Po vieną mums šakės, būry - mes Šakiai!

kuraiteAsta GVILDIENĖ
 
Ar Šakiams reikia visas jaunimo organizacijas vienijančios „Apskrito stalo“ sąjungos? Tokį klausimą spalio 25 dieną rajono jaunimui iškėlė buvę Šakių „Apskrito stalo“ vadovai Aistė Bakaitė, Martinas Eimutis ir Milda Kuraitė. Šakių kultūros centro mažojoje salėje jie surengė jaunimo konferenciją „Po vieną mums šakės, būry mes - Šakiai“.
 
Nuotr. M. Kuraitė prisipažino, kad „Apskrito stalo“ veikla nutrūko dėl jos asmeninių priežasčių. Ji ketina atsistatydinti, kai tik atsiras lyderis, galintis užimti  jos vietą.
 

„Būti ar nebūti „Apskritam stalui“ Šakiuose?“ – klausė praeityje aktyvus rajono jaunimo lyderis M. Eimutis. Pasak jo, skėtinės organizacijos „Apskritas stalas“ Šakiuose gali ir nebūti. „Šiandien praktiškai jos ir nėra, - atvirai pripažįsta šakietis. -   Iš tiesų, ši jaunimo sąjunga neveikia jau kelerius metus.

Dėl to prarandame realią galimybę gauti didesnį finansavimą jaunimo veikloms rajone, koordinuotai stiprinti jaunimo organizacijas ir jų nares, įnešti daugiau gyvybės ir prasmingos veiklos į jaunimo gyvenimą. Todėl konferencijos „Po vieną mums šakės, būry mes – Šakiai!“ mintis - suburti į vieną vietą veikiančias, neužaušusias, iniciatyvias rajono organizacijas, kurios norėtų sustiprinti savo veiklą ir išnaudoti skėtinės organizacijos teikiamas galimybes.“

Šakių jaunimo sąjunga „Apskritas stalas“, vienijanti visas rajono jaunimo organizacijas, buvo įkurta daugiau nei prieš dešimt metų. Galiausiai didžioji dalis lyderių išvyko mokytis į didžiuosius šalies miestus, senosios organizacijos „išsikvėpė“, „Apskritas stalas“ gana nesėkmingai pasipildė naujomis narėmis ir nustojo veikti. „Gal iš viso jo ir nereikia? – balsu mąstė M.Eimutis. -  Tačiau tuomet turim atrast kitą būdą efektyviai dirbti su jaunimo organizacijomis ir jų lyderiais. Skėtinė organizacija „Apskritas stalas“ sėkmingai realizuojama beveik visose šalies savivaldybėse.“ Tai įrodė ir tiesioginiai pokalbiai per skype su  Klaipėdos „Apskrito stalo“ pirmininku Michailu Denisenko, Marijampolės „Apskrito stalo“ pirmininke Gintare Ramanauskaite bei Kauno „Apskrito stalo“ pirmininku Mantu Jurgučiu. Juk ne veltui sakoma – geri darbai ir sėkmingi žmonės įkvepia.

Viena iš buvusių „Apskrito stalo“ pirmininkių - Aistė Bakaitė paaiškino, kaip ši jaunimo sąjunga vienija visas rajono organizacijas vienam bendram tikslui be jokio išskaičiavimo ar asmeninės naudos siekimo. „Niekada nesutiksiu su teiginiu, kad nėra kam pirmininkauti, nėra kam atstovauti, - tvirtino ji. – Galbūt esame per daug „užsiciklinę“, kad viską turi daryti vadovas. Tikiu, kad atsiras jaunų žmonių, norinčių veikti ir turinčių noro eiti pirmyn. Tik reikėtų labiau atkreipti dėmesį į tuos žmones, kurie gyvena rajone, nes paskutiniai pavyzdžiai parodo, jog sunku prisikviesti didžiuosiuose šalies miestuose studijuojantį jaunimą. „Apskritas stalas“ turi gyvuoti. Kelios, bet stiprios organizacijos gali nuversti kalnus.“  

M.Eimutis, kažkada pats vadovavęs „Apskritam stalui“, prisimena, kad ir čia, Šakiuose, vis dėlto buvo laikai, kai iki vidurnakčio ar net paryčių sąjungos nariai negalėdavo baigti susirinkimo, gyveno vedini idėjos ir naivios iniciatyvos, kuri brandino asmenybes, natūraliai leido įgyti begales kompetencijų ir įgūdžių. „Turime suprasti, kad „Apskritas stalas“- tai galimybė išnaudoti skiriamą institucinę ir projektinę paramą, pasinaudoti mokymosi galimybėmis, sustiprinti organizacijos narių motyvaciją, atrasti nesuvoktų ir neišnaudotų veiklos krypčių, iš esmės pereiti į kitą, greičiausiai kokybiškesnį, veiklos lygį, - kalbėjo M.Eimutis. -  „Apskritas stalas“- tai viena svarbiausių sudedamųjų dalių jaunimo politikos formavime ir įgyvendinime, taip pat Jaunimo reikalų taryboje.“

Šiandieninė „Apskrito stalo“ pirmininkė M.Kuraitė prisipažino, kad dalinai sąjungos veikla nutrūko dėl jos asmeninių priežasčių – aktyviai dalyvaujant keliose organizacijose jau visko nebegali aprėpti. Be to, sunku vadovauti Šakiams gyvenant Vilniuje. Šiuo metu ji dar ir Lietuvos moksleivių sąjungos Švietimo klausimų koordinatorė, aktyviai įsitraukusi į Jaunimo politikos komiteto veiklą. „Konferencijos tikslas – paskatinti jaunus žmones vienytis ir burtis į komandą, kur galėtų ne tik padiskutuoti jiems aktualiais klausimais, bet ir kelti bei įgyvendinti savo sugalvotas iniciatyvas, - teigė M.Kuraitė. – Tokios komandos lyderiui drąsiai galėčiau perleisti jaunimo sąjungos vairą.“

Konferencijoje dalyvavo apie 40 jaunų žmonių – įvairių rajono jaunimo organizacijų atstovų, jų problemoms neliko abejingi ir tarybos nariai Edmundas Rinkevičius, Kęstutis Smirnovas, Kęstutis Gudelevičius, rajono savivaldybės vicemerė Rima Rauktienė bei Jaunimo reikalų koordinatorė Danutė Jurgutienė. Į renginį atvyko Jaunimo reikalų departamento vyriausiosios specialistės Milisenta Misevičiūtė ir Inga Kvaraciejūtė.  Tai nuteikė optimistiškai. Viešnios iš Vilniaus renginio dalyviams pristatė regioninę jaunimo politiką, priminė jaunimo organizacijų funkcijas, įvardijo didžiausias „Apskrito stalo“ sąjungos problemas, pateikė keletą realių pasiūlymų, kurie padėtų atgaivinti organizaciją. Jos siūlė institucinę paramą naudoti organizacijos kultūros ir komandos kompetencijų ir motyvacijos stiprinimui, ryšių kūrimui, bendradarbiavimo stiprinimui ir žinomumui; ne imituoti veiklą, bet ją organizuoti; atsisakyti nereikalingų veiklų; būti atviriems, informatyviems ir skaidriems savo veikloje; būti partneriais, o ne kritikais - prašytojais (t.y. ne prašinėti pinigų, o siūlyti idėjas problemų sprendimui ir galimybių kūrimui); turėti stuburą; ne vengti nesėkmių, bet kurti galimybes ir siekti sėkmės; būti aktyviais, inicijuoti, kurti, siūlyti, siekti ir veikti, o ne laukti ir tikėtis; jausti atsakomybę už savo įsipareigojimus, savo deleguotus atstovus ir jų veiklą, dalintis visa patirtimi ir informacija.

„Jau dešimtmetį dalyvaudamas nevyriausybinių organizacijų veikloje, neformalioje jaunimo veikloje pradedu suprasti, kaip man pasisekė, jog nepraleidau šios progos, - tvirtino M.Eimutis. -  Užaugau, kaip žmogus ir asmenybė, būtent dalyvaudamas neformalioje jaunimo veikloje. Šiandien pastebiu tendencijas, jog vis sunkiau jaunus žmones įtraukti į popamokinę veiklą, nes čia nėra apčiuopiamo ir greito rezultato, o eikvoti savo laiką ir energiją tampa nebemadinga.“  Jo įsitikinimu, konferencijoje dalyvavę jaunimo organizacijų atstovai galėtų suformuoti naują jaunimo sąjungą - tegul bus keturios ar penkios organizacijos, kurios investuos savo energiją į skėtinę organizaciją, tačiau duos didelę naudą, sukurdamos pridedamąją vertę visam rajonui (tiek papildomas finansavimas iš centrinės valdžios, tiek ir pagyvėjusi rajono jaunimo veikla).

Dėl laiko stokos ir anksčiau iš konferencijos išvykusių moksleivių, diskusijos nebuvo plėtojamos, į iškilusius klausimus kiekvienam atsakyta asmeniškai. Jokių apibrėžtų sprendimų ateičiai kol kas nebuvo priimta. Tikimasi, kad ši konferencija - tai graži pradžia, skatinanti jaunimą burtis, nes kaip ir pavadinime sakoma: ,,Po vieną mums šakės, būry mes - Šakiai!“

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.