Netradicinio ugdymo užsiėmimuose nuo baleto iki afrikietiškų būgnų garsų

menu dienos
Nuotr. Nors baletas tarp jaunimo nėra toks populiarus, kaip gatvės šokiai, jį pabandyti atėjo nemažas būrys merginų ir vaikinų.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Praėjusį antradienį Šakių „Žiburio“ gimnazijos mokinių laukė ne tradicinės pamokos, o galimybė susipažinti ir praktiškai prisiliesti prie įvairiausių menų. Kas rinkosi šokį, muziką ar dramą, o kas skubėjo į kino istorijos, foto meno ar skulptūros užsiėmimus. Visi rado juos dominančių sričių.

Pasak netradicinio ugdymo užsiėmimų organizatorės Audronės Vorevičienės, tokie renginiai „Žiburio“ gimnazijoje – jokia naujiena. Juos organizuoja ir įvairių dalykų mokytojai – lituanistai, užsienio kalbų mokytojai, geografai ir kt. Šį kartą visi gimnazijos mokiniai, išskyrus ketvirtokus, kurie ruošiasi egzaminams, ir mokytojai pakviesti į įvairiausių menų užsiėmimus.  

Didelio gimnazistų susidomėjimo sulaukė išskirtinę praktiką muzikos terapijos srityje sukaupęs muzikos pedagogas Linas Švirinas, atvykęs iš Klaipėdos. Jis atsivežė afrikietiškus būgnus djembe, kurie gimnazijos salę pripildė afrikietiškų ritmų. Juos mokiniai greitai perprato ir būgnus mušė vis su didesniu azartu.

Ne mažiau gimnazistams patiko paskaita apie kino istoriją. Ją pristatė mokytojas Alvydas Grinkevičius, pateikdamas įdomiausius kino industrijos faktus ir senų filmų scenas. Kinas savo gyvavimo pradžioje buvo laikomas tik pramoga, tačiau ilgainiui išsivystė į atskirą meno rūšį. Iki trečiojo dešimtmečio filmai buvo begarsiai, tačiau seansuose visada grodavo pianistai ar net visas orkestras, tik vėliau buvo sukurta technologija, leidžianti prijungti prie filmo garso takelį. Užsiėmimo metu mokiniai sužinojo daug įdomių faktų apie kino industrijos vystymąsi. Pavyzdžiui, pirmuosiuose nespalvotuose kino kadruose šventinė dvasia buvo išreiškiama per Kalėdų eglutę, papuoštą iš tolo spindinčiomis metalinėmis bankėmis, o šiandien – per kasmet transliuojamą filmą „Vienas namuose“.

Nors baletas tarp jaunimo nėra toks populiarus, kaip gatvės šokiai, nepaisant to, jį pabandyti atėjo nemažas būrys merginų ir vaikinų. Choreografijos mokytoja Aušra Butkauskaitė-Sederevičienė jiems parodė keletą pagrindinių baleto pozų ir pozicijų – plie, demi-plie, alandže ir kt. Pasak jos, sąžiningai atlikus keletą šių judesiukų  prie atramos, nugara iš karto būna šlapia.

Buvęs Šakių „Žiburio“ gimnazijos mokinys Arvydas Strimaitis, dirbantis televizijos laidų, reklamų, renginių vizualizacijų dizaineriu, pristatė mokiniams dvi temas: „Vaizdo ir garso sužadėtuvės“ bei „Mintis tarp vaizduoklio matricos eilučių“. Pasak jo, jei turi gerą istoriją, gerai ją sumontuoji, tai  gali pakakti ir neprofesionalių aktorių vaidybos. A. Strimaitis prasitarė, kad tokie buvo jo pirmieji darbai. Šiuo metu šakiečio kasdieninė duona – laidos „TV pagalba“ montavimas, personažų atskleidimas. Jis gimnazistams parodė keletą paties sukurtų siužetų ir juos pakomentavo.

Tiesa, užsiėmimų vyko ir daugiau. Šakių kultūros centre choreografė Laura Saunorienė pristatė mokiniams judesio meną, Šakių „Varpo“ dramos studijos vadovė Vilija Meškaitienė supažindino su dramos pagrindais, fotografas Vidas Venslovaitis atskleidė keletą foto meno paslapčių, skulptorius Kęstutis Dovydaitis ir dailės mokytojas Algimantas Vorevičius Šakių rajono meno mokykloje pakvietė į „Skulptūrinio objekto“ akciją. O kur dar tapybos projektai su dailės mokytojais Lolita Rūgyte ir Mindaugu Pauliuku ar gimnazijos lietuvių kalbos mokytojų pamoka apie „Kūrybinį žodį ir iliustraciją“.

Netradicinio ugdymo dienos užsiėmimus vainikavo susitikimas su Kauno valstybinio lėlių teatro aktoriais Indre ir Remigijumi Endriukaičiais, kurių sulaukė tik kantriausi – dramos studiją lankantys mokiniai. Ir nesigailėjo, nes aktoriai jiems pravedė nemažai aktorinės praktikos pamokų, parodė keletą naudingų pratimų, kurie padeda nusiraminti ir susikaupti. Visiems, norintiems susieti savo gyvenimą su aktoryste, jie nuėmė rožinius akinius, perspėdami, kad šios profesijos studijos prasideda nuo paprasčiausių personažų sukūrimo. Tad tenka susitaikyti su tuo, kad jei mokyklos dramos studijoje jie vaidino Romeo ar Džiuljetą, tai nereiškia, jog studijuojant aktorystę iš karto įkūnys pagrindinius vaidmenis – visų kelias prasideda nuo mažų žingsnelių.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.