lietuvos Respublikos Vyriausybei pakeitus jos deleguotus atstovus regionų plėtros tarybose, pasikeitė ir Marijampolės regiono plėtros tarybos sudėtis. Vietoje Birutės Kažemėkaitės, Kalvarijos savivaldybės tarybos narės,  Vyriausybė į Marijampolės regiono plėtros tarybą paskyrė Valdą Tumelį, Marijampolės savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoją. Posėdyje buvo išrinktas naujas Marijampolės regiono plėtros tarybos pirmininko pavaduotojas, kuriuo tapo ilgametis tarybos narys Rimvydas Žiemys, Vilkaviškio rajono savivaldybės tarybos narys.

Patikslintos projektinės lėšos

Posėdyje buvo priimti 6 sprendimai dėl regiono projektų sąrašų patikslinimo. Priemonės „Prielaidų spartesnei ūkinės veiklos diversifikacijai kaimo vietovėse sudarymas” regiono projektų sąrašas buvo patikslintas pakoreguojant projektų biudžetus pagal jų įgyvendinimui faktiškai skirtas ar išmokėtas lėšas, o sutaupytas lėšas paskiriant Kalvarijos savivaldybės administracijos projektui „Pastato Akmenynų seniūnijoje renovacija, pritaikymas bendruomenės reikmėms ir aplinkos sutvarkymas”, kuriam įgyvendinti, įvykdžius viešuosius pirkimus, pritrūko lėšų.

Priemonių „Savivaldybių institucijų ir įstaigų dirbančiųjų kvalifikacijos tobulinimas” ir „Regioninės plėtros tobulinimas, regionų plėtros planai ir savivaldybių (ilgalaikiai / trumpalaikiai) strateginiai plėtros planai“ regiono projektų sąrašuose patikslintos projektų vertės pagal faktiškai projektams skirtas arba išmokėtas lėšas, taip pat patikslintos regionui šių priemonių įgyvendinimui skirtų lėšų sumos. Įgyvendinant projektus pagal šias priemones buvo sutaupyta ES fondų lėšų, kurios LR Vyriausybės nutarimu buvo perkeltos įgyvendinti projektams pagal priemonę „Teritorijų planavimas”. Šios lėšos bus panaudotos svarbiems teritorijų planavimo dokumentams rengti.

Sutaupytos lėšos – marijampoliečiams

Vienu nauju projektu buvo papildytas priemonės „Elektroninė demokratija: regionai“ regiono projektų sąrašas. Iš viso pagal šią priemonę Marijampolės regione, baigus įgyvendinti 5 projektus, sutaupyta šiek tiek daugiau nei 29 tūkst. litų ES fondų lėšų. Marijampolės savivaldybės administracija siekia įgyvendinti dar vieną projektą, kuriuo būtų pagerintos sąlygos piliečiams stebėti Marijampolės savivaldybės tarybos darbą. Marijampolės regiono plėtros taryba patikslino projektų sąrašą ir į jį įtraukė marijampoliečių projektą „Demokratinių procesų viešinimo plėtra Marijampolės savivaldybėje”.

Stringa paskutinis projekto etapas

UAB „Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centro“ direktorius Antanas Mieliauskas  apžvelgė šiuo metu įgyvendinamus atliekų tvarkymo sistemos tobulinimo projektus ir kylančias juridines bei finansines problemas. Marijampolės regiono plėtros tarybos pirmininkas A. Žvaliauskas dėl šios įmonės veiklos išsakė atvirą kritiką ir paragino tarybos narius artimiausiu metu iš esmės išnagrinėti susidariusią situaciją, sukviesti akcininkų susirinkimą. Jei Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centrui nepavyks sėkmingai įgyvendinti paskutinio ES finansuojamo projekto etapo (astatyti atliekų perdirbimo gamyklos), ES institucijos gali pritaikyti tam tikras finansines sankcijas. Jei bus priimti gerai neapgalvoti sprendimai, atliekų surinkimo iš gyventojų paslaugos ateityje gali dar labiau pabrangti. „Jei žmonėms bus už šiukšlių išvežimą įkainiai iškelti iki 40 centų už kubinį metrą, suvalkiečiai, kaip ir prieš šimtą metų, tikrai išeis į gatves streikuoti. Reikia iš esmės spręsti šį klausimą“, - visus įspėjo Šakių rajono savivaldybės meras J.Bertašius.  

Daugiausia lėšų įsisavino Marijampolės regionas

Regioninės plėtros departamento prie Vidaus reikalų ministerijos Marijampolės apskrities skyriaus vedėjas Evaldas Ulevičius pristatė projektų, finansuojamų ES fondų lėšomis, įgyvendinimo eigą Marijampolės regione. Regiono plėtros tarybos nariai pasidžiaugė, kad Marijampolės regionas išlieka lyderio pozicijoje, lyginant su kitais regionais pagal įgyvendinamiems projektams skirtas ES fondų lėšas.  Dar bus pateikta keletas paskutinių paraiškų, o dauguma projektų baigiami įgyvendinti arba jau užbaigti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px