Žymėtas automobilis - tik tarnybinėms reikmėms

logo autoVioleta SEREDŽIUVIENĖ  
 
Laikraščio skaitytojai domisi, kodėl kai kurie rajono savivaldybės bei seniūnijų darbuotojai naudojasi tarnybiniais automobiliais, kurie nepažymėti specialiais lipdukais. Žymėti tarnybinius automobilius savivaldybę įpareigoja Vyriausybės priimtas 2009 m. gegužės 27 dienos nutarimas „Dėl pavyzdinių tarnybinių lengvųjų automobilių naudojimo biudžetinėse įstaigose taisyklių patvirtinimo“.
 
Nuotr. Ne tik rajono savivaldybės administracijos, seniūnijų, bet ir kitų rajono biudžetinių įstaigų tarnybiniai automobiliai turi būti žymimi specialiais lipdukais.
 
Pavyzdinės tarnybinių lengvųjų automobilių naudojimo biudžetinėse įstaigose taisyklės numato, kokia turi būti automobilių naudojimo tvarka ir kontrolė, automobilių saugojimas, jų ridos ir degalų apskaita, automobilių žymėjimas, techninės priežiūros ir remonto vykdymas. Numatyta, kad ant automobilių gali būti naudojamas ne tik pilnas įstaigos pavadinimas, bet ir patvirtintas  logotipas.

Slavikų seniūnas Vidmantas Sprainaitis, paklaustas, ar visi seniūnijos tarnybiniai automobiliai yra pažymėti, nedvejodamas patikino, kad ant visų trijų automobilių užklijuoti lipdukai su užrašu „Šakių rajono savivaldybė“. Visgi, ne visose rajono seniūnijose laikomasi nustatytos tvarkos. Nepaslaptis, kad kaimo gyventojai puikiai pažįsta vieni kitus ir mato, kas, kur ir kada važiuoja tarnybiniais ar asmeniniais reikalais. Tarnybinių automobilių žymėjimas – tai viena iš prevencinių priemonių, užkertant kelią valstybės tarnautojams piktnaudžiauti tarnybine padėtimi.

Pasidomėjome, kas rajono savivaldybėje atsakingi už tarnybinių automobilių žymėjimą ir kodėl ne visada laikomasi Vyriausybės priimtų nutarimų. „Visi rajono savivaldybės ir seniūnijų automobiliai prieš ketverius metus tikrai buvo pažymėti specialiais lipdukais. Mes puikiai žinome reikalavimus ir stengiamės jų laikytis. Savivaldybėje už autoūkį atsako Bendrasis skyrius. Seniūnijose atsakomybė dėl tarnybinio transporto naudojimo ir žymėjimo tenka patiems seniūnams. Jeigu kurioje nors seniūnijoje yra tokių atvejų, mes dar kartą seniūnų susirinkimo metu visus įspėsime. Tikrai visi automobiliai bus pažymėti“,- patikino administracijos direktorius Juozas Puodžiukaitis. Anot jo, galėjo pasitaikyti atvejų, kai buvo remontuojami automobiliai ir po to nebuvo užklijuoti lipdukai. Jei užrašai susidėvėjo, patys seniūnai turėtų kreiptis į Bendrojo skyriaus ūkvedį Gintautą Dubininką, kuris užsako papildomą skaičių lipdukų. „Specialiam automobilių žymėjimui skirti lipdukai seniūnijoms išdalijami nemokamai, tereikia pačių seniūnų didesnės atsakomybės ir sąmoningumo. Tvarka visiems gerai žinoma“,- sakė rajono savivaldybės administracijos direktorius J.Puodžiukaitis.  

Šakių rajono savivaldybės administracijos autoūkį sudaro 16 automobilių, – 13 lengvųjų ir trys mikroautobusai. Kaip rodo savivaldybės Centralizuotos buhalterijos turimi duomenys, visų automobilių metinė rida praėjusiais metais sudarė 286985 km. (per mėnesį vidutiniškai - 23915 km.). 2012 metais rajono savivaldybės naudojamiems automobiliams iš viso buvo sunaudota 17656 litrų benzino (per mėnesį vidutiniškai 1471 litras) ir 11406 litrai dyzelinio kuro (per mėnesį vidutiniškai 950 litrų).

Seniūnijos, turinčios finansinį savarankiškumą, iš savivaldybės biudžeto gauna lėšas įvairioms įstaigos reikmėms. Tarnybiniai automobiliai yra kiekvienos seniūnijos balanse, tad lėšas kurui ar remontui seniūnija naudoja savo nuožiūra. Paprastai seniūnijos turi du lengvuosius automobilius ir vieną mikroautobusą, kurie turi būti žymimi specialiais lipdukais.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px