„Aukure“ - paskutinė „Verpstė“

verpsteKovo 30 dieną nuo pat ryto Šakių „Aukuro“ pagrindinėje mokykloje šurmuliavo tradicinė, jau 12 – oji ir, deja, paskutinioji etnografinė šventė „Verpstė“. Ji šiemet buvo tylesnė nei įprastai, be svečių, skirta tik mokyklos bendruomenei, tačiau čia tikrai netrūko lietuvių liaudies dainų ir šokių, geros nuotaikos ir šmaikščių interpretacijų scenoje. Didelio dalyvių dėmesio sulaukė priešvelykinė mugė ir kiaušinių marginimas vašku.

Nuotr. Jaunatviškas entuziazmas trykšte tryško scenoje - dainų interpretacijos buvo viena už kitą šmaikštesnės.

Praėjusiais metais Šakių „Aukuro“ pagrindinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja ir šios gražios šventės organizatorė Alina Staniulienė džiaugėsi, kad atidėjus Švietimo ir mokslo ministerijos inicijuotą mokyklų reformą iki 2015 metų, ši graži tradicija bus pratęsta dar ne vienerius metus. Tačiau taip jau susiklostė, jog šiemet ji čia buvo švenčiama paskutinį kartą. Nuo rugsėjo mėnesio „Aukuras“ bus prijungtas prie „Varpo“, išsikels į kitas patalpas ir jo vardo nebeliks. Ar bus tęsiama „Vepstės“ tradicija naujoje mokykloje, šiandien dar sunku pasakyti.

Žvelgiant į šurmuliuojančią pavasarinę mugę, dalijamas verbų puokšteles ir nuotaikingus pasirodymus scenoje, liūdesio nesimatė. Ateinančių Šv.Velykų dvasią mokykloje sukūrė Irena Drazdauskienė ir Ingrida Jonuškienė, mokiusios jaunimą marginti kiaušinius ištirpintu vašku. Mugės metu buvo galima nusipirkti ne tik pačių mokinių sukurtų įvairiausių rankdarbių, bet ir pasmaližiauti pyragais. Šiems skanėstams abejingų nebuvo – jie buvo išgraibstyti pirmiausiai. Tikriausiai nebuvo nei vieno šventės dalyvio, kuris nesusigundė už simbolinę kainą įsigyti nors ir mažytę smulkmenėlę savo namų papuošimui. Moksleiviai dar kartą įrodė, kaip kiekvieną akimirką, kiekvieną dieną galime vieni kitiems suteikti daug gerų emocijų ir džiaugsmo.
 
Mokyklos šokėjai ir dainorėliai užkrėtė susirinkusiuosius gera nuotaika ir ne vieną atvykusį į šventę privertė pajudinti po žiemos sustingusius kaulus. Kojos, rodos, pačios kilnojosi. Mokiniai ir savo mokytojus, ir šeimos narius šokino. Jaunatviškas entuziazmas trykšte tryško ir scenoje. Paskutinės „Verpstės“ originaliausia lietuvių liausies dainos interpretacija buvo pripažinta 8a klasės nuotaikinga scena pagal dainos „Atvažiavo bajorai“ motyvus. Kiekviena klasė buvo apdovanota tradicinėmis prieverpstėmis, kurias iš medžio pagamino ir išdrožinėjo mokyklos technologijų būrelio vaikinai, vadovaujami mokytojo Stasio Vyšniausko.

Pasak A.Staniulienės, mokyklos bendruomenė į gyvenimą žiūri su optimizmu ir tikisi, kad pasėtus tautiškumo daigus jaunimas nusineš į kitas mokyklas ir toliau juos sėkmingai augins savo širdyse. Po renginio visa mokyklos bendruomenė ragavo šiupininę ir vaišinosi suneštinėmis vaišėmis.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px