Uždarymas gresia dar dviem švietimo įstaigoms

salnaitis langiene
Nuotr. Griškabūdžio gimnazijos direktorius Arūnas Šalnaitis bei laikinai pavaduojanti Paluobių mokyklos-daugiafunkcio centro direktorių Rita Langienė posėdyje papasakojo, kokia šiuo metu situacija jų vadovaujamose ugdymo įstaigose.

Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Antradienio rytą rajono savivaldybėje vyko Švietimo, kultūros ir sporto komiteto posėdis, kuriame buvo sprendžiamas Paluobių mokyklos-daugiafunkcio centro ir Griškabūdžio gimnazijos Barzdų skyriaus likimas. Šiose mokyklose kritiškai sumažėjo mokinių skaičius, nors tikint pažadais jų turėjo būti daugiau.
 
Situacija tik blogėja

Kiekvienais metais atėjus rugsėjui daug dėmesio skiriama mokyklų lėšų ir mokinių skaičiavimui. Deja, Švietimo ir sporto skyriaus specialistai neturi kuo pradžiuginti. Kai kuriose mokyklose nebeliko reikiamo mokinių skaičiaus, kad jų pakaktų sukomplektuoti klases.

Situaciją, kokia susiklostė Paluobių mokykloje-daugiafunkciame centre ir Griškabūdžio gimnazijos Barzdų skyriuje, buvo galima numatyti. Viskas labai paprasta: mažėja gyventojų skaičius, mažėja ir vaikų, mokyklos gauna mažiau mokinio krepšelio lėšų.

Švietimo, kultūros ir sporto komitete svarstymas prasidėjo nuo Barzdų skyriaus situacijos ir galimų jos sprendimo būdų. Tiesa, apie tai kalbant reikėtų grįžti į kiek ankstėlesnį laiką...

Skyriaus nebeliks

Dar balandžio mėnesį Barzduose vyko pasitarimas, kuriame dalyvavo miestelio bendruomenė, Griškabūdžio gimnazijos direktorius Arūnas Šalnaitis, Biudžeto ir turto skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė, Barzdų seniūnas Remigijus Naujokaitis, Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Elvydas Pauliukėnas ir rajono meras Juozas Bertašius.

Antradienį vykusiame posėdyje mero pavaduotojas Edgaras Pilypaitis priminė, kad „meras į Barzdus tą kartą važiavo su ta intencija, kad pasakytų bendruomenei, jog skyrius bus uždarytas, bet parvažiavo su kita nuomone ir kitais pažadais“. Taip ir buvo. Tuomet nuspręsta ne tik neuždaryti skyriaus, bet iš savivaldybės biudžeto skirti 10 tūkst. eurų būtiniems remonto darbams, kad ugdymo įstaiga atitiktų Higienos normų reikalavimus. Kaip tarė, taip padarė – pastatas suremontuotas.

Tačiau atėjus šiems mokslo metams paaiškėjo, jog vietoj čia turėjusių mokytis 28 darželinukų ir mokyklinio amžiaus vaikų, teliko 18: penki ikimokyklinio, vienas priešmokyklinio ir 12 mokyklinio amžiaus vaikų. Kitais metais, jei situacija nepasikeistų, vaikų dar sumažėtų. Tad balandį žadėtų vaikų nebeliko... Tėvai juos nusprendė leisti į kitas ugdymo įstaigas.

E. Pauliukėnas, nevyniodamas žodžių į vatą, teigė, kad šie metai skyriui turi būti paskutiniai.

„Šie metai turi būti bendruomenės įtikinimo, kad mokyklos Barzduose nebeliks, metais. Jei to nepadarysime, tada nežinau, kas mes esame“, – atvirai kalbėjo vedėjas.

Komiteto nariai kreipėsi ir į gimnazijos direktorių, teiraudamiesi, kokios, jo nuomone, išeitys. A. Šalnaitis nedaugžodžiavo: jis mato du sprendimo būdus – arba skyriuje veiklą nutraukti nuo sausio 1 d., arba leisti vaikams baigti šiuos mokslo metus. Pastarasis siūlymas priimtinas pasirodė ir komiteto nariams, tad jie tarybai siūlys, kad pasibaigus 2016–2017 mokslo metams skyrius būtų uždarytas, o čia besimokantys vaikai būtų vežami į Griškabūdžio gimnaziją.

Daugiafunkcis taps skyriumi?

Paluobių mokyklos-daugiafunkcio centro direktoriaus pareigas laikinai einanti pavaduotoja ugdymui Rita Langienė pasakojo, jog šiemet dėl per mažo mokinių skaičiaus mokykloje buvo neformuojamos 8 ir 9 klasės. Pradinių klasių mokinių skaičius šiemet taip pat mažiausias. Sujungtos 1–4 klasės, 5–8 klasės mokosi jungtiniuose komplektuose: dailės, muzikos ir kūno kultūros pamokos vyksta kartu, o pagrindiniai dalykai atskirai. Naujausiais duomenimis, šiemet Paluobių mokykloje-daugiafunkciame centre mokosi 37 mokiniai (praėjusiais metais jų buvo 58).

„Dirbti noras yra, tačiau visi gyvename nežinioje, nes neįsivaizduojame, koks likimas mūsų laukia, tačiau tikimės, kad sprendimas bus palankus mūsų mokyklai“, – kalbėjo R. Langienė.

Tiesa, kaip kalbėjo posėdyje dalyvavusi Biudžeto ir turto skyriaus vedėja, dar vasario mėnesį, dėliojant šių metų biudžetą, buvo akivaizdu, kad ne vienoje rajono mokykloje trūksta mokinio krepšelio lėšų dėl per mažo vaikų skaičiaus. Ilgai diskutavę komiteto nariai nusprendė pateikti rekomendaciją peržiūrėti švietimo įstaigų tinklo pertvarkos planą ir Paluobių mokyklą-daugiafunkcį centrą, pasibaigus mokslo metams, reorganizuoti į Griškabūdžio gimnazijos skyrių.

Visgi ar ne per brangiai savivaldybei kainuoja valios neturėjimas, delsimas laiku priimti kad ir skaudžius, nepopuliarius, bet reikalingus sprendimus?

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.