Nemokamą maitinimą keičia sausi daviniai

daviniai
Kiekviena ugdymo įstaiga maisto davinius dviem savaitėms sudaro savo nuožiūra, tačiau pabrėžia, jog stengiasi, kad maisto krepšelis būtų kuo įvairesnis. Facebook nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Dėl karantino mokyklose sustojo ugdymo procesas, veiklą jose nutraukė ir valgyklos, tačiau mokyklos turi pasirūpinti tų šeimų vaikais, kurie gaudavo nemokamą maitinimą. Dabar vietoj anksčiau mokyklose gauto šilto maisto šiems vaikams suruošiami sausi daviniai. Ankstesnių dviejų savaičių daviniai jau išdalinti, šią savaitę daugelis ugdymo įstaigų davinius dalins antrąkart.

Rajone iki kovo 13 d. nemokamą maitinimą gaudavo 910 mokinių, dar 44 priešmokyklinukai (Lukšiuose bei Gelgaudiškyje) dalyvaudami pilotiniame projekte nemokamai buvo maitinami švediško stalo principu. Tiesa, dalis jų, vicemero Dariaus Jakavičiaus žiniomis, maitinimo atsisakė, tačiau tokių vienetai. Kitiems mokyklos turi parūpinti taip vadinamus sausus davinius.

Vidutiniškai vienos dienos norma finansine išraiška sudaro 1,56 euro, tačiau daviniai iš karto suruošiami dviejų savaičių laikotarpiui. Tad vienas paketas sudaromas maždaug už 15 eurų. Jei šeimoje nemokamą maitinimą gaudavo du vaikai, tai šeimai priklauso du lauknešėliai, jei trys – trys. Ankstesnėms dviems savaitėms maisto paketai buvo dalinami dar atostogų metu, o kitoms dviems savaitėms skirtus planuojama išdalinti šią savaitę.

Pasak Šakių „Varpo“ mokyklos socialinės pedagogės Daivos Bataitienės, nemokamą maitinimą gaunančių vaikų tėvai informuojami per klasių auklėtojus, yra sutariamas laikas, kada maisto davinius jie pasiims, ir problemų dėl to kol kas nekilo. Tiems tėvams, kurie neturi galimybės patys pasiimti, maisto daviniai pristatomi mokyklos transportu.

„Mes nuo stadiono pusės, kur yra valgykla, į lauką išnešame stalą, matome, kada atvyksta tėvai, ant stalo sudedame suruoštus krepšelius. Dėvime ir pirštines, ir kaukes, džiugu, kad ir tėvai sąmoningi, nesibūriuoja, palaukia automobilyje“, – sako D. Bataitienė ir priduria, kad kiekvienam vaikui sudaromas atskiras lauknešėlis, nesvarbu, jei nemokamas maitinimas skirtas ir keliems tos pačios šeimos vaikams.

Pasak socialinės pedagogės, jų mokykloje nemokamą maitinimą gauna 165 moksleiviai, tad tiek paketų ir buvo išdalinta. Pirmajame pakete buvo apelsinai, mandarinai, cukrus, sviestas, varškė, pomidorų padažas, sūrio lazdelės. Šįkart maisto davinį papildys kiaušiniai, aliejus.

Griškabūdžio gimnazijos direktorius Arūnas Šalnaitis taip pat patikina, kad maisto paketus stengiamasi sudaryti kuo įvairesnius. Štai šįkart planuojama parūpinti dešrelių, jogurto, ankstesniame pakete buvo varškės, sūrio, miltų, kruopų. Jo vadovaujamoje įstaigoje nemokamą maitinimą gauna 89 moksleiviai, tačiau daugelis jų gyvena kaimiškose vietovėse, todėl maisto davinius jiems pristato mokykla.

„Mes su savo transportu pristatome, sutariame laiką ir sutartoje vietoje paliekame“, – teigė A. Šalnaitis.

Kol kas, pasak gimnazijos direktoriaus, iš tėvų dėl davinių negirdėjo nei nusivylimo, nei džiaugsmo – kontaktai apriboti maksimaliai. Visgi, jeigu būtų kažkokie konkretūs tėvų pageidavimai, kad šeimai labai reikalingas vienoks ar kitoks maisto produktas, A. Šalnaitis sako, kad įmanoma derinti ir į pageidavimus atsižvelgti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.