Veršių gyventojai stos piestu prieš medicinos punkto uždarymą

versiu med punktas
Nuotr. Nors Veršių medicinos punktą siūloma likviduoti, patys kaimo gyventojai teigia, kad jie nesutiks su tokiais siūlymais, nes nori jį išsaugoti.

Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centro (PASPC) vyriausioji gydytoja Rima Laukaitienė kreipėsi į savivaldybės administraciją dėl PASPC Veršių medicinos punkto likvidavimo. Laikui bėgant įstaigos vadovė siūlo visus PASPC medicinos punktus uždaryti ir pradėti teikti mobilias slaugytojų paslaugas į namus. Tiesa, patys veršiškiai su tokiais užmojais nesutinka ir pasiduoti neketina.

R. Laukaitienė savo rašte teigia, kad, Veršių gyvenvietėje panaikinus Beržynų pagrindinę mokyklą, pastatą, kuriame dar glaudžiasi ir bendruomenės centras, išlaikyti tampa vis sunkiau, o kuro sąnaudos taip pat labai didelės. Vyr. gydytoja siūlo sujungti Sintautų medicinos punkto bendruomenės slaugytojos paslaugų teikimą tiek Sintautų, tiek Veršių kaimo gyventojams, tad ir patalpos, kuriose dabar yra Veršių medicinos punktas, taptų nebereikalingos.

Šiuo klausimu antradienį diskutavo savivaldybės Švietimo, sveikatos, kultūros ir socialinių reikalų komiteto nariai, į posėdį taip pat atvyko R. Laukaitienė bei Kidulių ambulatorijos vyr. gydytoja Roma Kriščiūnienė ir Kudirkos Naumiesčio pirminės sveikatos priežiūros centro vyr. gydytoja Audronė Račiūnienė, mat buvo kalbama ne tik apie medicinos punktus, bet ir apie ambulatorijas ir jų sujungimo galimybes. R. Laukaitienės teigimu, kad ir koks sprendimas būtų priimtas, nereikia jo daryti skubotai.

„Mes dabar įpratę matyti, kaip viskas centralizuojama ir nutolinama nuo kaimo žmonių. O  medicinos punktų panaikinimas ar ambulatorijų sujungimas nėra vienos dienos klausimas, į tai reikėtų žvelgti labai protingai. Pavyzdžiui, atkreipti dėmesį, paanalizuoti, kaip ambulatorijos laikosi, kiek nuostolingai dirba, kiek suteikia paslaugų ir pan. Nemanau, kad reikėtų sujungti visas iš karto po PASPC stogu. Žinoma, tai galima padaryti greitai, tačiau lazda turi du galus“, – komentavo R. Laukaitienė.
Šakių PASPC priklauso Slavikų, Gotlybiškių, Bizierių, Veršių ir Sintautų medicinos punktai. Kaip jau minėta, kol kas mąstoma tik apie Veršių punkto likvidavimą, nors ateityje reikėtų pagalvoti ir apie kitų likvidavimą. R. Laukaitienė kalbėjo, kad reikėtų pradėti galvoti apie paslaugas, jų kokybę, o ne kišti pinigus į pastatus ir jų išlaikymą.

Vidutiniškai kiekvieno medicinos punkto išlaikymas PASPC per metus kainuoja 7600–7800 tūkst. eurų. Įstaigos vadovė kalbėjo, kad pradėjus teikti mobilias paslaugas būtų sutaupoma ūkinių lėšų dalis, iš kurių slaugytojoms būtų galima nupirkti kelis automobilius, su kuriais jos galėtų vykti pas pacientus, taip pat būtų galima įsigyti taip reikalingos naujos medicininės įrangos.

Komiteto pirmininkui Arvydui Šlėderiui kilo klausimas, kodėl norima uždaryti būtent Veršių medicinos punktą, nors kituose punktuose registruota kur kas mažiau žmonių.

„Veršių punkte – 430, Degutinėje – 281, Žvirgždaičiuose – 77. Pastarąjį su 77 asmenimis mes laikome ir neuždarome, tačiau Veršius su 430 asmenų norime uždaryti“, – kalbėjo A. Šlėderis.

Tačiau šioje vietoje R. Laukaitienė A. Šlėderiui atšovė, kad kiekviena įstaiga pati sprendžia, kas jai yra sudėtinga, o kas ne. Anot vadovės, kitos gydymo įstaigos turi po vieną ar du medicinos punktus, o kai priklauso penki – tai jau yra daug.

Dar viena opi tema – slaugytojų pamainos nebuvimas. Kidulių ambulatorijos vyr. gydytoja pasakojo, kad po dvejų metų išeina į pensiją, dauguma slaugytojų taip pat tuoj perkops 50 metų. Kas jas pakeis?

„Šiaip ne taip šiais metais prisikalbinome ateiti pas mus dirbti jauną slaugytoją. Kiek jaunimas išbus, sunku pasakyti. Gana kalbėti apie pastatus, investuokime į žmones. Kas po mūsų dirbs?“ – retoriškai teiravosi A. Račiūnienė.

Kudirkos Naumiestyje situacija ne ką geresnė. A. Račiūnienė komiteto nariams pasakojo, kad dirba viena ir jai priklauso 2700 pacientų, o kito šeimos gydytojo įstaigoje nėra.

„Paskambino besidomintis darbo pasiūlymu gydytojas ir už dvi darbo dienas per savaitę į rankas paprašė 1700 eurų“, – kalbėjo gydytoja.

Tęsiantis diskusijoms R. Laukaitienė sakė, kad reikėtų mažiau svajoti ir imtis konkrečių veiksmų. Kreipdamasi į komiteto narius prašė, kad jie įsiklausytų į tai, ko reikia rajono medicinos darbuotojams, juo labiau – gyventojams.

Tiesa, A. Šlėderis kreipėsi į R. Laukaitienę su prašymu pateikti, kiek PASPC atsieina medicinos punktų ūkinis išlaikymas – kūrenimas, elektra ir t. t. Klausimas dėl Veršių medicinos punkto uždarymo turėtų būti svarstomas šio mėnesio savivaldybės tarybos posėdyje.

Kad ir kaip bebūtų, komiteto posėdyje buvo išklausyta tik viena pusė, tačiau patys Veršių kaimo gyventojai teigia, kad neketina leisti uždaryti medicinos punkto. Be to, pabrėžia, kad jų turima bazė geresnė už Sintautų, todėl jie nesupranta, kodėl likviduojamas turėtų būti būtent jų punktas.

Veršiškių teigimu, jie neleis pasikartoti mokyklos likimui, kai ji buvo uždaryta, ir kovos už punkto išsaugojimą. Jų neįtikina pažadai gyventojams teikti mobilias paslaugas – nori turėti felčeriukę vietoje.

„Čia bus kaip su mokykla. Žadėjo vaikus vežioti, bet pavežiojo gal metus ir baigėsi. Ar ir su tom mobiliom paslaugom nebus tas pats?“ – teiravosi medicinos punkte sutikta veršiškė.

Galima prisiminti Voverių medicinos punkto situaciją, kai jį uždarius gyventojai mėgino atnaujinti jo veiklą, tačiau pastangos buvo bergždžios.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.