Iki brandos egzaminų lieka tik 100 dienų – abiturientai neslepia jaudulio

augusteAsta GVILDIENĖ
 
Šiandien baigiamųjų klasių moksleiviai šėlsta Šimtadienio šventėje. Iki egzaminų lieka net arba tik 100 dienų. Kokiomis nuotaikomis gyvena abiturientai, ar nerimauja dėl artėjančių egzaminų ir tolimesnio savo gyvenimo? Apie tai juos ir pakalbinome.
 
Lukšių Vinco Grybo gimnazijos ketvirtokė Augustė Plaušinytė
 
negali patikėti, jog jau abiturientė. „Labai gerai prisimenu, kaip kiekvienais metais, dar būdama pradinukė, skaičiuodavau, kiek metų liko mokytis. O šiais metais skaičiuoju ne metus, bet mėnesius ir dienas. Atrodo dar taip neseniai buvo Rugsėjo 1 – oji, o šiandien jau Šimtadienis“, - kalbėjo abiturientė. Jos artėjantys egzaminai nebaugina. Mat jau seniai apsisprendusi, kokius egzaminus laikys, ir tam aktyviai ruošiasi. Lukšietės manymu, egzaminų organizavimo ir vykdymo sistema niekada nebus tobula, bet viskas kiekvienais metais organizuojama sklandžiai, todėl neturi kuo piktintis. Laikyti egzaminų ketina eiti  drąsiai, negalvodama apie blogiausią. „Manau, jog sėkme visad pasikliauti negalima. Egzaminas – žinių patikrinimas. Aš pasitikiu savo jėgomis, nes stengiausi gerai mokytis, kad sukaupčiau žinių bagažą, tačiau nepervertinu savęs -  ir gabūs mokiniai gali paslysti egzaminų metu“, - įsitikinusi Augustė, kurios išvykimas iš tėvų namų nebaugina – ji laukia naujų gyvenimo pokyčių ir iššūkių, savo ateitį siedama su fizikos arba matematikos mokslais.
 
ievaŠakių „Žiburio“ gimnazijos abiturientei Ievai Rogačiūtei
 
sunku susitaikyti, kad šie metai mokykloje – paskutiniai, o iki egzaminų liko tik 100 dienų. „ Renkantis egzaminus truputį kilo dvejonių. Galiausiai nusprendžiau laikyti egzaminus iš tų mokomųjų dalykų, kurie man labiausiai sekėsi, - prisipažino moksleivė, įsitikinusi, kad norint pasiekti gerų rezultatų, neužtenka vien sėkmės, reikia turėti žinių. – Pasirinktus egzaminus teks laikyti kas dvi dienas, todėl manau, kad bus mažai laiko pailsėti ir psichologiškai pasiruošti kitam egzaminui. Reikėtų labiau apgalvoti egzaminų datas.“ Tolimesnio gyvenimo kelio Ieva neatskleidė, tik patikino, kad ir ją baugina išėjimas iš tėvų namų, tačiau jau laikas pradėti savarankišką gyvenimą. Nepaisant to, čia visada būsi laukiamas ir galėsi sugrįžti. 
 
aidaPasak Griškabūdžio gimnazistės Aidos Bložytės,
 
kaip ir daugeliui abiturientų, metai mokykloje  prabėgo labai greitai, todėl dar vis nesitiki, kad jie jau paskutiniai, kad šiandien Šimtadienis, kad baigiamieji egzaminai  jau ne už kalnų. Juos merginai pasirinkti buvo lengva – žinojo, kurios sritys yra visiškai svetimos ir neįveikiamos, o kurios domina ir labiau sekasi. „Mano manymu, egzaminų rezultatas priklauso ir nuo žinių, ir nuo sėkmės. Be žinių nepasieksi gerų rezultatų, bet sėkmė taip pat gali padėti išsisukti iš keblios situacijos. Kartais gauni temas, kuriose esi stiprus, arba atvirkščiai -  papuola tos, apie kurias nieko nenusimanai, - atviravo abiturientė, su baime laukianti egzaminų. Ji įsitikinusi, kad jų rezultatai didžiąja dalimi nulems tolimesnį gyvenimo kelią.
 
Šakių „Žiburio“ gimnazijos abiturientė Gerda Bilskytėgerda
 
prisiminė, kaip žemesnėse klasėse laukdavo, kada bus abituriente, kada ateis paskutinieji mokslo metai mokykloje. „Turiu pripažinti, jog dvylika metų, kuriuos praleidau mokykloje, tiesiog skriete praskriejo, - atviravo šakietė. - Aš dar vis nesusitaikau su tuo, jog iki egzaminų liko vos 100 dienų. Jų vis dar nepasirinkau, nes niekaip negaliu apsispręsti, ką tiksliai noriu studijuoti.“ Gerda įsitikinusi, kad egzaminų rezultatai priklauso ir nuo mokinio sukaupto žinių, ir nuo sėkmės. „Žinau ne vieną atveją, kai protingi mokiniai iš egzamino gaudavo mažiau balų nei vidutiniokai, - tvirtino mergina. - Savo jėgomis pasitikėjau iki tol, kol teko savo jėgas išbandyti bandomuosiuose egzaminuose. Tada supratau, jog egzamine reikia ne tik žinių, bet ir atidumo, įžvalgumo bei mokėjimo dirbti ribotame laike. Mes ne mašinos ar robotai, jog viską įsirašytume į atminties kortelę ir egzamino metu galėtume ja pasinaudoti. Prie viso to dar prisideda jaudulys, baimė, kadangi nuo tų kelių valandų priklauso mūsų ateities galimybės.“ Dėl tolimesnio gyvenimo kelio šakietė  dar neapsisprendusi. Išėjimas iš namų jos visiškai nebaugina- norisi patirti laisvę, atitrūkti nuo tėvų, išmokti gyventi savarankiškai.
 
tomaGriškabūdžio gimnazijos moksleivė Toma Karnauskaitė
 
sako, kad jai išliks tik geri mokyklinių metų prisiminimai. Abiturientė įsitikinusi, kad jos veikla – renginių organizavimas ir vedimas, savanorystė projekte „Viltis“, kur teko dirbti su neįgaliais vaikais, - puikus pasiruošimas kitam gyvenimo etapui, kurio ji laukia su jauduliu ir nekantrumu. Toma seniai žino, ko nori, tad pasirinkti baigiamuosius egzaminus nebuvo sunku. Jos manymu, rezultatas priklauso daugiau nuo sukauptų žinių, tačiau sėkmės irgi reikia. „Žinoma, pasitikiu savo jėgomis, mano nuomone, visada reikia galvoti pozityviai ir tikėtis geriausio, na, o jei pavyks ne viskas - tuomet jau galima kaltinti ir Fortūną“, - juokavo gimnazistė, mananti, kad egzaminų organizavimo ir vykdymo sistemoje visada bus ką tobulinti ir keisti. Svarbiausia, kad viskas vyktų sklandžiai ir sąžiningai.
 
Lukšių Vinco Grybo gimnazijos moksleivei Austėjai Bernotavičiūteiausteja
 
- mokykla buvo antrieji namai. „Buvo laikas, kai metai mokykloje tiesiog slinkte slinko, bet nuo 10 klasės pastebėjau, jog laikas pasišokinėdamas bėga - čia rugsėjis, o čia jau mokslo metų pabaiga, - prisiminė abiturientė. - Kai buvau pradinukė, vis galvodavau, kas tas Šimtadienis ir kokias dienas tie ,,dičkiai“ skaičiuoja. Šimtas dienų atrodo daug? Visai ne. Kai pagalvoji, kad iki egzaminų liko vos pora mėnesių, čiumpi knygas į rankas.“ Merginos nuomone, egzaminas, tai savotiškas kelialapis kelionei, tik jį apmokame ne pinigais, o savo žiniomis. Todėl jo rezultatas priklauso nuo žinių. Be abejo, sėkmė taip pat labai svarbi - kas iš didžiulio žinių bagažo, jeigu nesugebėsi jo sėkmingai pritaikyti? Savo jėgomis pasitikinti lukšietė neslėpė – jauduliukas yra, tačiau tai visiškai normalu. „Aš manau, kad egzaminų organizavimo ir vykdymo sistema yra puikiai sutvarkyta ir pritaikyta, o kaip ji veikia, netrukus išbandysiu savu kailiu“, - juokavo Austėja, neatskleidusi, kur ketina studijuoti išlaikiusi brandos egzaminus. Viena žino, kad, pradėjusi savarankišką gyvenimo kelią, labiausiai pasiilgs mamos gaminto maisto.
 
arnasKudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos abiturientas Arnas Undraitis
 
prasitarė, kad 12 metų mokykloje prabėgo akimirksniu - atrodo dar visai neseniai buvo pirmokas ir mokyklos kieme žaidė gaudynes, o šiandien iki brandos egzaminų lieka tik 100 dienų. „Kuo greičiau artėja mokslo metų pabaiga, tuo labiau didėja baimės jausmas dėl egzaminų, dėl to, kad teks išeiti iš tėvų namų ir gyventi savarankiškai“, - atviravo vaikinas, įsitikinęs, jog egzaminų rezultatai didžiąja dalimi priklauso nuo žinių, sukauptų per 12 metų, ir dalelės sėkmės. Pasak gimnazisto,  egzaminų organizavimo ir vykdymo tvarkoje yra spragų, kurias reikėtų taisyti. „Į mokinių galvas stengiamasi sugrūsti kuo daugiau žinių, kurias turi atsiminti egzaminų metu. Kartais būna sunku suvokti tokį didelį kiekį informacijos, nes nežinai, ko per egzaminą tavęs gali paklausti, - teigė Arnas, kurio ateities planuose - studijos Vilniaus Gedimino Technikos universitete arba Kauno Technologijos universitete.
 
 

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.