Apie patyčias jau pradedama kalbėti ir vaikų darželiuose

darzelisAsta GVILDIENĖ

Kovo 19 - 25 dienomis jau trečiąjį kartą Lietuvoje buvo vykdoma akcija „Savaitė be patyčių“. Šiemet joje dalyvavo rekordinis dalyvių skaičius – daugiau nei tūkstantis šalies bei užsienio lietuvių mokyklų, vaikų darželių, jaunimo centrų, labdaros fondų, psichologinių tarnybų, vaikų globos namų ir kitų nevyriausybinių organizacijų. Tarp jų ir dvylika mūsų rajono švietimo įstaigų.

Nuotr. Mokyklos – darželio „Berželis“ salę vaikai papuošė pačių pagamintomis širdelėmis su delniukų atspaudais, kurie simbolizavo kelią į draugo širdį.
Renginiuose, kuriuose buvo mokoma draugauti, gerbti vienas kitą, toleruoti skirtingas nuomones, kitokią išvaizdą, skirtingas tradicijas, vertybes ir poreikius užsiregistravo dalyvauti Lukšių Vinco Grybo, Griškabūdžio, Šakių „Žiburio“ ir Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos, Slavikų, Kidulių ir Šakių „Aukuro“ pagrindinės bei Gelgaudiškio specialioji mokyklos. Čia vyko „Draugiškiausios klasės“ konkursai, veikė atsiprašymo ir minčių dėžutės, įvairios diskusijos ir „apvalieji stalai“, kino filmų peržiūra, klasių valandėlės bei susitikimai su kitų mokyklų moksleiviais.
 
Į iniciatyvą buvo įtraukti ne tik suaugusieji ir moksleiviai, bet ir ikimokyklinio amžiaus vaikai. Gražiai tarpusavyje bendrauti ir vieni kitiems sakyti komplimentus mokėsi ir mūsų rajono mažieji. Mokykloje – darželyje „Berželis“, Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos ikimokyklinio ugdymo skyriuje „Linelis“, Lukšių Vinco Grybo gimnazijos ikimokyklinio ugdymo skyriuje „Ąžuoliukas“, Sintautų pagrindinės mokyklos ikimokyklinio ugdymo skyriuje „Vyturėlis“ vyko ne tik pokalbiai apie draugystę, pagalbą ir užuojautą, bet ir piešinių bei rankdarbių parodėlės, daugelis įsijungė į bendrą veiklą - „Draugystės knygos“ kūrimą.

Šakių rajono mokyklos – darželio „Berželis“ socialinė pedagogė Aušra Kasparavičienė teigė, kad akcijos „Savaitė be patyčių“ renginiai labai naudingi ir reikalingi, nes mokyti vaikus bendrauti ir neužgaulioti vienas kito reikia nuo mažų dienų. Jie turi suprasti, kaip svarbu išmokti būti drauge, o ne kiekvienam atskirai. Ne veltui praėjusią savaitę darželyje skambėjo šūkis „Vienas su visais ir visi su vienu“.

„Kadangi žodis patyčios mažesniems nėra suprantamas, tai renginių metu daugiau kalbėjome apie draugystę ir pagalbą, mokėmės sakyti komplimentus, niekieno neprašomi daryti gerus darbus, padėti tėveliams, - pasakojo A.Kasparavičienė, mananti, kad su vaikais reikia daug kalbėtis. – Svarbu, kad jie išmoktų suvokti savo emocijas ir tai, kaip jaučiasi kitas.“ Pasak jos, vaikai turi daug agresyvumo, todėl reikia, jog jie suprastų, kad pyktis yra emocija, kurią galima išmokti valdyti. Pavyzdžiui: pabūti vienam ir išsirėkti, nupiešti savo pyktį ir tą piešinį suplėšyti.

„Vaikai moka atsiprašyti, padėkoti. Jie gailisi savo negražių poelgių, bet apsisuka ir vėl krečia šunybes: spardosi, kaišioja vieni kitiems kojas, - pastebėjo socialinė pedagogė. -  Todėl „Savaitės be patyčių“ renginiai juos moko ne tik suprasti, ką jie jaučia, bet ir nuoširdžiai, be užgauliojimų bendrauti tarpusavyje. Tai vaikams nuolat kartojo ir pas juos į renginį atvykęs katinas Leopoldas.“  

Vaikai yra mūsų visuomenės atspindys, todėl suaugusieji turėtų rodyti jiems tinkamą pavyzdį, išmokyti gerbti ir mylėti vienas kitą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px