Aštuntokė iš Kidulių konkursui pristatė trejerį

valuckaiteKovo 7 – 8 dienomis Kauno tautinės kultūros centre vyko jau trečiasis kūrybinis respublikinis etnografinės kraštotyros vaikų ir mokinių konkursas „Jei prakalbėtų, daug pasakytų...“, skirtas Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienai.  Į jį susirinko net 132 dalyviai iš įvairių šalies švietimo įstaigų. Tarp jų ir Kidulių pagrindinės mokyklos aštuntokė Arina Valuckaitė bei jos mokytoja Danutė Dimaitienė.
 
Nuotr. Aštuntokė Arina visus nustebino filmuota medžiaga apie trejerio darbą.
 
Metai bėga, keičiasi gyvenimo sąlygos, senieji darbo įrankiai, buities apyvokos daiktai, kažkada buvę labai reikalingi, dabar išmetami, sudeginami, užkišami palėpėje ar rūsyje. Tačiau kai kurie vis dar naudojami. Tai vertybės, unikalus paveldas, gyva kalba prabylantis į kiekvieną, kuris domisi, siekia giliau pažinti ir suprasti, juo dalijamasi ne tik savo šalyje, bet ir svetur. Taigi ir šio konkurso tikslas - skatinti vaikų ir mokinių, jų šeimos narių, pedagogų iniciatyvumą, kūrybiškumą, aktyvumą, puoselėjant etninės kultūros vertybes, siekiant pažinti, rinkti ir saugoti senuosius etnografinius namų apyvokos daiktus, atskleidžiant jų prasmę bei reikšmę.

Džiugu, kad  konkurse „Jei prakalbėtų, daug pasakytų...“ dalyvavo ir mūsų rajono Kidulių pagrindinės mokyklos aštuntokė Arina Valuckaitė, kuriai padėjo pasiruošti lietuvių kalbos mokytoja Danutė Dimaitienė. Ji pristatė labai seną ir retą darbo įrankį - trejerį. Jo paskirtis – grūdus prieš sėją išvėtyti ir išrūšiuoti, t.y. iš kviečių atskirti vikius. Konkurso vertinimo komisija ir kiti dalyviai, peržiūrėję Arinos sukurtą filmuotą medžiagą apie trejerio darbą, stebėjosi pirmą kartą pamatę tokį unikalų senovinį įrankį. Nors prizinės vietos ir nepelnė, tačiau ir Arina, ir jos mokytoja D. Dimaitienė buvo apdovanotos skatinamaisiais prizais - Padėkos raštais ir tautodailininkės Rasos Jazerskienės lietuviškais raštais išmarginta skrynele. Kauno tautinės kultūros centras savo internetinį tinklapį, skirtą etnografiniams objektams saugoti, papildė įdomiu ir dar šiandien naudojamu senuoju darbo įrankiu - trejeriu.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.