Miškų ir gyvūnų apsauga - visų bendras rūpestis

peteleŠakių miškų urėdija į tradicinį urėdijos darbuotojų, medžiotojų atstovų ir atsakingų rajono tarnybų pareigūnų pasitarimą visus sukvietė balandžio 18 dieną, praėjusį penktadienį.  Susirinkimo metu kalbėta aktualiausiais gamtosaugos klausimais, aptarti artimiausi pavasario ir vasaros darbai.
 
Nuotr. Jau tradiciniu tapusio miškininkų organizuojamo susirinkimo metu aptarti svarbiausi gamtosauginiai klausimai. Aleksandro Stulginskio universiteto doc. dr. K.Pėtelis (pirmas iš dešinės) pateikė įdomią vaizdinę informaciją apie europinės stirnos ragų vystymosi ypatumus.
 
Susirinkimo dalyvius su Šv.Velykomis atvyko pasveikinti rajono meras Juozas Bertašius ir Socialdemokratų partijos Šakių skyriaus pirmininko pavaduotoja Ramutė Alytė Bastienė, perdavusi linkėjimus ir nuo Seimo nario Mindaugo Basčio. Beje, pastarasis atsiliepė į Lietuvos gamtosaugininkų kvietimą prisidėti prie gamtos išteklių tausojimo ir tapo neetatiniu gamtos apsaugos inspektoriumi.

Susirinkime dalyvavo gausus būrys rajono medžiotojų būrelių vadovų ir miškininkų. Už  sąžiningą medžiotojų veiklos vykdymą, nuolatinį dalyvavimą miško tvarkymo darbuose ir tinkamą požiūrį į visus gamtosauginius reikalavimus, siekiant išsaugoti gerą miško priežiūros kultūrą,  Mero padėkos raštais buvo apdovanoti  Lekėčių ir Lukšių medžiotojų būreliai, medžiotojų klubai „Klevas“ ir „Ragas“. Kaip pastebėjo Šakių miškų urėdas Sigitas Tamošaitis, padėkos žodžių yra verti ir kiti rajono medžiotojų būreliai bei medžiotojai, tinkamai prižiūrintys savo medžioklės plotus.

Apie šiais metais įsigaliojusius įstatymų pakeitimus, sugriežtintą atsakomybę ir kitus medžioklės bei žūklės klausimus kalbėjo  Marijampolės regiono aplinkos apsaugos departamento Šakių rajono agentūros vadovas Kęstutis Lopeta. Jis medžiotojus informavo, jog naujos griežtesnės medžioklės taisyklės įsigaliojo nuo šių metų balandžio 16 dienos. Nustatyta nauja medžioklės lapų pildymo bei licencijų galiojimo tvarka, kiti pakeitimai. Jau paskirstyti leistinų sumedžioti gyvūnų limitai. Medžioklės trofėjų apžiūrą šiemet planuojama surengti gegužės 1 dieną.

Šakių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausiasis veterinarijos gydytojas - inspektorius Algimantas Samajauskas apžvelgė gyvūnų užkrečiamųjų ligų stebėseną bei kontrolę Lietuvoje ir rajone. Specialistas pastebėjo, kad situacija dėl afrikinio kiaulių maro išlieka gana sudėtinga, todėl ir toliau būtina griežtai laikytis visų numatytų saugos priemonių. Jei situacija nepasikeis, nustatyti reikalavimai galios iki 2017 metų gruodžio 31 dienos. Praėjusiais metais Lietuvoje nebuvo užfiksuota nė vieno pasiutligės atvejo.  Nuo balandžio 11 dienos prasidėjo laukinių gyvūnų oralinės vakcinacijos nuo pasiutligės pavasarinis etapas.

Šakių miškų urėdijos vyriausiasis miškininkas Romas Kupstaitis pateikė informaciją apie elninių žvėrių daromą žalą želdiniams ir miškams rajono teritorijoje. Kasmet atskirose girininkijose fiksuojamas skirtingas pažeidimų procentas, o praėjusiais 2013 metais nustatytas vidutinis pažeidimo laipsnis – 10,1 procento. Kaip pastebėjo urėdas S.Tamošaitis, žvėrių daroma žala miškams yra rimta problema. Urėdija skiria nemažas investicijas, įgyvendindama žalos mažinimo prevencines priemones, todėl sėkmingo bendradarbiavimo tikisi ir iš rajono medžiotojų būrelių.

Pasitarimo svečias, Aleksandro Stulginskio universiteto Medžioklėtyros laboratorijos vadovas doc. dr. Kęstutis Pėtelis  pristatė europinės stirnos ragų vystymosi ypatumus ir gyvūnų atrankos principus. Beje, jis patarė medžioklės plotų šeimininkams pasistengti, kad stirnos neturėtų galimybės smaguriauti cukriniais runkeliais, mat gyvūnui priėdus saldžiųjų šaknelių ir organizme susidarius tam tikrai alkoholio koncentracijai, pakenkiama kepenims ir gerokai deformuojasi stirninų ragai. Beje, svečias patarė ir rajono medžiotojams atsargiai vartoti akivaizdžiai sveikatai pavojingus stipriuosius gėrimus.

„Draugo“  inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.