Pokyčiai vaikų lėkštėse: ar vaikams patiks sveika mityba?

sriuba lekste
Nuotr. Per pastaruosius dvejus metus rajono ugdymo įstaigų valgyklose jau buvo atsisakyta nesveiko maisto, sumažintos cukraus ir druskos normos, bet nuo rugsėjo į valgiaraščius bus įvesta dar daugiau sveikų patiekalų.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Neseniai daug diskusijų visuomenėje sukėlė nauji reikalavimai ugdymo įtaigoms dėl pieno produktų vaikų mityboje. Tačiau tai bus ne vienintelis pakeitimas nuo rugsėjo 1 dienos. Taigi, kokie  meniu pasikeitimai laukia naujaisiais mokslo metais?

Ikimokyklinio ugdymo įtaigose šiuo metu intensyviai sudarinėjami valgiaraščiai pagal Sveikatos ministerijos parengtą maitinimo aprašą. Atsakingoms už šį dalyką darželių darbuotojoms labai svarbu, kad maistas būtų ne tik sveikas, bet vaikai jį ir valgytų. Ikimokyklinukai čia praleidžia didelę dalį savo dienos, maitinami tris kartus, todėl svarbu, kad vaikai darželyje nebūtų alkani, juo labiau, kai už tai tėvai ir sumoka.

Kaip sako Šakių lopšelio-darželio „Klevelis“ maisto ir higienos specialistė Jovita Verseckaitė, sudaryti valgiaraštį, kad jis atitiktų naujus reikalavimus ir vaikų poreikius, yra tikras iššūkis, nes kai kurie dalykai pasikeitė radikaliai.

Vaikų maitinime turi sumažėti bulvių, kurias keičia kiti garnyrai – ryžiai, pilno grūdo makaronai, grikiai. Kartą per savaitę vaikai turės valgyti žuvį, kuri anksčiau buvo privaloma kartą per tris savaites. Per dieną vaikams turi būti patiekiama trijų rūšių daržovių, o salotų padažai negali būti riebūs – tik aliejus arba natūralus jogurtas. Ir tai dar ne visi pakeitimai. J. Verseckaitė teigia, kad valgiaraštyje turi būti viskas taip suderinta, kad atitiktų vaikų amžių: kalorijos, baltymai, angliavandeniai, riebalai. O klausimas, ar visi vaikai valgys patiekalus iš naujojo valgiaraščio, kol kas yra atviras...

Druskos, cukraus saldžiųjų gėrimų ir kitų dalykų ribojimai nėra naujiena priešmokyklinio ugdymo įstaigoms. Šakių lopšelio-darželio „Berželis“ visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Laimutė Krapavickienė sako, kad jų įstaiga jau kuris laikas kryptingai dirba, kad vaikai valgytų sveikiau.

„Seniai geriame vandenį, o ne sultis, turime daug sveikatą tausojančių produktų, kepame konvekcinėse krosnelėse, druskos ir cukraus normos sumažintos iki reikiamos ribos, jau seniai vartojame pilno grūdo duoną“, – aptaria prieš porą metų sudarytą meniu specialistė.

Tiesa, L. Krapavickienė neslepia, kad prieš porą metų sudarius sveikuolišką meniu buvo šiek tiek neramu, kaip į tai reaguos tėvai, ar nebus pasipiktinusių, tačiau jokio pasipriešinimo nesulaukė, o vaikai po truputį priprato prie naujo maitinimosi ypatumų ir noriai geria vandenį vietoj saldžių sulčių. Apie vaikų įpročius kalbėdama specialistė sako, kad čia dar daug reiktų dirbti su pačiais tėvais – jeigu jie vaikus namuose maitina dešrelėmis, tai mažyliai ir darželyje to laukia. Be to, grupėse visada atsiranda vienas kitas vaikas, kuris yra ir šiaip nevalgus, tad jis nevalgo nei namie, nei darželyje, nesvarbu, koks sveikas tas maistas bebūtų.

Nuo metų pradžios įvairiuose seminaruose, kuriuose buvo kalbama apie sveiką vaikų maitinimą, dalyvavo ir Sintautų pagrindinės mokyklos darželio „Vyturėlis“ vedėja Rūta Galinskienė, kuri šiuo metu taip pat sudarinėja valgiaraštį naujiesiems mokslo metams. Kaip sako vedėja, visos naujienos jai nėra naujos, nes sveiko maitinimosi link darželyje einama porą metų, kai buvo atsisakyta saldžiųjų gėrimų, sumažintas iki reikiamos normos druskos kiekis ir pakoreguoti kiti dalykai, dėl to dabar valgiaraštyje keisti reikia nedaug ką. Pagrindinė užduotis, kurią sau iškėlė meniu sudaranti pedagogė, kad patiekalai būtų panašūs į tuos, kuriuos vaikai valgo namuose, nes priešingu atveju darželinukai maisto tiesiog nevalgys, kad ir kaip sveikai juos norėsis pamaitinti. Tuo labiau, kad Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos patvirtintas valgiaraštis nėra galutinis variantas – R. Galinskienė nuolat stebi situaciją darželyje ir, atsižvelgdama į vaikų poreikius, pakeičia nemėgstamus patiekalus kitais, nes vaiko gerovė ir sveikata įstaigoje yra toks pat svarbus dalykas kaip ir ugdymas. Aukodama netgi savo atostogų laiką R. Galinskienė rengia naują valgiaraštį – ji kruopščiai sudaro patiekalų receptūrą, juk nuo to priklausys, kaip atrodys sveiki patiekalai ant mažamečių stalo.

„Per tiek metų sudarinėdama valgiaraščius ir stebėdama vaikus jau maždaug žinau, ką jie mėgsta valgyti ir ko nemėgsta, todėl meniu sudarau būtent atsižvelgdama į pačių vaikų poreikius“, – sako R. Galinskienė.

Kaip pagrindinius pokyčius valgiaraščiuose pedagogė įvardija tai, kad trečdalį pietų patiekalo turės sudaryti daržovės, ypač ankštinės, pagausės pilno grūdo miltų produktų, bus įvesta ir pagausinta tausojančių patiekalų (verdamų garuose, kepamų konvekcinėse krosnelėse arba orkaitėje). Bus sumažinama bulvių patiekalų, atsisakoma nesveikų ingredientų. Dėl tokių produktų kaip dešrelės darželio vedėjai galvos jau seniai neskauda, nes jų meniu nėra jau porą metų. Ir, anot pedagogės, jų vaikai nepasigenda, nes yra kitų gerų patiekalų, kuriuos mažieji mėgsta.

Nuo rugsėjo į ugdymo įstaigas vaikams nebus galima įsinešti nesveikų užkandžių, t.y. tėveliai darželinukams negalės įdėti nei sausainių, nei kitų gardumynų, išskyrus vaisius ir uogas. Mokyklose taip pat galios šis draudimas. Šakių „Varpo“ mokyklos pavaduotoja ugdymui Vida Kočiūnienė sako, kad apie tai bus informuojami tėvai ir vaikai per Rugsėjo pirmosios šventę, o kontroliuoti ir sužiūrėti, sveikus ar nesveikus užkandžius vaikai atsineša iš parduotuvės į mokyklą, galės nebent klasės auklėtojai. Kitokio kontrolės mechanizmo mokykloje nebus, o aparatų, kur vaikai galėtų nusipirkti užkandžių, „Varpo“ mokykloje taip pat nėra.

„Varpo“ mokyklos vyriausioji virėja Vita Drebulienė sako, kad jie mokykloje jau prieš dvejus metus atsisakę nesveiko maisto – bandelių, saldžių gėrimų ir kt., be to, apribojo cukrų ir druską iki tinkamos normos. Vasaros pradžioje sudarinėjusi valgiaraštį virėja sako, kad pagal naujus pakeitimus teko sumažinti bulvių patiekalų, daugiau įvesta kruopų, daržovių ir kitų produktų, kurie turi daugiau skaidulinių medžiagų. Iš tokių sveikuoliškų patiekalų V. Drebulienė įvardija naujai į meniu įtrauktus avinžirnių kotletus, pupelių troškinį. Virėja pastebi, kad pagal naujus reikalavimus mokykloje turi būti didelis daržovių pasirinkimas, o pilno grūdo produktai turi pakeisti baltus miltus. Bet svarbiausia, kaip sako ilgus metus už mokyklinukų maitinimą atsakinga virėja, ar visa tai, kaip keičiasi vaikų maitinimas, patiks patiems vaikams, juk jeigu jie nevalgys to, kas siūloma meniu, tai padaugės tik atliekų, o naudos jokios nebus.

Šie mitybos plano pokyčiai svarbūs ir toms ugdymo įstaigoms, kurios maistą užsakinėja iš tiekėjų, nes jiems į mokyklas nebus galima tiekti picų ir kitų nevisaverčių patiekalų. Tačiau mūsų rajono mokyklose ir ikimokyklinėse įstaigose maistas yra gaminamas savose virtuvėse.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.