Sintautų pagrindinėje mokykloje lyderės žadina bendruomenę

sintautu_lyderesAsta GVILDIENĖ

Rugsėjo pabaigoje Sintautų pagrindinėje mokykloje sučirškęs milžiniško užtaiso žadintuvas iš snaudulio geriems darbams žadino mokyklos bendruomenę. Galima tik pasidžiaugti, kad projektinė veikla šioje mokykloje sparčiai įsibėgėja. Moksleiviai ne tik pasiruošę savo mieste kurti tokią aplinką, apie kokią svajoja, bet ir organizuoja užsiėmimus, įrodančius, kad šiuolaikinis jaunimas nori, gali ir daro!

Nuotr. Projekto „Piliečio žadintuvas“ veikla sudomino daug Gretos ir Justės bendraamžių.

Sintautų pagrindinės mokyklos dešimtokės Greta Unguvaitytė ir Justė Kamaitytė, pabuvojusios bendrojo lavinimo mokyklų lyderių projekto „Piliečio žadintuvas“ mokymuose, gruodžio 5 dieną „Jundulos“ konferencijų salėje pristatė jaunimui užsiėmimą „Bendraamžis bendraamžiui“.

Šiame renginyje dalyvavo ne tik Sintautų pagrindinės mokyklos 7 - 10 klasių moksleiviai, bet ir Šakių „Varpo“ vidurinės bei „Aukuro“ pagrindinės mokyklų atstovai, besidomintys naujomis kovos prieš patyčias mokyklose formomis. Beje, šiuo renginiu susidomėjo ir Šakių policijos komisariato Prevencinio skyriaus pareigūnės Vida Kutkaitytė bei Ieva Kucinaitė.

Į projekto lyderius, skatinančius užsiimti savanoriška veikla ir duodančius stimulą tobulėti, išbandyti savo jėgas tiek švietėjiškoje veikloje, tiek gerų, visuomenei naudingų darbų organizavime nusprendė įsijungti dvi dešimtokės - Greta ir Justė. Merginos sako, kad nebuvo sunku apsispręsti, nes sulaukė ne tik mokytojų, bet ir didelio draugų bei bendraamžių palaikymo.
  
Pasak Gretos, projektas „Piliečio žadintuvas“ ją privertė kitaip pažiūrėti į daugelį dalykų, pamatyti tai, ko anksčiau įžvelgti nepavykdavo. Jos manymu, tokie projektai suteikia daugiau pasitikėjimo ir optimizmo bei moko šviesiau žiūrėti į gyvenimą. Be to, jie suteikia daug naudingų žinių ir patirties, leidžia išbandyti save ir dirbti vardan kitų gerovės.

Klasės lyderei ir puikiai besimokančiai paauglei nebuvo sunku savo pavyzdžiu užkrėsti ir bendraamžius. Nebijanti kalbėti ir reikšti savo nuomonę, padedanti organizuoti ir pati dažnai rengianti ir vedanti renginius mokyklos bendruomenei Greta – viena iš tinkamiausių kandidatūrų projekto „Piliečio žadintuvas“ lyderio vietai užimti.

Jos bendraamžė Justė, niekada nemaniusi dalyvauti tokiame projekte, tvirtina, kad šis ją tiesiog  traukte įtraukė į savanorišką veiklą ir sužavėjo savo tikslais: didinti moksleivių pilietinį aktyvumą, toleranciją ir pilietinės raiškos poreikį, skatinti  mokinių politinio aktyvumo augimą. „Iš tiesų, tai ne tik pagalba kitiems, bet pirmiausiai puiki galimybė tobulėti pačiam, galbūt net nugalėti savo baimes ar sulaužyti stereotipų pilną visuomenės suvokimą, - tikino ji. - Žinoma, tai yra papildomas darbas, kuris atima daug laiko, tačiau vardan suvokimo, koks yra puikus dalykas savanorystė, galima tikrai daug atiduoti.“

Norime priminti, kad projekto tikslas - motyvuoti vaikus dalyvauti visus mokslo metus vyksiančioje programoje, naudojant tokius neformaliojo ugdymo metodus, kaip Forumo teatras, Gyvoji biblioteka, Socialinis miesto žemėlapis, Socialinis kinas ir Pozityvo zona. Be to, jie dar turės atlikti naudingus visuomenei ir vietos bendruomenei aktualius viešuosius darbus. Taip siekiama pilietiškumą įsisąmoninti ne tik teoriškai, bet ir praktiškai, įtraukiant į tai ir suaugusiuosius, galbūt ne tik mokyklos bendruomenės narius, bet ir savivaldybių ar seniūnijų darbuotojus.

Kai didelė Lietuvos jaunimo dalis vis dar mano, kad patys žmonės negali įsitraukti į jiems rūpimų bendruomenės ar miesto problemų sprendimus, kad neįsiklausoma į jų poreikius ir pasiūlymus, projekto „Piliečio žadintuvas“ dalyviai tiesiog ima ir daro. Jie bando spręsti jaunimui svarbias problemas, mažinti patyčias mokyklose.

Bendrai su mokykloje susikūrusia grupe „Gelbėkit vaikus“ projekto „Piliečio žadintuvas“ dalyviai organizavo labdaringą akciją, skirtą rinkti pinigus Zambijos vaikams, minėjo Tolerancijos ir Žmogaus teisių dienas. Tačiau daugiausiai projekto dalyviai dirba ir veda įvairius užsiėmimus mokykloje susibūrusiai bendraamžių grupei. Aišku, jie jau turi planų ir kitiems renginiams. Planuoja Sintautų bendruomenės senjorams suorganizuoti  kalėdinį rytmetį.

Abi projekto lyderės, paskutinius metus besimokančios Sintautų pagrindinėje mokykloje, ateičiai didelių planų nekuria ir mano, kad mokslo metų pabaigoje teks išrinkti kitus lyderius, kurie tęstų pradėtą veiklą. Galbūt besimokant  kitoje mokykloje taip pat pavyks suburti panašią bendraamžių grupę. „Piliečio žadintuvas“ – tai galimybė realizuoti save ir įtraukti kitus į savanorišką veiklą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.