Posėdyje išgirdo palankius siūlymus

sapoliene
Nuotr. Gelgaudiškio pagrindinėje mokykloje planuojama įsteigti Lukšių Vinco Grybo gimnazijos, kuriai vadovauja Nijolė Šapolienė, vidurinio ugdymo skyrių.

Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Pirmadienį posėdžiavusi savivaldybės švietimo įstaigų tinklo pertvarkos darbo grupė svarstė du šiuo metu gan opius klausimus – dėl gimnazinių klasių steigimo Gelgaudiškio pagrindinėje mokykloje bei ketvirto pirmos klasės komplekto formavimo Šakių „Žiburio“ gimnazijoje.

Žalia šviesa

Dar gegužės mėnesį rajono savivaldybės administraciją pasiekė Gelgaudiškio pagrindinės mokyklos mokinių tėvų raštas su surinktais parašais. Tėvai į savivaldybę kreipėsi prašydami, kad jų vaikai šioje mokykloje galėtų įgyti ne tik pagrindinį, tačiau ir vidurinį išsilavinimą, steigiant gimnazines klases, nes važinėjimas į kitas gimnazijas sudaro daug nepatogumų ir išlaidų.

Prašyme buvo teigiama, kad į rajono gimnazijas mokytis iš Gelgaudiškio važiuoja daugiau nei 40 mokinių, o ateinančiais mokslo metais tokių vaikų bus dar daugiau. Šiuo klausimu jau ne kartą diskutavusi darbo grupė dėliojo įvairius variantus, kaip būtų galima padėti gelgaudiškiečiams, išpildant jų prašymą dėl gimnazinių klasių steigimo.

Gegužės pabaigoje ir birželio pirmosiomis dienomis Gelgaudiškio pagrindinėje mokykloje vyko susitikimai su dešimtos klasės mokiniais ir jų tėvais. Susitikimuose dalyvavo Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Elvydas Pauliukėnas, vyriausiasis specialistas Gintaras Demenius, rajono meras Edgaras Pilypaitis bei Šakių „Žiburio“ ir Lukšių Vinco Grybo gimnazijų atstovai. Šiame susitikime buvo aptarti keli gimnazinių klasių steigimo variantai. G. Demenius tuo metu bendruomenei akcentavo, kad, jo nuomone, geriausia ateinančiais mokslo metais mokykloje būtų atidaryti vienos iš rajono gimnazijų III klasę ir stebėti, kaip seksis, kadangi tokio modelio mūsų rajone iki šiol nebuvo. Tiesa, norą Gelgaudiškyje mokytis, jei čia bus įsteigtas kurios nors gimnazijos skyrius, pareiškė 24 mokiniai.

„Jei jau planuotume daryti gimnazines klases, tai patogiau būtų daryti ne „Žiburio“, bet Lukšių gimnazijos vien dėl to, kad tai yra kaimo gimnazija ir mokinio krepšelis leidžia klasę atidaryti su 20 mokinių, o jei būtų pasirinkta miesto gimnazija, reikėtų 25 vaikų“, – kalbėjo E. Pauliukėnas.

Pirmadienį vykusiame posėdyje dalyvavo Gelgaudiškio pagrindinės mokyklos direktorius Romas Dumbliauskas bei kelios mokytojos ir Lukšių Vinco Grybo gimnazijos vadovė Nijolė Šapolienė. Beje, direktorė pirmadienį vykusiame posėdyje patikslino, jog Gelgaudiškyje suformavus jos vadovaujamos gimnazijos klases, pamokas vestų ne gimnazijos, o Gelgaudiškio mokyklos mokytojai, visa mokymo bazė taip pat lieka šios mokyklos. Bediskutuojant N. Šapolienė puse lūpų užsiminė besivilianti, kad galbūt per vasarą kažkas pasikeis ir Gelgaudiškyje nereikės steigti jos vadovaujamos gimnazijos vidurinio ugdymo skyriaus.

Žinoma, vis dar išlieka rizika, kad iki mokslo metų pradžios bus tokių būsimų vienuoliktokų, kurie persigalvos ir pasirinks kitą gimnaziją, tokiu atveju minėtųjų 24 mokinių komplekte nebeliktų ir grėstų, jog reikiamas vaikų skaičius apskritai nesusidarytų. Tiesa, įvykdžius pokyčius, iki naujųjų metų vien pedagogų atlyginimams išmokėti ir vadovėliams reikės apie 10 tūkst. eurų.

Išdiskutavus visus niuansus, apsvarsčius, kaip būtų tinkamiausia pasielgti, darbo grupė rekomendavo Gelgaudiškio pagrindinėje mokykloje leisti įgyti vidurinį išsilavinimą, steigiant Lukšių Vinco Grybo gimnazijos vidurinio ugdymo skyrių, kuriame 2017–2018m.m. būtų komplektuojama III gimnazijos klasė, o 2018–2019 m. m. III–IV gimnazijos klasės. Tiesa, šis klausimas bus svarstomas komitetų posėdžiuose, vėliau – rajono savivaldybės tarybos posėdyje.

Įsteigus skyrių būtų sutaupoma lėšų mokinių vežiojimui. Pvz., šių metų sausio–gegužės mėnesiais Šakių autobusų parkui už mokinių pavėžėjimą buvo sumokėta 10440 eurų. Į šią sumą įskaičiuojama mokinių pavėžėjimas į pamokas, neformaliojo ugdymo užsiėmimus bei kitus renginius.

Papildomas komplektas

Antrasis klausimas, kurį apsvarstė pirmadienį susirinkusi darbo grupė – ketvirto pirmos klasės komplekto formavimas „Žiburio“ gimnazijoje. Vasario pabaigoje „Žiburio“ gimnazijos direktorė Jūratė Mozūraitienė kreipėsi į rajono savivaldybės administraciją dėl bendrojo ugdymo klasių komplektavimo ateinantiems mokslo metams. Numatyta, kad nuo kitų mokslo metų, jei tam pritartų rajono savivaldybės tarybos nariai, gimnazijoje būtų komplektuojamos keturios pirmosios gimnazinės klasės po 25 mokinius. Tačiau šis sprendimas buvo atidėtas dviem mėnesiams. Labai daug diskusijų buvo kilę dėl to, kaip toks sprendimas paveiktų kitų rajono mokyklų, ypač Šakių „Varpo“ mokyklos, likimą... Mat, jei „Žiburyje“ leidžiama formuoti dar vieną pirmokų klasę, „Varpe“ beliks vienas dešimtos klasės komplektas, jei neleis – liks du.

Atrodo, žiburiečiai nenori pasiduoti. Birželio pradžioje dėl papildomo pirmos klasės komplekto raštą savivaldybės administracijai pateikė būsimų pirmokų tėvai. Šiuo klausimu darbo grupė diskutavo trumpiau ir nusprendė rekomenduoti, kad „Žiburyje“ būtų formuojami keturi pirmos klasės komplektai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.