Įspėjamasis streikas vyko ir „Varpo“ mokykloje

streikas slederis1
Iš kairės: mokytojos Aida Celskytė ir Teresė Kymantienė bei Lietuvos švietimo ir mokslo profesinei sąjungai mokykloje vadovaujantis pavaduotojas Darius Šlėderis turi vilčių, jog Vyriausybė įvykdys savo įsipareigojimus ir šįkart užteks tik įspėjamojo streiko. D. Pavalkio nuotr.


Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Ūkininkų ir vilkikų vairuotojų protesto akcijas pakeitė švietimo bendruomenė. Trečiadienį mantija pasipuošęs Vilniaus universiteto rektorius praeiviams dykai dalijo aukštojo mokslo diplomus, o ketvirtadienį dviejų valandų įspėjamąjį streiką surengė dalis šalies mokytojų. Prie jų prisijungė ir Šakių „Varpo“ mokyklos pedagogai. Pamokos vaikams nevyko nuo 8 iki 10 val.

Pasak Šakių „Varpo“ mokyklos pavaduotojo ugdymui Dariaus Šlėderio, kuris vadovauja ir įstaigoje veikiančiai bei įspėjamąjį streiką organizuojančiai Lietuvos švietimo ir mokslo profesinei sąjungai, nors dalis pedagogų priklauso streiką organizuojančiai profesinei sąjungai, o kita dalis – kitai profesinei sąjungai, tačiau abiejų profsąjungų mokytojai prie streiko prisijungė vieningai ir nuo 8 iki 10 val. pamokų mokiniams nevedė. Mokiniai atvykę į mokyklą iki 10 val. iš jos nebuvo išleidžiami. Apie 20 mokinių mokyklos aktų salėje žiūrėjo mokomuosius filmukus apie tai, kaip saugiai elgtis ant ledo, būti matomais gatvėje ir t.t.

D. Šlėderis paaiškino, kad „nors streikas ir yra nepatogus mokiniams ir jų tėvams, tačiau būtent tuo nepatogumu ir siekiama atkreipti dėmesį, kad Vyriausybė įvykdytų duotus pažadus“. Mat po biudžeto pristatymo Seime paaiškėjo, kad ji nesirengia įgyvendinti susitarimo – tam trūksta 62,2 mln. eurų. Profsąjunga pateikė 10 reikalavimų. Tarp jų reikalavimas kasmet ne mažiau kaip po 10 proc. didinti ir dėstytojų, mokslo darbuotojų bei kitų tyrėjų etatinį darbo užmokestį, nepamirštant ir vaikų darželiuose dirbančių pedagogų, kurių atlyginimai šiuo metu yra vieni mažiausių švietimo bendruomenėje.

Palaikyti streikuojančių mokytojų į Šakių „Varpo“ mokyklą užsuko rajono savivaldybės vicemeras Darius Jakavičius, pritariantis mokytojų reikalavimams, kad įsipareigojimai turi būti vykdomi. Pasak D. Šlėderio, tokios pat nuomonės ir šalies Prezidentas Gitanas Nausėda, su kuriuo susitiko jų profesinės sąjungos atstovai, todėl yra vilčių, kad bus atsižvelgta į mokytojų reikalavimus.

Streikuojantys pedagogai yra nusiteikę optimistiškai ir tikisi, kad bus išgirsti, tačiau, jų manymu, pasiekta būtų daugiau, jei prie protesto akcijų prisidėtų visos profesinės sąjungos ir joms priklausantys mokytojai. Ketvirtadienį šalyje streikavo apie 400 švietimo įstaigų ir apie 5 tūkst. pedagogų. Kaip paaiškino profsąjungos pirmininkas, jei švietimo įstaigoje nėra tos profesinės sąjungos, kuri paskelbė streiką, mokyklos pedagogai streikuoti negali. Todėl Lietuvos švietimo darbuotojų profesinei sąjungai priklausančios mokyklos – nei Šakių rajono meno mokykla, nei Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos ir Griškabūdžio gimnazijos, nei Gelgaudiškio „Šaltinio“ specialiojo ugdymo centras – įspėjamojo streiko neorganizavo, kaip ir kitos rajono mokyklos, kuriose neveikia jokia profesinė sąjunga.

Praėjusių metų pabaigoje streikavo kita profesinė sąjunga – Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga. Jos Šakių susivienijimui vadovaujanti Birutė Adomavičienė, aktyviai dalyvavusi streike, yra nusivylusi ir atviravo, kad toks protestas jai „panašus į mušimą su kakta į sieną“. Jos teigimu, kokį sprendimą priims jų profsąjunga, paaiškės mokytojų suvažiavimo metu.

Šakių „Varpo“ mokyklos pedagogė Teresė Kymantienė, mokytojaujanti jau 35-erius metus, atviravo, kad „nors visi supranta, kad be švietimo nebus nieko – nei traktorininko, nei politiko, nei profesoriaus, kad viskas prasideda nuo darželio, nuo mokyklos“, tačiau ji jau nebetiki, ar gali pasikeisti žmonių požiūris, nes jau daugelį metų švietimas Lietuvoje nėra prioritetinė sritis. Ji prisiminė, kad visais laikais visos mažos šalys visų pirmiausia investavo į žmogaus išsilavinimą. Ji prisiminė Japonijos ir mažos žydų tautos požiūrį į švietimą, į žmonių siekimą būti mąstančiu, išskirtiniu. 28-erius metus mokykloje dirbanti Aida Celskytė prisiminė mokykloje trečiadienį viešėjusios politologės Rimos Urbonaitės mintis, kad išsilavinimas yra vis dar madingas, tik ne visi tai supranta.

Šakių „Varpo“ mokyklos direktorius Vitas Daniliauskas teigė streikui pritariantis, tačiau paklaustas, ar streikuojantiems pedagogams sumokės atlyginimą už dvi valandas, kai pamokos nevyko, atsakė, jog ne. Mat pagal Darbo kodeksą jis to daryti negali, todėl šiomis dienomis mokyklos buhalterės turi daug darbo – mėnesio pabaiga ir turi būti apskaičiuoti visų darbuotojų atlyginimai. Pasak V. Daniliausko, profesinės sąjungos derybose su Vyriausybe dėl streiko užbaigimo gali būti susitarta, kad streike dalyvavusiems mokytojams bus išmokėtas visas darbo užmokestis. Tokiu atveju su mokytojais jis atsiskaitytų metų gale.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.