Etatinis mokytojų darbo apmokėjimas – daug klaustukų ir nežinomųjų

svietimas pasitarimas
Nuotr. Įvedant naująjį modelį, mokyklų vadovai iki rugsėjo 1-osios turi susitarti su darbuotojais dėl kontaktinių ir nekontaktinių valandų skaičiaus, parengti ir patvirtinti darbuotojų pareigybių aprašymus, patvirtinti darbuotojų pareigybių (etatų) sąrašą, naujas darbo tvarkos taisykles.


Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Penktadienį į rajono savivaldybės salę rinkosi mokyklų direktoriai, Švietimo, sporto ir jaunimo reikalų skyriaus darbuotojai, rajono vadovai. Čia prieš mokslo metų pradžią buvo aptarti svarbiausi švietimo klausimai, tarp jų ir naujovė – etatinis mokytojų darbo užmokestis.

Nuo rugsėjo 1 d. bendrojo ugdymo, neformaliojo švietimo ir profesijos mokytojai atlyginimą gaus pagal naują etatinio darbo užmokesčio sistemą. Šiam modeliui įvesti iš viso bus skirti 95 mln. eurų, iš kurių 17,4 mln. mokyklas pasieks jau po mėnesio. Visi šie pinigai skiriami išimtinai mokytojų atlyginimams, o kaip juos apskaičiuoti, savivaldybėje buvo pravesti mokymai.

Atlyginimai mokytojams nuo šios rugsėjo 1-osios bus pradėti skaičiuoti kaip ir daugumai kitų darbuotojų: už etatą, o ne už atskiras valandas. Etatą sudarys 36 val. per savaitę (1 tūkst. 512 val. per metus). Pamokoms bus skiriama iki 1 tūkst. 8 val. per metus, pradedantiesiems – iki 756 val. per metus. Kitas laikas skiriamas nekontaktinėms valandoms: su pamokomis susijusioms veikloms, papildomai veiklai mokyklos bendruomenei.

Profesijos ir neformaliojo švietimo mokytojo etatą sudarys 36 val. per savaitę (1 tūkst. 512 val. per metus). Kontaktinėms valandoms per metus – nuo 672 iki 1 tūkst. 32 val. Pradedantiesiems – iki 924 val. per metus. Kitas laikas skiriamas nekontaktinėms valandoms, susijusioms su veikla mokyklos bendruomenei. Visos valandos bus apmokamos vienodu tarifu.

Įvedant naująjį modelį, mokyklų vadovai iki mokslo metų pradžios turi susitarti su darbuotojais ar su jų atstovais dėl kontaktinių ir nekontaktinių valandų skaičiaus pasiskirstymo, turi parengti ir patvirtinti darbuotojų pareigybių aprašymus, patvirtinti darbuotojų pareigybių (etatų) sąrašą, parengti ir patvirtinti naujas darbo tvarkos taisykles, kolektyvinę sutartį, jeigu mokykloje tokia yra.

Tad ką veikti tikrai yra. Ne veltui rajono savivaldybės meras Edgaras Pilypaitis dar prieš liepos mėnesio tarybos posėdį stebėjosi, kodėl švietimiečiai ramiausiai atostogauja, kai ateina tokios svarbios naujovės, kurias reikia įgyvendinti nuo rugsėjo 1 d.

„Labiausiai bijau, kad steigėjas, t.y. savivaldos vadovai, ir vėl liks atpirkimo ožiai, jei nesusitvarkys su „labai gera tvarka“, nuleista iš viršaus“, – įsitikinęs meras.

Pasak Švietimo, sporto ir jaunimo reikalų skyriaus vedėjo Elvydo Pauliukėno, tai pirmas rugsėjis, kai baisu jį pradėti. Kadangi po etatinio mokytojų darbo užmokesčio paskaičiavimo mokymų visiems dar liko klaustukų, buvo nuspręsta šiame susitikime aptarti ir suderinti bendrus dalykus, kad jie mokyklose labai nesiskirtų, išklausyti, kam ir kokių neaiškumų kilo.

Švietimo, sporto ir jaunimo reikalų skyriaus vyriausiasis specialistas Gintaras Demenius turėjo nemažai klausimų, susijusių su mokytojų visuomenei naudingų darbų sąrašu, apmokėjimo tvarkos aprašu ir kitais svarbiais atlyginimų paskaičiavimo niuansais.

Mokyklų vadovams prabilus apie atlyginimo kėlimą, Griškabūdžio gimnazijos direktorius Arūnas Šalnaitis priminė, kad etatinis mokytojų darbo apmokėjimo modelis nėra atlyginimo pakėlimo reforma, tai jo sutvarkymo sistema.

E. Pilypaitis siūlė mokyklų direktoriams įsisteigti darbo grupę, kuri modeliuotų pavyzdinius darbo apmokėjimo aprašus, tinkamus visiems. Šakių „Žiburio“ gimnazijos direktorė Jūratė Mozūraitienė atviravo, kad kol kas niekas nežino, kaip ką skirstyti. Jai paantrino Kriūkų mokyklai-daugiafunkciam centrui vadovaujanti Lilija Liutvinienė, kad savivaldybė turi apsispręsti dėl vadovo, pavaduotojo ir pagalbos darbuotojų (psichologo, logopedo, bibliotekininko ir kt.) etatų ir jų apmokėjimo.

„Anksčiau viskas buvo apmokama iš mokinio krepšelio, o jo nelikus, savivaldybei palikta spręsti, ar ji išlaiko visus šiuos etatus, ar neišlaiko? – klausė direktorė. – Mes turim žinoti, nes reikia informuoti darbuotojus.“

Mero teigimu, šiandien, kol dar nežinoma visa finansavimo sistema, vienareikšmiškai atsakyti į šiuos klausimus būtų per daug rizikinga.

Be etatinio mokytojų darbo apmokėjimo, švietimo įstaigų vadovai tarėsi dėl mokslo metų pradžios datos, buvo informuoti apie artimiausiu laiku laukiančius darbus – nuspręsti, kam iš mokytojų skirti Meilės Lukšienės premiją, aptarti pradinukų draudimo mokyklose naujovę.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.