Už pailgintą grupę tėvai mokės brangiau

ramanauskiene
Pailgintoje grupėje „Varpo“ mokykloje dirbanti Vilija Ramanauskienė svarsto, kad su sprendimu didinti mokestį paskubėta, mano, kad įvedus fiksuotą mokestį tėvai grupės gali visai atsisakyti, kelia klausimą, kaip bus su iš kaimiškų vietovių važinėjančiais vaikais. D. Pavalkio nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Gruodžio pabaigoje posėdžiavusi savivaldybės taryba patvirtino pailgintos dienos grupių veiklos aprašą ir nustatė teikiamos paslaugos mokestį – 10 eurų per mėnesį, jį tėvai turės mokėti nepriklausomai nuo to, kiek laiko vaikas toje grupėje bus. „Varpo“ mokykloje tokioje grupėje dirbanti mokytoja Vilija Ramanauskienė nesupranta, kodėl vidury mokslo metų ir dar per karantiną reikėjo keisti tvarką ir nustatyti nekintantį mėnesinį mokestį.

Pedagogė mano, kad dalis tėvų tiesiog atsisakys paslaugos dėl stipriai išaugusios kainos ir svarsto, ar vaikai tuo metu nepradės šlaistytis gatvėse ar už mokyklos ribų. Be to, ji kelia retorinį klausimą, ar patys tarybos nariai tikrai suprato, už ką jie balsavo...

Apie tai, kad mokestį už pailgintos dienos grupės lankymą reikėtų kelti, buvo svarstyta ne kartą, tačiau V. Ramanauskienė nesupranta, kodėl taip reikėjo elgtis būtent dabar, nors ir patys sprendimo motyvai jai nelabai aiškūs.

„Galbūt sprendimas galėjo įsigalioti nuo rugsėjo 1 d., o dabar nuo sausio 1 d., kai vaikai mokosi nuotoliniu būdu“, – kalbėjo pailgintoje grupėje dirbanti V. Ramanauskienė, svarsčiusi, kaip jai iš tėvų susirinkti sutartis, mat viskas keičiasi, galbūt dalis tėvų dar net nežino, kad vietoj mokėto euro ar dviejų, mat mokestis priklausydavo nuo konkretaus vaiko išbūto laiko grupėje, turės mokėti mėnesinį 10 eurų mokestį.

„Ar tikrai šioje vietoje pinigai svarbiausia?“ – klausia pašnekovė.

Laikinasis „Varpo“ mokyklos direktorius Darius Šlėderis nuotolinio Švietimo, kultūros ir sporto komiteto metu informavo, kad būdavo tėvų, kurie nemokėdavo nė euro už visą mėnesį, kitų mokama suma būdavo nepilnai trys eurai. Per mėnesį mokykla už šias paslaugas dviejose pailgintose grupėse susirinkdavo apie 70 eurų.

Dabar bus mokamas 10 eurų einamojo mėnesio mokestis, jis, kaip numatyta tvarkoje, gali būti mažinamas už kitą tos pačios šeimos vaiką ir pan.

V. Ramanauskienė sako bendravusi su keletu tarybos narių, kurie ir dabar mano, jog mokestis tėvams bus išskaičiuotas pagal tai, kiek laiko vaikas bus grupėje, tad kelia pagrįstą retorinį klausimą, ar tikrai tarybos nariai suprato, už ką balsavo šiuo klausimu. Be to, pedagogė svarsto, kaip bus su važinėjančiais vaikais, mat iki šiol jiems šioje grupėje laukti autobusiuko ar popamokinės veiklos būdavo ypač patogu. Tačiau, sako pedagogė, kai kurie grupėje praleisdavo tik valandą, tad nemano, jog tėvai už tai norės mokėti pilną mėnesio mokestį.

„Žinoma, jeigu tie vaikai ateis į grupę, mes jų neišvysime, tačiau manau, kad su sprendimu tikrai paskubėta ir jis neišdiskutuotas“, – mintimis dalijasi V. Ramanauskienė.

Paklaustas apie tokio sprendimo motyvus, Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausiasis specialistas Gintaras Demenius „Draugui“ paaiškino: „Kaip darželiuose mokama už ugdymo sąlygų gerinimą 10 eurų, tai suvienodinti, kad daugiau mažiau vienoda būtų.“ Jis nemano, kad didelis skirtumas ar penki eurai, nuo kurių, kaip minėta, išsiskaičiuodavo konkretus laikas, ar fiksuotas 10 eurų mokestis. Be to, pamini ir numatytas lengvatas. G. Demenius sako, kad pačių tėvų apsisprendimas, ar jie pareikš norą, kad vaikas lankytų grupę, ar ne, tačiau nemano, kad dėl tokio sprendimo galėtų stipriai mažėti tokių grupių poreikis.

„Kiekviena paslauga kainuoja“, – sako jis ir paaiškina, kad surinktos lėšos turėtų būti ir skiriamos būtent pailgintos grupės poreikiams užtikrinti. Tiesa, pačiame tvarkos apraše tai konkrečiai nenumatyta, tad ar taip bus, spręsti anksti.

Beje, tvarkos apraše numatyta, kad „Varpe ir gimnazijose minimalus mokinių skaičius grupėje yra 20, kitose rajono mokyklose – 10. Ankstesniais metais, sakė V. Ramanauskienė, „Varpe“ priimdavo tiek vaikų, kiek būdavo pageidaujama, tad būdavo grupėje ir apie 30. Šiais metais dėl karantino reikalavimų grupėje esančių vaikų skaičius buvo stipriai ribojamas, o kaip bus dabar, kai moksleiviai grįš į mokyklas ir keitėsi tvarkos aprašas bei mokestis, V. Ramanauskienė sako net nežinanti.

Diskutuojant dėl pailgintos dienos grupės aprašo, pavyzdžiui, Švietimo, kultūros ir sporto komitete, kalbų tikrai netrūko, tačiau apie tai, kad mokestis kils, užsiminta vienu sakiniu be jokių papildomų paaiškinimų. Labiau tarybos nariai gilinosi į vieną iš aprašo punktų, kuriame kalbama, kaip šioje grupėje dirbantiems pedagogams turėtų būti atsiskaitoma, kokio dydžio koeficientas bei iš kurios kišenės jis turėtų būti skaičiuojamas.

Į posėdį nuotoliniu būdu prisijungęs „Varpo“ mokyklos laikinasis mokyklos direktorius D. Šlėderis kalbėjo, kad jis nėra prieš didesnį užmokestį grupėje dirbantiems mokytojams, tačiau svarstė, iš kur didesniems koeficientams gauti lėšų.

„Tarkim, sutariam, kad koeficientas 6,5, ar savivaldybė duos tokius pinigus?“ – klausė laikinasis vadovas, tačiau jam buvo patikinta, kad šiems darbuotojams darbo užmokesčiui lėšų turi ieškoti pati mokykla iš taip vadinamųjų aplinkos lėšų, kurių, kalbėta, „Varpui“ esą tikrai negailima. Beje, ar ne absurdiškai skamba, kad šie mokytojai prilyginami aplinkos darbuotojams, nors ir ugdymo planus rengia, ir įvairiapusiška veikla, kaip numatyta apraše, su moksleiviais turi užsiimti, tačiau užmokestis nėra skaičuojamas taip, kaip, tarkim, klasės auklėtojo. Klausimas atviras, ar koeficientus didinti, ar pareigybinius aprašus keisti, mat ir vicemeras Darius Jakavičius pastebėjo, kad galbūt pailgintoje grupėje pedagogas dirba ir 20 valandų per savaitę, o klasės auklėtojas su klase tiek tikrai nedirba, tačiau koeficientas didesnis klasės auklėtojo.

D. Jakavičius bei Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausiasis specialistas G. Demenius aiškino, kad apraše būtent ir palikta teisė pačiai mokyklai tartis su grupėje dirbančiais mokytojais ir derėtis.

„Jums paliekama manevro teisė susitarti“, – sakė G. Demenius, o jam pritardamas D. Jakavičius siūlė žiūrėti, ką konkrečioje mokykloje šie mokytojai grupėse veikia – ar padeda paruošti pamokas, ar tik prižiūri, ar užsiima ir kitomis veiklomis.

Tarybos posėdžio metu dėl didesnio mokesčio jokių papildomų klausimų nebuvo, tvarkos aprašui ir mokesčiui  pritarta 24 tarybos nariams balsavus už.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.