Praėjusią savaitę priimtą įstatymą Prezidentei jau siūloma vetuoti

Balandžio 24 dieną Lietuvos Seime parlamentarai balsavo už taip vadinamą įstatymą „dėl saugiklių“ , taikomų parduodant ir įsigyjant dirbamą žemę Lietuvoje tiek užsieniečiams, tiek Lietuvos piliečiams. Skubos tvarka priimtas įstatymas sulaukė prieštaringų vertinimų. Grupė parlamentarų jau kreipėsi į Lietuvos Prezidentę su prašymu vetuoti naująjį įstatymą, kuris įsigalioja nuo gegužės 1 dienos (nuo šios datos pradeda galioti leidimas užsieniečiams oficialiai pirkti žemę Lietuvoje).
 
Naujuosiuose Seimo priimtuose įstatymų pakeitimuose numatyta, kad žemę bus galima įsigyti nebūtinai toje vietovėje, kur pirkėjas gyvena. Žemės įsigijimas pirmiausia bus siejamas su žemės ūkio produkcijos gamyba, o įsigytą žemę bus privalu dirbti 5 metus ir tik tada bus galima ją parduoti.

Iš žemės ūkio paskirties žemės pirkėjų bus reikalaujama ne mažiau kaip 3 metus per pastaruosius 10 metų iki akcijų (dalių, pajų) įsigijimo vykdyti žemės ūkio veiklą ir deklaruoti žemės ūkio naudmenas ir pasėlius. Numatytas reikalavimas, kad fiziniams asmenims papildomai teks turėti su žemės ūkiu susijusį išsilavinimą arba būti įregistravusiam ūkininko ūkį, o juridiniams asmenims papildomai reikės gauti daugiau kaip 50 procentų metinių įplaukų iš žemės ūkio produkcijos realizavimo ir įrodyti ūkio ekonominį gyvybingumą.

Seimas paliko maksimalų įsigyjamos žemės kiekį – 500 hektarų. Daugiau žemės galės pirkti tik gyvulių augintojai. Jų perkamos žemės kiekis priklausytų nuo auginamų gyvulių skaičiaus,- didėjant auginamų gyvulių skaičiui, atitinkamai galės didėti ir dirbamos žemės plotai.

Asmenys, norintys įsigyti daugiau kaip 10 ha žemės, turės gauti leidimus iš Nacionalinės žemės tarnybos padalinio pagal perkamos žemės buvimo vietą. Šio leidimo nereikės, jei bendras jau turimos ir naujai įsigyjamos ūkininko ar bendrovės turimos dirbamosios žemės plotas neviršys 10 hektarų.

Siekdamas apriboti galimas spekuliacijas dirbamąja žeme, Seimas sugriežtino reikalavimą dėl žemės kiekio valdymo susijusiems fiziniams asmenims ir bendrovėms. Nuo gegužės 1 dienos susijusiems asmenims taip pat negalima įsigyti daugiau kaip 500 hektarų žemės. Susijusių asmenų statusas pripažįstamas tuomet, kai ta pati įmonė ar tas pats asmuo turės daugiau kaip ketvirtadalį akcijų arba pajų, jei tai bus žemės ūkio bendrovė, arba tas pats asmuo bus įsteigęs kelias įmones, kuriose valdo daugiau kaip 25 proc. akcijų. Susijusių asmenų įsigyjamas žemės plotas skaičiuojamas kaip bendras. Įstatyme numatytos ir kitos nuostatos.
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.