Įstaigos ambicija – kuo daugiau moksleivių regione

juodisius pilypaitis
Marijampolės profesinio rengimo centro direktorius Gražvydas Juodišius priminė, kad gimnazistai gali derinti pamokas gimnazijoje ir mokymąsi profesinėje mokykloje ir taip „pasimatuoti“ galbūt būsimą profesiją. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Marijampolės profesinio rengimo (MPRC) centro direktorius Gražvydas Juodišius susitikęs su rajono meru Edgaru Pilypaičiu aptarė Kudirkos Naumiesčio skyriaus veiklą ir profesinio mokymo ateities perspektyvas.

Susitikime MPRC direktorius G. Juodišius pirmiausiai priminė naujovę – galimybę profesijos mokytis gimnazistams pagal atskirus profesinio mokymo modulius. Tiesa, nusprendusių pasirinkti modulinį mokymą Kudirkos Naumiesčio skyriuje tarp bendrojo ugdymo mokyklų mokinių nebuvo daug.

Pasak mero, to priežastimi galbūt galėjo būti tai, kad nebuvo tiesiogiai ši žinia paskleista moksleiviais, tinkamai nesukontaktuota su jais.

„Lyginant su visom trim savivaldybėm, situacija Šakiuose panaši, bet dar tik žengiami pirmieji modulinio mokymo žingsniai. Moksleivių, norinčių baigti atskirus modulius profesinėje mokykloje, paraiškų lauksime iki gruodžio mėnesio, todėl skubinti jų nereikėtų, mokinys pats turi priimti apgalvotą sprendimą“, – įsitikinęs G. Juodišius.

Anot jo, mokytis ir gimnazijoje, ir profesinėje mokykloje per visą Lietuvą pasirinko vos 400 gimnazistų, Suvalkijos regione – apie 20.

G. Juodišius patikino, kad tiems gimnazistams, kurie pasirinkę modulinį mokymą, įvedus šalyje karantiną, profesinėse mokyklose praktinis mokymas išliktų, nuotoliniu būdu vyktų teoriniai dalykai.

MPRC direktorius pasidžiaugė ir tuo, kad vis daugiau mūsų rajono gyventojų, jau turinčių kvalifikaciją, renkasi tęstinį profesinį mokymą ir gauna valstybės finansuojamą vietą. Anot jo, matosi, kad Šakių žmonės galvoja apie persikvalifikavimą, apie savo karjerą, nebijo tobulėti ir mokytis. Jo manymu, MPRC baigusiems mokiniams Šakiuose netgi lengviau susirasti darbo vietą ir gauti šiek tiek konkurencingesnį atlyginimą.

Kaip teigia MPRC direktorius, Kudirkos Naumiesčio skyriuje plečiamos profesinio mokymo galimybės pameistrystės forma, o mokinių skaičius šiame skyriuje, lyginat su praeitais metais, padidėjo. Taip pat atsirado nauja – slaugytojo padėjėjo programa, pasak G. Juodišiaus, šie darbuotojai aktualūs ir pačiam Kudirkos Naumiesčiui, kadangi čia yra socialinė įstaiga, aktualus šių specialybių ruošimas ir regionui – daugėja senų žmonių.

Rajono meras, Marijampolės apskrities Regiono plėtros tarybos pirmininkas E. Pilypaitis su svečiu aptarė ir europinių projektų įgyvendinimą, kuomet nuo kitų metų Regionų plėtros taryba bus performuota. Anot G. Juodišiaus, įstaiga rengdama projektus orientuotųsi į mokytojų kvalifikacijos kėlimą, aktualių programų regione rengimą bei skyrių infrastruktūros atnaujinimą.

„Matome, kad darbdavių reikalavimai, keliami mums, – vis didesni ir sudėtingesni. Susitikus su Šakių verslininkais, jie išsakė pageidavimus, svarbius argumentus, kurie nesiskyrė nuo didžiųjų įmonių, matosi ir pačių įmonių profesionalumas, kokybės reikalavimas, kurią mes rengdami specialistus turime duoti“, – teigė svečias.

Jis pabrėžė, kad nors Kudirkos Naumiesčio skyriaus pastatai renovuoti, bet reiktų galvoti ir apie gerą atmosferą mokykloje, kur moksleivis, įgijęs atitinkamas kompetencijas, jaustųsi, kad yra reikalingas ir gali likti dirbti regione.

„Aš manau, kad reikia daug padirbėti, kad regione liktų tas vaikas, kuris ateina į pirmą klasę. Tiek bendro ugdymo mokykloje, tiek pas mus. Kuo stipresni regionai, tuo visiems geriau. Štai toks ambicingas mūsų tikslas  – jei tie vaikai liks, jų vaikai ateis pas mus“, – tokiomis mintimis pokalbį užbaigė G. Juodišius.

Jo pastebėjimu, jei anksčiau jaunų žmonių ambicijos buvo kuo greičiau išvažiuoti į užsienį, tai dabar vaikų mąstymas keičiasi, tampa socialiai atsakingas kaip žmonių, norinčių ir galinčių kažką veikti ir Lietuvoje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.