Grasinimų mokykloms banga neaplenkė ir rajono

evakuacija mokyklose
Nors penktadienį patikrinus Šakių „Varpo“ mokyklos patalpas jokių įtartinų daiktų nebuvo rasta, o peržiūrėjus kamerų įrašus realaus pavojaus nenustatyta, administracija nusprendė apsidrausti ir po mokomosios evakuacijos į mokyklos patalpas negrįžti. D. Pavalkio nuotr.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Penktadienį daugiau nei 850 šalies mokyklų ir darželių informavo policiją apie gautus elektroninius laiškus rusų kalba su grasinimais, kad jų įstaigose neva padėti sprogmenys, kurie nurodytu laiku gali būti susprogdinti. Tokius pranešimus savo elektroniniuose paštuose rado ir keletas mūsų rajono mokyklų. Nors apie realią grėsmę jokių duomenų nėra ir policijos pareigūnams apžiūrėjus patalpas niekas nesukėlė įtarimų, tačiau rajono savivaldybės vadovų ir policijos sprendimu visų be išimties rajono švietimo įstaigų ugdytinių ir darbuotojų paprašyta vienai valandai išeiti iš pastatų.

Kaip informavo rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Darius Aštrauskas, penktadienio rytą elektroninius laiškus rusų kalba apie švietimo įstaigose padėtus sprogmenis gavo penkios mūsų rajono švietimo įstaigos – Šakių „Varpo“ mokykla, Gelgaudiškio „Šaltinio“ ugdymo centras, Kidulių pagrindinė mokykla, Panemunių mokykla-daugiafunkcis centras ir Šakių ikimokyklinio ugdymo mokykla „Maži žingsneliai“.

Kadangi grasinančiuose laiškuose buvo nurodyta, kad sprogmuo bus detonuotas 11 val. 25 min., pasak D. Aštrausko, rajono savivaldybės vadovai pasitarę su policija nusprendė 11 val. visose rajono švietimo įstaigose atlikti mokomąją evakuaciją ir vaikus bei visus darbuotojus vienai akademinei pamokai išvesti iš pastatų į lauką, o vėliau sugrįžti tęsti ugdymo proceso.

„Gavus signalą, nereaguoti negali, nors čia ir feikinė naujiena buvo, bet, kaip sakant, jeigu rizikuoji – apsidrausk... Išeiti iš pastato ir prarasti vieną pamoką yra lengviau“, – kalbėjo vedėjas, priminęs, kad tokių kibernetinių atakų kai kuriose šalies mokyklose sulaukta jau ir ketvirtadienį, o dar šiek tiek anksčiau panašių pranešimų apie užminuotas švietimo įstaigas gavo ir Latvija bei Estija, tačiau pranešimai irgi nepasitvirtino.

Šakių „Varpo“ mokyklos direktorius Mindaugas Venckūnas teigė, kad į pranešimą dėl neva mokykloje padėto sprogmens buvo sureaguota labai operatyviai. Jis iš karto kreipėsi į Šakių policijos komisariato viršininką Aušrį Kvederevičių, susisiekė su kitomis rajono mokyklomis, kad išsiaiškintų, ar buvo gauta ir daugiau tokių pranešimų, skambino į 112.

„Laukiau kokias geras penkias minutes, kol priėmė mano skambutį. Kai atsiliepė operatorė ir pasakiau problemą, ji informavo, kad linijos šiuo metu užsikimšusios, nes ta pati problema su kitom šalies mokyklom yra“, – pasakojo mokyklos vadovas, iš karto po skambučio sulaukęs ir policijos pareigūnų, kurie patikrino mokyklos patalpas.

Pasak direktoriaus, nors jokių įtartinų daiktų nerasta, peržiūrėjus kamerų įrašus, pavojaus nenustatyta, tačiau „Varpo“ mokyklos administracija tą dieną nusprendė likusių pamokų nevesti ir ugdymo proceso netęsti. Apie tai iš karto buvo informuoti ir mokinių tėvai.

„Mokomąją evakuaciją, bet priešgaisrinę, kuri yra labai panaši, mes mokykloje darom kas pusę metų, todėl čia jokia naujiena. Vaikai žino, kaip reikia išeiti iš mokyklos patalpų į lauką. Aišku, išskyrus pirmokus, kurie su evakuacija susidūrė pirmą kartą“, – pasakojo direktorius, prasitaręs, kad yra tekę sulaukti net kai kurių tėvų priekaištų, kad mokykla apie evakuaciją nepraneša iš vakaro, tačiau toks ir yra evakuacijos mokymų tikslas, kad niekada negali žinoti, kada jos gali prireikti.

Žinią apie mokomąją evakuaciją ramiai priėmė ir Panemunių mokyklos-daugiafunkcio centro bendruomenė. Įstaigos direktorė Lilija Liutvinienė teigė, kad kaip tik penktadienį jie organizavo „Gelbėkit vaikus“ inicijuojamą renginį – Solidarumo bėgimą. Tad pagal rajono savivaldybės rekomendacijas nurodytu laiku visi mokiniai, mokytojai ir darbuotojai paliko patalpas ir prisijungė prie šios gražios iniciatyvos. Po Solidarumo bėgimo visų įstaigos skyrių mokiniai sugrįžo į kleses.

A. Kvederevičiaus teigimu, mokyklos į gautus grasinančius laiškus sureagavo profesionaliai ir ugdymo proceso nenutraukė, tačiau ėmėsi būtinų saugumo priemonių ir tiek mokinius, tiek ir visus švietimo įstaigų darbuotojus vienai akademinei valandai išvedė iš pastatų. Nors tai tik centralizuotai surengta kibernetinė ataka, siekiant įnešti sumaišties, įgąsdinti ir sutrikdyti specialiųjų tarnybų darbą, mūsų rajone, pasak komisariato viršininko, policijos veikla nesutriko, kaip įprastai dirbo visi trys ekipažai. Policijos pareigūnai aplankė visas grasinančius laiškus gavusias švietimo įstaigas, tačiau nei sprogmenų, nei kokių kitokių pavojingų objektų nerado.

Penktadienį Švietimo, mokslo ir sporto ministerija viešojoje erdvėje išplatino pranešimą, kad jei mokykla ir nėra gavusi grėsmingo pranešimo, bet administracija mato grėsmę vaikų, mokytojų, darbuotojų saugumui, gali nedelsdama priimti sprendimus dėl ugdymo koregavimo – pereiti į darbą nuotoliu ar trumpam sustabdyti ugdymą.

Masinės atakos prasidėjo praėjusį ketvirtadienį – pirmosios elektroninius laiškus apie padėtus sprogmenis gavo Klaipėdos mokyklos. Pirmadienį grasinančios žinutės pasikartojo, jos buvo išsiųstos 1500 įvairių adresatų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.