Parazitinių kirmėlių židiniai – smėlio dėžės ir net pievos

smelio_dezeVasarą vaikai nemažai laiko praleidžia žaisdami smėlio dėžėse, tačiau ar susimąstome, kokie pavojai gali tykoti nekaltai atrodančiame smėlyje? Kasmet šiltuoju metų laiku padaugėja užsikrėtimų parazitinėmis kirmėlėmis. Ne išimtis ir šie metai bei mūsų apskritis, kur, kaip ir visoje šalyje, tokių susirgimų daugėja.

Specialistai atkreipia dėmesį, kad smėlyje gali slypėti didelė grėsmė sveikatai. Šunys dažnai vedžiojami ten, kur žaidžia vaikai, katės taip pat mėgsta sukiotis arčiau gyventojų. Viena dažnesnių kačių ir šunų platinamų parazitinių ligų – toksokarozė. Didžiausias pavojus užsikrėsti toksokoromis – užterštame smėlyje. Ant žolės taip pat yra daug įvairių parazitinių kirmėlių kiaušinėlių, kurie gali prilipti prie žmogaus avalynės, naminių gyvūnų kojų ir panašiais būdais patekti į gyvenamąsias patalpas.

Kiekvienais metais šiltuoju metų laiku padaugėja tokių ligų. Praėjusiais metais apskrityje buvo registruota 10 toksokarozės atvejų, o šiais metais jau 11. Vienas atvejis registruotas ir mūsų rajone. Be to, toksokarozė nėra vienintelė parazitinė liga, kuria galima užsikrėsti per nešvarų smėlį. Tai ir askarodozė, ir echinokokozė, ir kt.
 
Daugelio parazitinių ligų lervos žmogaus organizme išlieka gyvybingos net iki kelerių metų. Dažnai ligos sunkumas priklauso nuo lervų kiekio bei ligonio imuniteto. Susirgus galimas karščiavimas, kosulys, skausmas pilvo srityje. Kai kuriais atvejais galimi net regos, nervų sistemos pakitimai. Vaikai gali tapti nevalgūs, apatiški ir pan.

Tad ką daryti, norint išvengti užsikrėtimo įvairiais parazitais? Specialistai tikina, kad pirmiausiai reikia laikytis griežtos asmens higienos – plauti rankas po žaidimų smėlio dėžėje ar lauke, paglosčius gyvūnus. Būtina plauti visas daržoves ar vaisius, negerti vandens iš atvirų vandens telkinių. Taip pat svarbu tinkamai prižiūrėti vaikų žaidimų vietas, smėlio dėžes – galima net ištirti smėlį, ar jame nėra helmintų.

Savarankiškai gerti vaistų nuo parazitinių kirmėlių nepatariama. Rekomenduojama pasitarti bei pasikonsultuoti su šeimos gydytoju.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kas lemia žemą rajono poziciją švietimo srityje?

klausimelis 05 21Edvinas iš Šakių:

Manau, mokiniai yra per mažai motyvuoti mokytis. Aš, pavyzdžiui, baigiau aštuonias klases, buvo kitokie laikai, bet siekiau, stengiausi mokytis. Ir toliau mokiausi, baigiau technikumą. Sūnus baigė universitetą, anūkai dar maži. Kaimo vaikai mokosi ne prasčiau. Netgi labiau pasiekia aukštų pasiekimų. 

klausimelis 05 21 2

Ričardas iš Bliuviškių:

Manau, ir tėvai turėtų labiau rūpintis vaikų mokslais. Bet yra ir pačių mokinių be motyvacijos. Mačiau – stovi prie Darbo biržos du mokiniai, o ne pamokose. Savo laiku siekiau mokytis, nebuvo jokia kančia eiti į mokyklą. Baigiau devynias klases, vėliau įsidarbinau. Girdėjau – Griškabūdyje mokytojų trūksta. Netiesa, kad kaimo vaikai prasčiau mokosi, mūsų kaime vienoje šeimynoje augantys vaikai labai aukštų rezultatų yra pasiekę.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.