Reikalavimai darželiams griežtėja, bet juos įgyvendinti reikės

jakimonis savivaldybeje
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Marijampolės departamento Šakių skyriaus vedėjas Robertas Jakimonis patikino, kad neuždraudė vaikams žaisti nė vienos įstaigos žaidimų aikštelėje, tačiau reikėtų priimti sprendimus, kad nustatytus reikalavimus būtų galima bent iš dalies įgyvendinti. D. Pavalkio nuotr.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Trečiadienį rajono savivaldybės posėdžių salėje į pasitarimą rinkosi ugdymo įstaigų direktoriai. Jį inicijavo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Marijampolės departamento Šakių skyriaus vedėjas Robertas Jakimonis ir vyriausioji specialistė Rasa Karalienė. Rajono vadovams buvo pristatyti Marijampolės apskrities savivaldybių ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupėse atliktos kontrolės rezultatai.
 
Kaip informavo R. Jakimonis, kontrolės metu Marijampolės apskrityje buvo patikrintos 23 ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigos, šešios iš jų – mūsų rajono savivaldybėje. Gaila, kad pristatyme jos nebuvo išskirtos, bendrai pristatyti higienos normų pažeidimai, tačiau bent galime pasidžiaugti, kad visi mūsų vaikų darželiai turi leidimus-higienos pasus ir laikosi nurodytų sąlygų, o jų darbuotojai turi sveikatos žinių atestavimo pažymėjimus.

R. Karalienės teigimu, patikrinimų rezultatai parodė, kad neretai ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupėse viršijamas leistinas vaikų skaičius. Nustatyta, kad trijose įstaigose buvo perpildyta bent viena grupė. Jei reikalavimuose nurodyta, kad grupėje negali būti daugiau kaip 20 vaikučių, tai kai kuriose įstaigose jų ne vienoje grupėje buvo po 22–23. Rajono savivaldybės meras Edgaras Pilypaitis teigė, kad lengva pasakyti, jog, jei vaikų grupėje daugiau nei 20, reikia steigti kitą. Svarbu, ar ji susidaro – juk dėl dviejų vaikų naujos grupės nesteigsi. Pasak mero, savivaldybė vykdo ne grupių formavimo, o vaikų užimtumo funkciją, kad jų tėvai galėtų dirbti, todėl į šiuos dalykus galėtų būti žiūrima lanksčiau.

Siekiant išsiaiškinti, kokios sąlygos yra sudaromos ugdomų vaikų fiziniam aktyvumui, patikrinimų metu buvo vertinta, ar visos įstaigos turi savo kiemą, ar jame įrengta vaikų žaidimų aikštelė. Dėl vaikų saugumo jos turi būti aptvertos ne žemesne nei 1,5 m aukščio tvora, atlikta pagrindinė metinė įrangos kontrolė, kurios metu peržiūrėta, ar ji tinkama eksploatavimui, ar atitinka Lietuvos standartų reikalavimus. Patikrinimo rezultatai parodė, kad iš 23 įstaigų tik 11 turi žaidimų aikšteles, tačiau penkios iš jų aptvertos žemesne nei 1,5 m aukščio tvora. Pasak R. Jakimonio, tvoroms nereikia jokių papildomų reikalavimų ir sertifikatų, tad svarbiausia, kad būtų išlaikytas aukštis.

Plokščių mokyklos-daugiafunkcio centro direktorės pavaduotoja ugdymui Nijolė Anankaitė neslėpė, kad jei šiandien tvoroms sertifikatų nereikia, tai gali po metų reikėt, nes prieš penketą metų kiliminė danga įrengiant grupę mokykloje tiko, o šiandien jau pažeidimas, nes negalima jos valyti drėgnu būdu. Šakių skyriaus vedėjas siūlė darželiams, kurie turi kilimines dangas, kooperuotis ir, įsigijus plaunamą įrangą, ja dalintis.

Čia buvo ir tokių pasvarstymų, kad geriau pakeisti dangą ir daugiau nesukti dėl to galvos. R. Jakimonio teigimu, visiškai sterilios aplinkos niekas nenori padaryti, tačiau reikalavimų laikytis reikia.

Pratęsus vaikų aikštelių atitikimo numatytiems reikalavimams klausimą, tik viena vaikų aikštelę turinti ugdymo įstaiga neužtikrino metinės kontrolės atlikimo. Pasak Kriūkų mokyklos-daugiafunkcio centro direktorės Lilijos Liutvinienės, viskas atsimuša į pinigus, nes visi aikštelių įrangos patikrinimai labai brangūs. Ugdymo įstaigų vadovų teigimu, kontrolės atlikimas kainuoja per 100 eurų, tačiau, suskaičiavus visus sertifikatus, gaunami tūkstančiai. Kaip pavyzdį Sintautų pagrindinės mokyklos pavaduotojas ūkio reikalams Raimundas Daniliauskas pateikė smėlio dėžes, kurias įstaiga pati pasigamino analogiškas sertifikuotoms, tačiau tikrinti atvykę kontrolieriai paprašė dokumento. Šakių vaikų lopšelio-darželio „Berželis“ direktorės pavaduotoja ugdymui Dovilė Kazakauskienė patikino, kad yra nupirktų sertifikuotų įrenginių, kurie tikrinant vis tiek neatitinka reikalavimų, tad sertifikatas nieko neužtikrina.

„Anksčiau tokių reikalavimų nebuvo. Jie atsirado neseniai. Gal prieš porą metų, nes anksčiau smėlio dėžei sertifikato nereikėjo. Smėlio tyrimą padarei ir viskas“, – sakė Kriūkų mokyklos-daugiafunkcio centro direktorė.

R. Jakimonis patikino, kad visuomenės sveikatos centras neuždraudė vaikams žaisti nė vienos įstaigos žaidimų aikštelėje, tačiau reikėtų priimti sprendimus, kad nustatytus reikalavimus būtų galima bent iš dalies igyvendinti.

Po klausimo, ar visi rajono vaikai telpa į darželius, ar dėl to nesusiduriama su problemomis, E. Pilypaitis buvo kategoriškas: jei darželyje telpa priešmokyklinukai, bet nepatenkinamas dvimečių poreikis – taip būti negali. Juo labiau, kad šiemet Šakių „Varpo“ mokykloje nesusidaro priešmokyklinė grupė – kol kas čia registruoti tik septyni norintys ją lankyti vaikai. Jo manymu, priešmokyklinukus reikia iškelti į mokyklą, kur jiems bus suteikta tokia pat paslauga, kaip ir darželyje. Juo labiau, kad veikia ir pailginta grupė, kurioje vaikai gali būti globojami, kol tėvai grįš iš darbų. Į Šakių vaikų lopšelio-darželio „Klevelis“ direktorės Vilijos Butikienės argumentą, kad beveik visi tėvai nori, jog jų vaikai priešmokyklinę grupę lankytų darželyje, meras atsakė prašymu „šiuos tėvus pastatyti prieš tuos, kurie iš viso neturi, kur vaikų palikt“.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pasitikite žiniasklaida?

klausimelis 05 07Antanas iš Pajotijo:

Pasitikiu. Labiausiai radiju, nes jo nuolat klausau. Daugiausiai klausau LRT, įdomios laidos yra apie kaimą, žinios. Iš laikraščių – skaitau tik rajoninį. Teigiamai vertinu. Per televiziją , tiksliau TV3, žiūriu tik žinias ir BTV humoristinę laidą „Pričiupom“. Socialiniais tinklais nesinaudoju, nors anūkės ne kartą sakė, kad esu senamadiškas. Bet man užtenka, kiek naujienų sužinau iš radijo, televizijos ir laikraščių. 

klausimelis 05 07 2

Sonia iš Šakių:

Ne visa. Labiau pasitikiu ir skaitau naujienas socialiniuose tinkluose, tame tarpe ir užsienietiškus. Man norisi tiesos. Vieni vienaip sako, kiti kitaip. Tai aš informaciją lyginu. Man įdomiau, kas vyksta pasaulyje, nei Lietuvoje. Labai daug melo, netiesos čia, todėl ir spaudos nedaug skaitau. „Vakaro žinias“, draugutį skaitom. Televizijos nežiūriu, radijo neklausau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.