Vaikų pirkimas ar nepritarimas jungtinėms klasėms?

siesartenai2 07 16
Šakių „Varpo“ mokyklos direktorius Vitas Daniliauskas ir jo pavaduotoja ugdymui Dalija Černeckienė informavo, kad ateinančiais mokslo metais Siesartėnų pagrindinio ugdymo skyriuje mokinių skaičius yra pakankamas, kad jų išlaikymui būtų skirtas pilnas finansavimas ir savivaldybės prisidėjimo nereikėtų. (A. S. Šulskytės nuotr.)

Asta Saulė ŠULSKYTĖ


Trečiadienį rajono savivaldybės mero pavaduotojas Darius Jakavičius į skubų neeilinį posėdį sukvietė  Švietimo įstaigų pertvarkos darbo grupės narius. Jis siūlė Šakių „Varpo“ mokyklos Siesartėnų pagrindinio ugdymo skyriaus 5–8 klasių  moksleivius perkelti į „Varpo“ mokyklą jau šį rudenį, nors pagal pertvarkos planą tai padaryti buvo planuota nuo 2020 m. rugsėjo.

Savivaldybės prisidėjimo nereikėtų

Šakių „Varpo“ mokyklos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Dalija Černeckienė informavo, kad ateinančiais mokslo metais Siesartėnų pagrindinio ugdymo skyriaus mišrioje darželinukų grupėje ugdysis septyni vaikai (du priešmokyklinukai ir penki ikimokyklinukai), 1 klasėje mokysis trys, 2 klasėje – trys, 3 klasėje – keturi, 4 klasėje – trys vaikai. Kadangi vaikų skaičius per mažas, jungiamos 1–3 (septyni vaikai) ir 2–4 klasės (šeši vaikai). Vyresnėse klasėse situacija tokia: 5 klasėje yra trys, 6 klasėje – šeši, 7 klasėje – penki, 8 klasėje – keturi vaikai. Pasak pavaduotojos, kovo mėnesį buvo tarybos prašyta jungti 5–7 ir 6–8 klases, tad tokiu atveju viename komplekte mokytųsi aštuoni, kitame – 10 mokinių.

„Tad skaičius pakankamas, kad būtų skirtas pilnas finansavimas jų išlaikymui ir savivaldybės prisidėjimo nereikėtų“, – kalbėjo D. Černeckienė, pridurdama, kad darbuotojai ir bendruomenė jau buvo nusiraminusi, kai pavasarį rajono savivaldybės taryba pritarė, jog dar vienerius metus skyrius dirbs.

Nori, kad jungtinių klasių neliktų

Rajono savivaldybės mero pavaduotojas, sukvietęs Švietimo įstaigų pertvarkos darbo grupės narius į skubų neeilinį posėdį, pasisakė prieš jungtinių klasių formavimą ir pasiūlė 5–8 klases iš Siesartėnų perkelti į „Varpo“ mokyklą, kad mokiniai galėtų mokytis normaliose klasėse ir nenukentėtų jų ugdymasis. Rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Elvydas Pauliukėnas abejojo, ar tikrai visi mokiniai eis į „Varpą“, nes viskas priklausys nuo tėvų, kur jie norės savo vaikus leisti. Šakių „Varpo“ mokyklos direktorius Vitas Daniliauskas jam paantrino, nes po pokalbių su penktokų tėvais paaiškėjo, jog į „Varpą“ „iš 5-os klasės pereitų daugių daugiausiai vienas mokinys“, nes visi paprastai važiuoja mokytis į Slavikus, kur mokosi broliai ar seserys.

Kad Siesartėnų mokiniai nesirenka „Varpo“ mokyklos, parodė ir situacija su devintokais. V. Daniliauskas pasakojo, kad po pokalbių su tėvais jie buvo prisišnekinę keturis, „tačiau ateis tik vienas, o gal ir tas neateis“, nes vaikai pasirinko gimnaziją arba profesinę. Be to, direktorius nuogąstavo, kad jei pajudėtų 5–8 klasės, tai niekas negarantuotas, kad nepajudės ir kitų klasių vaikai, o tada dėl 20 vaikų neapsimokės vežioti maisto ir išlaikyti patalpų.

Mokytojai liktų be darbo

„Aš, kaip vadovas, matau, kad jei naikinti, tai naikinti visą mokyklą. Tačiau šiais metais tai daryti nesiskubinčiau, nes dalis mokytojų važinėja iš „Varpo“, krūviai pasiskirstyti“, – svarstė direktorius.

Aptarus šiame skyriuje dirbančių pedagogų likimą, paaiškėjo, kad jų darbo krūviai sumažėtų, o keletas galbūt iš viso liktų be darbo, tarp jų ir pavaduotoja D. Černeckienė. Tačiau, D. Jakavičiaus manymu, reikėtų spręsti tik vienos mokytojos įdarbinimo klausimą, nes visi kiti dar turi pamokų, o pavaduotojai ir socialinei pedagogei galbūt dar darbo atsirastų ir „Varpe“.

Mero pavaduotojas priminė, kad priešmokyklinukai ir pradinukai iš viso negali būti liečiami, nes, jei užsidarytų Siesartėnai, tada reikėtų judinti ir Panovius, nes ten lygiai tokia pati situacija. Valstybės vizija tokia, kad maži vaikai, jei tik yra galimybės, turi būti arčiau namų. Be to, pasak jo, pirmiausiai turėtų rūpėti ne pastatas, ne mokytojai, o vaikai ir jų gerovė, todėl vyresni vaikai neturėtų būti mokomi jungtinėse klasėse, nes tai kenkia jų tobulėjimui ir ugdymuisi. D. Jakavičius, kaip tėvas, teigė nesuprantąs, kaip penktokas ir septintokas gali mokytis kartu, nes pasidaro taip, kad septintokas kartoja 5 klasės kursą. Anot vicemero, tai labai svarbu vaiko raidai, normaliose klasėse jis išmoktų daugiau.

Nori „Varpe“ formuoti keturias klases

Pasak D. Jakavičiaus, jei iš Siesartėnų į „Varpą“ pereitų trys penktokai, tai jie sugrąžintų mokyklai keturias penktokų klases ir 30 papildomų pamokų, jei ne daugiau, tačiau V. Daniliauskas teigė, kad atėję trys mokiniai nieko neišspręstų, nes šiuo metu yra 86 penktokai ir keturios klasės vis tiek nesusidarys.

„Gerai, sudėsit juos į tris pilnas klases, o už tą kitą komplektą primokės savivaldybė“, – pažadėjo mero pavaduotojas.

„Tai kas čia? Vaikų pirkimas? – piktinosi Violeta Simonavičienė. – Viskas. Iškrito tūzas. Dabar aš būsiu ryškiai prieš ir pasakysiu bendruomenei, dėl ko.“

„Ne tūzas, o, mano manymu, reikia naikinti visas jungtines klases“, – įsitikinęs mero pavaduotojas, žadėdamas, kad paskui Siesartėnus keliaus ir kitos mokyklos –  Plokščiai, Sudargas ir kitos.

Už D. Jakavičiaus pasiūlymą nebalsavo

„Tai visos Lietuvos likimas. Pažiūrėkit, ką svarstot. Pritariu mero pavaduotojui 100 proc. Negali būti tokių klasių. Nesąmonė. Kam tas tempimas? – neiškentė Griškabūdžio gimnazijos direktorius Arūnas Šalnaitis. – Prijungti deguonies aparatai. Jau aišku, kad neišgyvens. Jokios naudos. Apsidairykit, nėra tų mokyklų. Čia toks gumos tempimas, kuris vis tiek veda į pražūtį. Sunyks ir tie Slavikai, ir Siesartėnai. Jų jau neina išgelbėt.“

Jo teigimu, niekas nežino ir negali pasverti, kas vaikui geriau: ar pareiti namo pačiam, ar kad jis būtų parvežtas, ar mokytis silpnam tarp stiprių, ar atvirkščiai. A. Šalnaitis šaržavo, kad „geriausia būtų, jei vieną mokinį mokytų 30 mokytojų ir dar ateitų į namus“. Pasak Šakių „Žiburio“ gimnazijos direktorės Jūratės Mozūraitienės, anksčiau ar vėliau vaikui reikės pradėti gyventi savarankiškai, o kuo ilgiau jis bus šiltnamyje, tuo jam po to bus sunkiau.

Kai kurių Darbo grupės narių manymu, dabar sugriauti tai, kas buvo nuspręsta šį pavasarį, tikrai netikslinga, nes nėra jokio ekonominio pagrindimo, ar dėl to būtų sutaupyta daugiau lėšų. Be to, visą situaciją rugsėjį gali nuspręsti klasių komplektavimas, todėl dabar priimti sprendimą būtų nesąmoninga. Balsavimo metu nė vienas darbo grupės narys nepritarė D. Jakavičiaus pasiūlymui ir nebalsavo už tai, kad Siesartėnuose 5–8 klasių neliktų jau šiemet.

E. Pauliukėnas mato vienintelį sprendimo būdą – kalbėtis su tėvais ir jiems paaiškinti situaciją, kad jie apsispręstų, kur leis savo vaikus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.