Šakių sveikuoliai vijo žiemą...

sveikuoliai
Nuotr. Šakiuose „ruonių“ maudynės organizuojamos ketvirtą kartą. Ir šiais metais būrys sveikuolių nepabūgo šokti į šaltą Šakių tvenkinio vandenį.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Turėdami tikslą išvyti žiemą bei norėdami išbandyti savo drąsą, žvarbų sekmadienio rytą prie Šakių tvenkinio susirinkę, pasimankštinę apie dvidešimt rajono sveikuolių maudėsi eketėje. Morališkai „ruonius“ palaikė draugai ir artimieji, šventėje sulaukta trijų Seimo narių, iš jų net du šoko į prakirstą eketę, į vis dar ledinį vandenį.

Šakių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras jau ketvirtą kartą pakviečia į „ruonių“

 maudynes, po kurių sveikuoliai gali pasimėgauti prie ežero atvežtos mobilios pirtelės malonumais, atsigerti arbatos.

„Mes čia susirinkę norime padėti išvyti žiemą iš mūsų kiemų. Manau, kad tik užgrūdinti ir sveiki žmonės yra stiprūs ir gali tai padaryti. Džiaugiuosi, kad tokiame sveikuoliškame renginyje dalyvauja net trys Seimo nariai“, – į susirinkusius kreipėsi Visuomenės sveikatos biuro vadovas Viktoras Lebedžinskas, nepabūgęs ir pats išsimaudyti lediniame vandenyje.

Gąsdinti žiemą buvo pasiruošęs ir Seimo narys Kęstutis Smirnovas, kuris šmaikštavo, jog dar taip nebuvo, kad trys Seimo nariai vienoje eketėje būtų. Tačiau Seimo narys Mindaugas Bastys prisipažino, kad jis dar šiemet pasimokys iš entuziastų ir palaikys visus morališkai.

„Šiandien kiekvienas galite įsitikinti, kas yra atsparumas ligoms, peršalimams – tai mūsų imunitetas, kuris yra paslėptas mumyse. Tik tą galią, slypinčią mumyse, reikia pažadinti – paprasčiausiai įšokti į ledinį vandenį. Manau, kad šį įvykį prisiminsite visą gyvenimą ir toliau gyvensite sveikai“, – kvietė visus „ruonius“ mankštai Seimo narys Dainius Kepenis.

Būrelis entuziastų, vadovaujami D. Kepenio, išbėgo apšilti, kiti mankštinosi prie ežero. Buvo ir tokių, kurie dvejojo ir į šaltą vandenį nešoko.

Nors sekmadienį lauke temperatūra buvo pliusinė, bet aplink Šakių tvenkinį bolavo sniegas, krito bjauri dulksna, kuri neatbaidė pirmo į eketę įšokusio sveikuolio – šakiečio Ričardo Sutkaus. Tokį vyriškio poelgį susirinkusieji palydėjo plojimais. Trisdešimt trejų vyras pasakojo, kad jau dveji metai, draugų paragintas, dalyvauja sveikuolių renginyje, rytais prausiasi po šaltu dušu ir jaučiasi puikiai. Ričardas patikino, kad pastaruosius dvejus metus nesiskundžia nei peršalimu, nei kitomis ligomis. Sveikuolis mano, kad nerti į ledinį vandenį didelio fizinio pasirengimo nereikia, pasak jo, prieš lendant į vandenį užtenka gerai pasimankštinti ir, aišku, svarbu tinkamas nusiteikimas.

Už kelių minučių į šaltą vandenį pagal D. Kepenio komandą panėrė dar penkiolika sveikuolių: vienuolika vyrų ir keturios moterys. Visi kartu išlipo ant kranto, susikibo rankomis ir skandavo „Mano sieloj šiandien šventė...“ ir garsiai šaukė, kad jaučiasi puikiai. Pasikaitinęs pirtelėje eketės nepabūgo ir bene jauniausias renginio dalyvis dešimtmetis Joris Lebedžinskas.

Jau penkiolika metų ledinio vandens malonumais džiaugiasi mokytoja Rasa Blekaitienė iš Kudirkos Naumiesčio. Nors moteris šokdama į prakirstą eketę susižalojo koją, bet to nesureikšmino ir juokavo, kad į šaltą vandenį pūkšteli du kartus per metus – Per Naujus metus ir Velykas. Pasak Rasos, ne vienas naumiestietis propaguoja sveiką gyvenseną ir šiame mieste jie net buvo įkūrę sveikuolių klubą. Sveikuoliai dar nesiskirstė į namus, kaitinosi pirtyje ir vėl šoko į vandenį. Atsirado ir dar keli ekstremalių maudynių gerbėjai ir įšoko į Šakių tvenkinį.

Tokio jų poelgio sužavėti ir kiti smalsuoliai teigė, kad ne vieną jų domina toks „ekstrymas“, vieni žadėjo ir patys kitais metais prisijungti prie „ruonių“, kiti teigė, kad vis ta baimė trukdo.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.