Dėmesys reiškiniui – prekyba žmonėmis

sintautai varpasPraėjusią savaitę Seime vykusioje konferencijoje aptarti prekybos žmonėmis klausimai. Minčių apie plačiai pasaulyje paplitusį reiškinį klausėsi ir rajono moksleiviai bei pedagogai.
 
Nuotr. Seime vykusioje konferencijoje dalyvavo Sintautų pagrindinės ir Šakių „Varpo“ mokyklų moksleiviai.
 
Pasaulyje paplitęs fenomenas – prekyba žmonėmis – praėjusią savaitę sulaukė didesnio dėmesio. Rugsėjo 17–18 d. VO „Gelbėkit vaikus“ kartu su Seimo Žmogaus teisių komitetu organizavo tarptautinę konferenciją „Iššūkiai kovojant su prekyba žmonėmis“. Renginio metu moksleiviai diskutavo, kaip atpažinti prekybos žmonėmis riziką, kaip reaguoti kritinėje situacijoje, kaip saugiai įsidarbinti, apsaugoti save ir kitus. Diskusijoje dalyvavo po aštuonis Sintautų pagrindinės mokyklos ir Šakių „Varpo“ mokyklos moksleivius. Juos lydėjo socialinės pedagogės Jūratė Arštikaitienė, Astra Ilgūnaitienė.

Prekyba žmonėmis daugelyje valstybių yra įvardinama kaip moderni vergijos forma. 2014 m. paskelbtais „Eurostat“ duomenimis, per 2010–2012 m. 28 ES valstybėse buvo nustatytos 30 tūkst. 146 aukos, iš kurių net 65 proc. ES piliečiai. Net 80 proc. aukomis tampa moterys. Taip pat nuo prekybos žmonėmis nukenčia daugiau kaip tūkstantis vaikų. Dažniausiai aukos seksualiai išnaudojamos.

2014 m. Lietuvos institucijos vykdė 24 tyrimus, susijusius su prekyba žmonėmis (2013 m. – 23). Baudžiamojon atsakomybėn patraukta 40 kaltinamųjų (2013 m. – 18), nuteista 18 (2013 – 11) prekiautojų žmonėmis. 2014 m. skirtos laisvės atėmimo bausmės nuo 1,5 iki 7,5 metų.

Tarptautiniai ekspertai atkreipia Lietuvos dėmesį į institucijų veiksmų koordinavimo ir bendradarbiavimo stoką, sunkumus identifikuojant aukas, specialistų kompetencijos ir noro dirbti su nukentėjusiais stoką. Neretai pačios aukos būna apkaltintos, kad pateko į nemalonią situaciją. Be to, auka realios pagalbos sulaukia tik iš NVO.
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.