Karantinas padarė savo: mokymosi rezultatai kritę žemyn

svietimas moksleiviai
Mokiniams po atostogų sugrįžus į mokyklas džiaugiamasi, kad kol kas padėtis gera, serga tik vienas kitas, tad vyksta normalus kontaktinis darbas. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Trečiadienį į pirmąjį šiais metais pasitarimą, tiesa, nuotolinį, rinkosi švietimo įstaigų vadovai. Savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėją Darių Aštrauską labiausiai domino, kokia kovido situacija mokyklose po atostogų bei kokios nuotaikos ugdymo įstaigose artėjant pirmajam pusmečiui.

Reziumuodamas mokyklų vadovų pasisakymus, D. Aštrauskas pasidžiaugė, kad situacija mokyklose išties gana gera, COVID-19 serga tik vienas kitas moksleivis ar mokytojas, tad bent jau rajone nuotolinis mokymas tikrai negresia, nebent, atsižvelgiant į bendrą šalies situaciją, būtų kitokie Vyriausybės sprendimai. Šakių „Žiburio“ gimnazijos direktorė Jūratė Mozūraitienė pastebėjo, kad iš į mokyklą po atostogų grįžusių mokinių tarsi buvo jaučiama nuostata, kad netrukus turėtų būti nuotolinis, bet jiems buvo paaiškinta, kad tokių sprendimų nėra, tad darbas vyksta įprastai. Tuo labiau, kad padirbėti išties reikia, mat kone visi vadovai tvirtino: lyginant su praėjusiais metais, artėjančio pusmečio rezultatai bus prastesni.

„Jaučiame, kad, lyginant kontaktinį su nuotoliu, rezultatai bus prastesni“, – pripažino Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos direktorius Romas Eikevičius.

„Mokymosi rezultatai bus prastesni. Nuotolinis padarė savo. Pirmas pusmetis yra grįžimas prie įprastų darbų“, – teigė „Žiburio“ direktorė, pripažinusi, kad neigiamų įvertinimų gimnazijoje bus daugiau nei įprastai.

Lukšių gimnazijos direktorė Nijolė Šapolienė informavo, kad 11 vaikų svarstė Vaiko gerovės komisija, su jais kalbamasi, dirbama. Tai, pasak vadovės, įprasta praktika.

Apie tai, kad pusmečiai bus spalvoti ir įvairūs, neišvengiant neigiamų įvertinimų, kalbėjo ir kiti direktoriai, žinoma, kaip visad, bus ir puikių rezultatų bei pasiekimų. Kone visi sutartinai tvirtino, kad karantinas ir darbas iš namų turėjo neigiamos įtakos ir pereiti prie įprasto darbo ir tempo reikia laiko.

Tokių atvejų turi ir Meno mokykla, kur keletas mokinių, kaip leido suprasti įstaigos vadovas Einaras Martinaitis, tikėtina, taip ir neįveiks keliamų tikslų, tad tėvai turės spręsti, ar jų atžalos šią įstaigą lankys ir toliau, ar visgi ieškosis juos labiau dominančių užsiėmimų.

Žinoma, yra ir individualių problemų mokyklose. Štai „Šaltinio“ direktorė Birutė Navikienė pripažino, jog įstaigoje yra vienas jos nelankantis mokinys, kuris per visą pusmetį mokyklą lankė tik tris savaites.

„Neįveikiame tos šeimos. Bėda. Kaip bus antrame pusmetyje, neįsivaizduoju. Visos komandos dirba, visi specialistai dirba, bet atsimušam kaip į sieną ir apsigręžę einam atgal“, – kalbėjo B. Navikienė.

Štai Kriūkų mokyklos-daugiafunkcio centro direktorė Lilija Liutvinienė, kuri laikinai vadovauja ir Plokščių bei Lekėčių mokykloms-daugiafunkciams centrams, pripažino, kad šiuo metu daug iššūkių yra Lekėčių mokykloje-daugiafunkciame centre, mat mokyklą pradėjo lankyti iš vienos užsienio šalies grįžusios lietuvės vaikai (pirmokas ir trečiokas), kurie lietuviškai nei kalba, nei supranta.

Susitikimo metu kalbėta ir apie mokinių testavimąsi, klausta įstaigų vadovų nuomonės, kaip jie vertintų, jeigu, kaip žadama, testai būtų išdalinti moksleiviams į namus.

Kidulių mokyklos direktorius Robertas Sakas laikosi nuomonės, kad mokiniai turi testuotis mokykloje, prižiūrint specialistams. Tokios pačios nuomonės ir B. Navikienė, nes įstaigą lanko specifiniai iš plačios teritorijos vaikai, tad pasitikėti, kad jie į mokyklą ateis prasitestavę ir sveiki, gana sudėtinga. Kiti vadovai svarstė, kad testuojantis namuose išties krūvis nuo mokyklų nusiimtų, bet iškils grėsmė, ar testai namuose bus atliekami sąžiningai ir ar apskritai bus atliekami. Tad „Varpo“ mokyklos direktorius Mindaugas Venckūnas svarstė, kad kartkartėmis, norint sugaudyti sergančius ar nejaučiančius simptomų, testus reikėtų atlikti ir mokykloje.

Žinoma, nepavyksta išvengti ir nesmagių situacijų, mat kiti tėvai, gavę testus į namus, skambina klasių auklėtojams ir koneveikia, piktinasi, kad jokie testai jiems nereikalingi ir savo vaikų netestuosią.

Susitikime dalyvavęs savivaldybės IT specialistas Andrius Prekevičius direktoriams perdavė administracijos nuostatą, kad šiais metais reikės kur kas aktyviau naudotis elektronine duomenų valdymo sistema. Dabar ši sistema išnaudojama tik labai maža dalimi, o tai puikus įrankis, kalbėjo jis, tiek siekiant supaprastinti darbą, siekiant turėti bendrą informacinę sistemą ir nekaupti popierinių dokumentų.

Vicemeras Darius Jakavičius prabilo apie neformalaus vaikų švietimo programas.

„Įvertinome 20 programų, tai 669 moksleiviai lankė iki naujų metų, tai 25 proc. mūsų rajono moksleivių. Norėčiau, kad pasikalbėtumėte su bendruomenių nariais, nes situacija tokia, kad 2021 m. rajonas gavo 148 tūkst., bet, deja, 41 tūkst. turėjome sugrąžinti atgal į valstybės biudžetą. <...> Jei ta situacija liks kaip dabar, tai pabandėme paskaičiuoti, kad šiems 2022m. gavome 139 tūkst. eurų, tai pagrąžinti teks 37 tūkst. eurų“, – kalbėjo vicemeras, atkreipdamas dėmesį, kad vaikai į neformalų švietimą turėtų būti įtraukiami labiau, juolab kad yra mokyklų, kur tokių užsiėmimų nėra nė vieno.

Susitikimo metu trumpai aptarta moksleivių dalyvavimas olimpiadose ir kiti darbiniai klausimai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.