Brandos egzaminų sesijoje - keletas naujovių

egzaminasAsta GVILDIENĖ

Šiais metais, kaip ir praėjusiais mokslo metais, brandos atestatui gauti reikės išlaikyti du brandos egzaminus – privalomąjį lietuvių kalbos ir literatūros bei dar vieną pasirenkamąjį egzaminą. Kokius egzaminus laikys, moksleiviai galutinai turi apsispręsti iki kovo 7 dienos. Pasak rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vyresniojo specialisto Gintaro Demeniaus, labai didelių naujovių brandos egzaminų sesijoje nėra, yra tik naujovės, teoriškai susijusios su trimis egzaminais.

Nuotr. Viena iš naujovių - pirmą kartą bus vykdomas bendras visiems laikantiesiems (ir lietuviams, ir tautinių mažumų atstovams) lietuvių kalbos ir literatūros mokyklinis bei valstybinis brandos egzaminas.

Egzaminas bus bendras visiems

Mokyklų registro duomenimis šiemet vidurinio ugdymo programą rajone baigs 482 moksleiviai, tačiau, pasak G.Demeniaus, tai nereiškia, kad jie visi laikys egzaminus. Paskutiniais Nacionalinio egzaminų centro duomenimis, teoriškai naujovės susijusios su trimis egzaminais. Pirmoji naujovė - pirmą kartą bus vykdomas bendras visiems laikantiesiems (ir lietuviams, ir tautinių mažumų atstovams) lietuvių kalbos ir literatūros mokyklinis bei valstybinis brandos egzaminas. Valstybinio lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino vertinimas, kaip ir kitų valstybinių brandos egzaminų, vyks centralizuotai. Iki šiol trejus metus rajone buvo sudaroma mokytojų komisija, kuri vertindavo teksto rašymo dalį. Planuojama, kad šiais metais bus suformuotos trys didelės komisijos Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje, kur bus vertinami lietuvių kalbos darbai. Per pagrindinę sesiją neišlaikiusieji lietuvių kalbos ir literatūros valstybinio ar mokyklinio brandos egzamino, pakartotinėje sesijoje galės laikyti tik mokyklinį brandos egzaminą.
 
Laikys elektroninėje erdvėje

Antra naujovė – informacinių technologijų egzaminas. G.Demenius informavo, kad šis egzaminas bus vykdomas elektroninėje erdvėje. Anksčiau mokiniai gaudavo popierines užduotis, kurias atlikdavo kompiuteryje ir per duomenų perdavimo sistemą KELTAS išsiųsdavo Nacionaliniam egzaminų centrui. Šiais metais mokiniai gaus tik  prisijungimo duomenis. Jokių popierinių variantų nebus.  Užduotis moksleiviai ras duomenų perdavimo sistemoje KELTAS, kurias atlikę persiųs atgal. Paskutiniu metu valstybinį informacinių technologijų egzaminą dėl gana sudėtingos programavimo dalies laiko labai nedidelis moksleivių skaičius.

Įvedamas menų egzaminas

Trečioji naujovė -  vietoje dailės ir muzikos mokyklinių brandos egzaminų įvedamas menų mokyklinis brandos egzaminas, kuris apims septynias menų sritis: dailę, muziką, šokį, fotografiją, filmų kūrimą, teatrą, grafinį dizainą. Menų egzaminas bus vykdomas nuo kovo 8 iki gegužės 29 dienos. Jis, kaip ir technologijų egzaminas, bus integruotas į ugdymo procesą. Mokyklų vadovai patys sudarys ir patvirtins vertinimo komisiją bei datą, o iki tol mokinys su mokytojo pagalba kurs savo meno kūrinį. „Tačiau tai dar ne viskas, - perspėjo G.Demenius. -  Jis turės paruošti savo darbo aprašymą, nes komisija vertins ir kūrybinį procesą, ir darbo aprašymą, ir galutinį produktą. Menų egzaminą moksleiviai laikys tik savo mokykloje.“

Pereinama prie kriterinio vertinimo

Nuo 2013 metų valstybinių brandos egzaminų vertinimas pereis prie kriterinio. Kandidatams, išlaikiusiems dalyko valstybinį brandos egzaminą, pagal gautus rezultatus bus nustatomas vienas iš šių valstybinių brandos egzaminų pasiekimų lygių: patenkinamas pasiekimų lygis, pagrindinis pasiekimų lygis arba aukštesnysis pasiekimų lygis. „Paskutinėmis žiniomis,  pasiekimų lygiai šiais metais dar nebus įrašomi į brandos atestatą, - teigė vyresnysis specialistas. – Tačiau iki mokslo metų pabaigos dar yra laiko. Žinoma, viskas dar gali pasikeisti.“ Išlaikę valstybinius brandos egzaminus kandidatai gaus įvertinimus šimtabalėje skalėje nuo 16 iki 100. Šie ir kiti pakeitimai įteisinti švietimo ir mokslo ministro Dainiaus Pavalkio patvirtintame Brandos egzaminų organizavimo ir vykdymo tvarkos apraše.
 
Rezultatai paaiškės liepos viduryje

Visų pagrindinės sesijos valstybinių brandos egzaminų rezultatai šiais metais paaiškės iki liepos 12 dienos. Kaip ir anksčiau, kandidatas, nesutinkantis su egzamino darbo įvertinimu, per 3 dienas nuo rezultatų paskelbimo dienos galės teikti prašymą mokyklos direktoriui dar kartą peržiūrėti darbą ir pakartotinai jį įvertinti. Valstybinių brandos egzaminų apeliacijų rezultatų vėliausias skelbimo terminas – liepos 19 diena. Daugiau informacijos apie egzaminus ir jų programas galite rasti Nacionalinio egzaminų centro internetinėje svetainėje www.nec.lt .

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.