Ne visų pirmokų kuprinių svoris atitinka keliamus reikalavimus

pirmoko kuprine
Kuprinių svėrimo akcijos metu atkreiptas dėmesys, kad ypač pirmokai kuprinėse nešiojasi daug nebūtinų daiktų, tad atidžiau į jų turinį turėtų pasižiūrėti ir tėvai. Iš 219 patikrintų pirmokų kuprinių 19 svėrė daugiau kaip 15 proc. vaiko svorio (turi būti iki 10 proc. vaiko svorio). Šakių VSB nuotr.


Šakių visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos priežiūros specialistės rugsėjo 19–26 dienomis vykdė kuprinių svėrimo akciją „Kiek sveria pirmoko kuprinė?“ ugdymo įstaigose. Šia akcija siekiama atkreipti pirmos klasės mokinių ir jų tėvelių dėmesį į mokyklinės kuprinės svorį ir turinį bei galimą sunkios kuprinės poveikį vaiko sveikatai.
 
Visuomenės sveikatos biuras skelbia, kad akcijos metu buvo patikrinta 219 pirmokų (111 mergaičių ir 108 berniukų) kuprinių. 107 akcijoje dalyvavusių pirmokėlių kuprinių svoris buvo nuo 10 iki 15 proc. savo kūno svorio, 93 moksleivių kuprinių svoris buvo iki 10 proc. svorio, o kuprinės, kurios svėrė daugiau kaip 15 proc., buvo užregistruotos 19 pirmokų.

Atkreipiamas dėmesys, kad pradinių klasių mokiniai stengiasi būti stropūs, nieko nepamiršti ir kuprinėje nešiojasi daug nebūtinų daiktų: visos savaitės pamokų vadovėlius, kitas mokymosi priemones, net žaislus, todėl tėvai raginami atidžiau pažiūrėti, ką vaikai dedasi į kuprines, nes sunkios ir netaisyklingai nešiojamos kuprinės lemia mokinių laikysenos sutrikimus.  

Specialistai aiškina, kad 11–12 metų vaikams rekomenduojama nešioti ne sunkesnę kaip 10 proc. savo svorio kuprinę, kuri turi būti su dviem diržais ir nešama taisyklingai užsidėjus ant abiejų pečių. Remiantis mokslininkų duomenimis, kasdienis sunkesnės kaip 15 proc. savo svorio kuprinės nešiojimas gali būti vertinamas kaip rizikos veiksnys, darantis įtaką mokinio nugaros skausmų ar kitų stuburo pakenkimų atsiradimui.

Kuprinių svėrimo akcijos metu taip pat rinkta ir vertinta informacija apie kuprinių tipą: kuprinė su vienu diržu, kuprinė su dviem diržais, su rankena, turi atšvaitą. Visi 219 akcijoje dalyvavę pirmokai nešioja kuprines, kurios pagamintos su dviem diržais, kuprines su rankena turėjo 62 mokiniai. Be atšvaito buvo tik septynių moksleivių kuprinės.

Akcijos metu rinkta informacija ir apie mokinių kuprinių nešiojimo būdą. 212 akcijoje dalyvavusių mokinių dažniausiai kuprinę nešioja ant abiejų pečių. Ant vieno peties nešiojančių iš viso buvo šeši, rankoje kuprinę neša vienas moksleivis.

Visuomenės sveikatos biuro specialistės daro išvadą, kad kuprinių svėrimo akcijos metu didžioji dalis kuprinių atitiko keliamus reikalavimus, kurie pateikti Lietuvos higienos normoje, kur pažymima, kad mokyklinių kuprinių išorinėje pusėje turi būti pritvirtinti atšvaitai, kuprinės turi būti su reguliuojamo ilgio diržais, kurių plotis turi būti ne siauresnis kaip 3,5 cm. Tuščia kuprinė pradinių klasių mokiniams turi sverti ne daugiau kaip 700 g, vyresniųjų klasių – ne daugiau kaip kilogramą.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.