Jaunimas domėjosi galimybėmis įsidarbinti vasarą

ziburio moksleiviai
Nuotr. Moksleiviai norėtų padirbėti vasarą ne tik dėl finansinė nepriklausomybė nuo tėvų, bet ir dėl naujų pažinčių, patirties įgijimo, susipažinimo su profesijomis.


Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Praėjusį pirmadienį Šakių „Žiburio“ gimnazijoje vyko Europos jaunimo savaitės renginys „Prie arbatos: jaunimo darbo galimybės vasarą“, kuriuo susidomėjo nemažas būrys gimnazistų, norinčių padirbėti vasaros laikotarpiu.

Europos jaunimo savaitės ambasadorė Šakių rajono savivaldybėje Milda Kriščiokaitytė pristatė renginio tikslą – organizuoti jaunimo ir politikų diskusijas, kurios paskatintų moksleivius įsitraukti į jaunimo problemų sprendimą. Gimnazistai turėjo galimybę išsakyti savo idėjas, mintis ir problemas, o politikai – susidaryti bendrą vaizdą, kokia yra situacija, norint jaunimui vasarą įsidarbinti rajone.

Pasiskirstę į keturias grupes gimnazistai kartu su tarybos nariais Vaidu Balčiūnu, Judita Ambrasiene, Margarita Liukaitiene ir Rima Rauktiene ir Šakių verslo informacijos centro vadove Daiva Palukaitiene pasijuto tarsi arbatos gėrimo ceremonijoje. Pradėję nuo baltosios arbatos jie pasižymėjo jau žinomus faktus apie jaunimo įsidarbinimo galimybes bei užsirašė ir tas tarnybas, į kurias būtų galima kreiptis dėl informacijos. Pasak V. Balčiūno, visą jaunimo įdarbinimo informaciją galėtų skleisti Jaunimo reikalų koordinatorė, Moksleivių taryba, Jaunimo užimtumo tarnyba ir Atviras jaunimo centras, o dar geriau būtų, jei atsirastų kokia nors mini moksleivių darbo birža.

Perėjus prie juodosios arbatos buvo išsakyti pavojai ir sunkumai, su kuriais yra nemaža tikimybė susidurti įsidarbinant. Jaunimas kalbėjo apie galimą diskriminaciją ar mažesnės algos už tą patį darbą mokėjimą, sutarties, kurioje būtų surašytos visos sąlygos, su darbdaviu sudarymą. R. Rauktienė apgailestavo, kad renginyje nedalyvauja rajono verslininkai, kurie galėtų suteikti išsamesnę įsidarbinimo informaciją, tačiau pasižadėjo jaunimui padėti susitikti su jais Verslo pusryčiuose ar organizuoti kitą renginį.  

Perėję prie geltonosios arbatos moksleiviai ir politikai ieškojo gerųjų pusių ir naudos. Nes darbas tai ne tik finansinė nepriklausomybė nuo tėvų, bet ir naujos pažintys, patirties įgijimas, susipažinimas su profesijomis. Džiugu, jog moksleiviai žino, kad, jei nepavyktų įsidarbinti, jie visada gali savanoriauti –  tai didelės galimybės nuveikti kažką naudingo, įgyti patirties ir naujų draugų.

Raudonosios arbatos metu moksleiviai dalijosi savo jausmais ir nuojautomis apie norą pabandyti išmėginti save darbe, žaliosios – kalbėjo apie idėjas ir alternatyvas, kol priėjo prie mėlynosios, t.y. savo individualaus žingsnio – kaip kiekvienas galėtų prisidėti prie jaunimo darbo perspektyvų rajone. M. Liukaitienė pažadėjo kiekvienam, kuris kreipsis į ją, padėti parašyti CV, panaršyti kartu po socialinius tinklus ir rasti reikalingą sprendimą.

J. Ambrasienė pritarė, kad labai reikėtų sukurti internete bazę, į kurią suplauktų visi darbo pasiūlymai jaunimui, arba patys moksleiviai galėtų įsidėti savo pageidavimus, kokio darbo ir kuriam laikotarpiui jie ieško. Ji ėmėsi šios nelengvos užduoties – kartu su kitomis jaunimo tarnybomis sukurti tokią bazę. D.Palukaitienė pažadėjo į Verslo pusryčių darbotvarkę įtraukti ir moksleivių įdarbinimo vasarą klausimą, kviesdama ir pačius moksleivius ar jų atstovus atvykti į susitikimą su verslininkais.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.