„Varpo“ vidurinės mokyklos dvyliktokas – drožėjų konkurso nugalėtojas

mockusAsta GVILDIENĖ

Balandžio 18 dieną Kupiškio Lauryno Stuokos – Gucevičiaus gimnazijoje vyko respublikinis Mokinių technologinių kompetencijų – drožybos gebėjimų konkursas, kuriame dalyvavo gabiausi moksleiviai iš Kupiškio, Birštono, Panevėžio ir Šakių. Mūsų rajono „Varpo“ vidurinės mokyklos dvyliktokas Andrius Mockus buvo pripažintas geriausiu konkurso drožėju.

Nuotr. Šakių „Varpo“ vidurinės mokyklos dvyliktokas Andrius Mockus džiaugiasi aukštais savo kūrybos darbų įvertinimais.

Respublikinė technologijų olimpiada, vykusi balandžio 5 – 6 dienomis Panevėžio profesinio rengimo centre, Andriui buvo lyg generalinė repeticija prieš Mokinių technologinių kompetencijų – drožybos gebėjimų konkursą. Į respublikinį olimpiados etapą, kurio tema „Mano kūrinys – Lietuvos muziejui“ suvažiavo rajoninių ir didžiųjų miestų technologijų olimpiadų laimėtojai iš visos Lietuvos.
 
Pirmąją olimpiados dieną dalyviai eksponavo atvežtus namų darbus. „Kadangi tai buvo Šv.Velykų laukimo laikotarpis, nusprendžiau išdrožinėti kiaušinius ir juos pateikti komisijai kaip namų darbus, - pasakojo Andrius. – Kad būtų įspūdingiau sugalvojau ištekinti bei „išmarginti“ ir vieną didelį  kiaušinį ant stovo.“ Lietuvos mokytojai, turintys dalyvavimo respublikinio lygio renginiuose patirties, gyrė šakiečio darbų meninį lygį ir atlikimo techniką. Juos nustebino gausus dalyvių skaičius ir jų darbų sudėtingumas bei atlikimo meistriškumas. Per 4 valandas visi mokiniai turėjo sukurti ir išdrožti savo kūrinį, kuris tiktų muziejaus ekspozicijai.

Andrius sakė ilgai negalvojęs. Jis sukūrė ir išdrožinėjo nuostabią juostinę. „Moteris išausdavo juostą, o vyras išdrožinėdavo juostinę jai pakabinti – taip namus papuošdavo bendras jų kūrinys, - pasakojo dvyliktokas. – Manau – tai vienas iš tinkamiausių darbų, kurį galima šiandien pakabinti muziejuje, nes niekas jau neaudžia juostų ir nedrožia juostinių.“ Taip savo darbą  pristatė ir komentavo pats jo autorius. Jis laimėjo trečiąją vietą ir iš olimpiados parsivežė švietimo ir mokslo ministro Gintaro Steponavičiaus pasirašytą trečiojo laipsnio diplomą.

Mokinių technologinių kompetencijų – drožybos gebėjimų konkurse moksleiviai per 3 valandas turėjo sukurti darbą, atspindintį savo krašto kultūros savitumą. Andrius išdrožė prieverpstę su Šakių miesto herbu. Be to, bendroje drožybos darbų parodėlėje jis eksponavo respublikinei olimpiadai ruoštus kūrinius – kiaušinius ir juostinę. Iš pradžių konkurso organizatoriai netikėjo, jog per keletą valandų galima išdrožti tokią juostinę, tačiau, kai per tris valandas Andrius sukūrė prieverpstę – visos abejonės išsisklaidė. Kruopščiai ir atsakingai sukurti šakiečio darbai buvo pripažinti geriausiais. Jis tapo šio konkurso nugalėtoju ir buvo apdovanotas specialiu prizu bei Kupiškio Lauryno Stuokos – Gucevičiaus gimnazijos direktoriaus Virgilijaus Žilinsko Padėkos raštu.

Nuo šeštos klasės medį pradėjęs kalbinti dvyliktokas teigė, kad  šį pomėgį, matyt, su genais paveldėjo iš savo tėtės Sigito Mockaus  – „Varpo“ vidurinės mokyklos technologijų mokytojo. Drožinėjimas tapo jo hobiu, laisvalaikio praleidimo būdu, taip pat gera proga savo rankomis sukurtą darbą padovanoti savo artimiesiems įvairių švenčių proga. Kadangi Andrius šiemet jau baigia vidurinę mokyklą – tai buvo paskutinė proga parodyti savo sugebėjimus įvairiuose mokykliniuose konkursuose ir olimpiadose. Drožybos jis neketina atsisakyti ir ateityje. Vaikinas planuoja tęsti mokslus Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegijoje – tad nuo medžio nutolti nepavyks, net jei ir labai to norėtų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px