Po ilgų nuoširdaus darbo metų galima ir pailsėti

vedegys2Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Išdirbęs Šakių policijos komisariate 23-ejus metus į užtarnautą pensiją gruodžio 1 d. išėjo Kelių policijos grupės vyresnysis specialistas Gintautas Vedegys. Žvelgdamas atgal į savo kaip policijos pareigūno karjerą G. Vedegys sako, kad išeidamas jaučiasi labai ramiai – dirbo visada sąžiningai, o toliau ruošiasi gyventi ramų asmeninį gyvenimą.

Nuotr. Kaip sako buvęs pareigūnas Gintautas Vedegys, jų darbe svarbiausia yra išsaugoti žmogiškąsias vertybes ir teisingai vertinti kiekvieną situaciją.

G. Vedegys Šakių policijos komisariato darbuotojams įsimins kaip neeilinė asmenybė, pasižymėjęs tolerancija, geraširdiškumu, atjauta kiekvienam žmogui. Taip jį apibūdina ne vienas kolega. Šakių policijos komisariato viršininkas Mindaugas Akelaitis sako, kad vyresnysis specialistas yra tikrai labai geras žmogus, atsakingas pareigūnas, nepriekaištingai atliekantis savo darbą.
 
Pats G. Vedegys savo kaip kelių policininko karjerą apibūdina labai paprastai:

„Per tuos metus tarnyboje buvo visko – ir gerų, ir liūdnų akimirkų, tačiau aš išeinu iš tarnybos ramiai – visada stengiausi elgtis pagal sąžinę ir objektyviai vertinau visus įvykius bei situacijas, todėl ir šiandien galiu pasakyti, kad nieko nesigailiu ir nebijau niekam pažiūrėti į akis.“

Šiandien buvęs pareigūnas sako, kad tais laikais, kai pradėjo dirbti, buvo mažesnis biurokratizmas, rašliava, pareigūnai daugiau laiko turėdavo bendravimui su pačiais žmonėmis.

„Popierizmo šiandien atsirado žymiai daugiau, bet pačių žmonių problemos niekur nedingsta, jas taip pat reikia spręsti kaip ir anksčiau, tik viskas pirmiausia dabar prasideda nuo registravimo, įvykių fiksavimo“, – lygina G.Vedegys ir mano, kad policijos darbe žmogiškasis faktorius lemia labai daug .

„Sakykim, kažkas kažkur išvažinėjo keliuką, užtekdavo nuvažiuoti į vietą, pakalbėti su pažeidėju ir jis daugiau taip nedaro. Dabar žodinio paaiškinimo, už ką žmogus bus nubaustas, jis sulauks vėliausiai, kai kažkam  jau bus pavesta išsiaiškinti situaciją. Galima sakyti, kad anksčiau žmogus susidrausmindavo pats, o dabar jau yra sudrausminamas  įvairiomis priemonėmis, tik vėliau“, – aiškina skirtumus pareigūnas.

Bėgant laikui keitėsi ne tik policijos darbuotojų darbo veiklos organizavimas, bet ir pačių piliečių sąmonė bei požiūris į tam tikrus dalykus.

Čia pareigūnas vėlgi kalba pavyzdžiais iš ilgametės savo darbo patirties:

„Jeigu kažkoks daugiabučio gyventojas pasistatė mašiną ant vejos, anksčiau, kaimynui pranešus, mes atvykdavome į vietą, sudrausminome tą pažeidėją ir to pakakdavo. Dabar aplinkiniai gyventojai dažnai linkę apie tokius pažeidimus pranešti rašydami į elektroninį policijos tinklalapį, todėl įvykis yra užfiksuojamas pirmiau, negu su žmogumi žodžiu bandoma pasikalbėti.“

Tačiau pilietiškumą ir gyventojų sąmonėjimą G.Vedegys vertina tik teigiamai, net jeigu dabar apie policijos reidus yra pranešama greičiau, negu į kokį nors kaimą atvyksta pareigūnų mašina.

„Mūsų tikslas yra prevencija, kad neatsitiktų skaudžių įvykių, stengiamasi užbėgti jiems už akių: jeigu apie policijos apsilankymą sužinoję piliečiai nesės girti už vairo, tai jau bus didelis visų laimėjimas – tiek eilinių piliečių, tiek pareigūnų“, –  mano G. Vedegys.

Tai byloja ir statistika, kuri labai skiriasi nuo to meto, kai pareigūnas pradėjo dirbti Kelių policijos skyriuje, ir dabar, kai baigia savo karjerą.

„Per metus anksčiau mes nustatydavome vidutiniškai 300–400 išgėrusių vairuotojų, pastaraisiais metais vidutiniškai 100–200. Tai rodo, kad viešinimas tampa viena iš prevencijos priemonių, nors mes tiksliai ir nežinome, ar tų išgėrusių vairuotojų iš tiesų nevažiuoja tiek daug, ar jie saugosi tam tikru laiku“, – sako G. Vedegys.

Per ilgus darbo metus keitėsi ir pati vidaus sistema. Šiandien mes matome, kad mažėja pačių pareigūnų, keičiasi socialinė situacija, tačiau, anot paties G. Vedegio, visada daug lems vidinis nusiteikimas, požiūris į bendravimą su žmonėmis, situacijų ir paties savęs valdymas.

Kalbant su G. Vedegiu nori nenori iškyla klausimas – kaip jam pačiam pavyko, dirbant tokį atsakingą darbą, išsaugoti objektyvumą ir sugebėjimą „neišsilieti“ ant kitų?

„Manau, kad nieko nebūtų, jeigu visi vieni ant kitų tik rėkautame, reikia mokėti save suvaldyti, kontroliuoti. Juolab, kad pareigūnai dažnai susiduria su stresinėmis situacijomis ir jiems tenka išklausyti daug emocionalių žmonių. Mano paties būdas yra šiek tiek uždaresnis, aš viską esu linkęs laikyti daugiau savyje, stengiuosi leisti žmogui išsisakyti, o tik po to, kai jis apsiramina, bandau ramiai aiškinti situaciją ir dažniausiai lieku išgirstas“, – pasakoja apie karjeros iššūkius buvęs inspektorius.

G. Vedegys teigia ypatingų laisvalaikio pomėgių neturįs, ramybę ir pastiprinimą pareigūnas  randa būdamas su savo šeima, šeima jam – energijos šaltinis.

Ilgus metus gyvenęs pagal tam tikrą darbo grafiką ir ritmą, šiandien G, Vedegys sako, kol kas dar jokių konkrečių idėjų neturįs, kaip gyvens ar ko ateityje imsis. Apžvelgęs savo karjeros istoriją, jis sako, kad yra be galo dėkingas visiems per tuos metus sutiktiems žmonėms, nes jam atrodo, kad labai blogų lig šiol taip ir neteko sutikti. G. Vedegys sako, kad šiandien jis džiaugiasi savo darbo rezultatais ir puikiais žmonėmis, su kuriais teko susidurti darbe ar gatvėje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.