Braškių augintojams - gamtos ir konkurencinės rinkos išbandymai

dailidieneVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Griškabūdžio seniūnijoje ūkininkaujančios Astos Dailidienės uogininkystės ūkis yra vienas stambiausių rajone. Prieš keturiolika metų griškabūdietė, pradėjusi verstis nuo kelių braškių lysvių, šiandien vadovauja stambiam uogininkystės ūkiui ir savo produkciją parduoda ne tik vietinėje rinkoje, bet ir už Lietuvos ribų.
 
Nuotr. „Bandome auginti vis naujas veisles, kad pirkėjams galėtume pasiūlyti pačias skaniausias ir geriausias braškes“,- sakė braškininkystės ūkio šeimininkė A.Dailidienė.
 
Šiuo metu A.Dailidienė savo ūkyje augina ne tik 20 skirtingų veislių braškių, bet ir kelių rūšių šilauogių bei aviečių sodinukus. Visgi pagrindinis moters verslas ir rūpestis - braškynas. Daugiau nei 14 metų braškininkystės patirtį turinti ūkininkė neslepia, kad teko įdėti itin daug pastangų ir darbo, kol buvo pasiektas lauktas rezultatas. Braškes auginti ji pradėjo kartu su savo broliu Tomu,- iš pradžių bendromis jėgomis užsodino 5 arus. Po kelių metų brolis ir sesuo pradėjo ūkininkauti atskirai. Šiandien, kaip sako pašnekovė, abu atskirai augina braškes, sveikai konkuruoja ir dalijasi patirtimi. „Braškių auginimas nėra lengvas verslas. Jis reikalauja daug kruopštaus darbo, žinių ir kantrybės. Prieš pradėdama plėsti ūkį, daug skaičiau, lankiau kursus, domėjausi braškių auginimo technologijomis. Savo vardu uogininkystės ūkį įregistravau 2005 metais“,- apie nelengvą ūkininkavimo pradžią prisiminė ūkio šeimininkė.
 
Ūkio specializacija - ne tik uogos, bet ir daigai

Šiandien A.Dailidienės braškynas užima maždaug 3 ha plotą – čia auginama nuo ankstyvųjų iki vėlyvųjų veislių braškės, prekiaujama sertifikuotais braškių daigas. Braškių mėgėjai visą sezoną šiame uogyne gali nusipirkti šviežių uogų. „Jau dešimt metų praktikuoju tokį braškių pardavimą, kai patys žmonės gali atvykti į ūkį ir prisiskinti uogų. Jis tikrai pasiteisino,- kasmet atvyksta tie patys ir vis nauji klientai. Darbymečiu įdarbiname apie 30 braškių skynėjų. Taip pat braškėmis prekiauju Lietuvoje vykstančiose mugėse, didžiųjų miestų prekyvietėse. Nuo praėjusių metų braškių sodinukais pradėjau prekiauti internetu. Ši nauja prekybos forma pasiteisino“,- sakė pašnekovė. Energinga moteris visą didžiausią darbų naštą neša ant savo pečių,- ji ir ūkio vadovė, ir vadybininkė, ir buhalterė. A.Dailidienė neslepia, kad labiausiai jai trūksta laiko ir nors trumpų atokvėpio minutėlių. „Kadangi šiais metais braškynas „eksperimento būdu“ žiemojo uždengtas agroplėvele, jau gegužės 15 dieną skynėme pirmąsias braškes“,- sakė A.Dailidienė. Šiuo metu, anot pašnekovės, braškėms jau per daug drėgmės ir šilumos,- uogos gali pradėti pūti. „Braškynas reikalauja tikrai daug priežiūros. Žinoma, kai turi specialią techniką, dirbti lengviau. Šiemet pagal paramos pusiau natūriniams  ūkiams projektą nusipirkau tarpueilių frezą, kadangi ši technika labai reikalinga tarpueilių tvarkymui. Pagrindiniai darbai braškyne mechanizuoti. Braškių skynimas - jau rankų darbas. Užsienyje atsiranda eksperimentiniai robotai, skinantys braškes, bet neteko girdėti, kad jie būtų naudojami Lietuvos ūkiuose.
 
Kovoti su ligomis ir kenkėjais - būtina

Daržininkams mėgėjams patyrusi braškių augintoja pataria nebijoti anksti pavasarį bei rudenį uogynus nupurkšti cheminiais preparatais. Pasak jos, žmonės per daug įbauginti, - rudenį nupurkštuose augaluose iki pavasario tikrai neišlieka jokių cheminių medžiagų likučių.„Norint užsiauginti savo sklype net ir ekologiškas uogas, braškes vis tiek reikia tinkamai prižiūrėti. Jei ne pavasarį, tai bent rudenį, nuėmus uogų derlių, tiesiog būtina braškynus nupurkšti nuo kenkėjų ir ligų. Senus lapus reikėtų nupjauti. Sodinti braškių daigus galima ir pavasarį, ir rudenį. Žinoma, jei rudenį pasodinsite šalčiams neatsparias veisles, žiemą jos gali iššalti. Pavasarį pasodinti daigeliai geriau įsikrūmija. Ar gerai derės braškės, priklauso nuo įvairiausių veiksnių, - ir nuo dirvos, ir nuo oro sąlygų, ir nuo priežiūros. Pavasarį pasodintus daigus rekomenduojama pridengti agroplėvele, kuri apsaugos augalus nuo šalnų ir padės išsaugoti drėgmę. Be to, jau yra ir ne cheminių preparatų, kuriuos galima naudoti. Tereikia pasidomėti, nes informacijos internete tikrai pakanka,- sakė uogininkystės ūkio vadovė. Ji braškių augintojams  rekomenduoja naudoti  Karate Zeon , Vertimex ar kitus cheminius preparatus, kurių yra pirkti ir mažomis pakuotėmis.

Derlius nukentėjo dėl vėlyvųjų šalnų

„Kadangi šiemet buvo labai ankstyvas pavasaris ir ankstyva augalų vegetacija, ne tik ankstyvosios, bet ir vidutinio vėlyvumo braškės anksti pradėjo žydėti ir nuo šalnų tikrai nukentėjo. Manyčiau, trečdalio braškių derliaus šiemet netekome“,- sakė A.Dailidienė. Ūkyje auginama ir prekiaujama kelių pagrindinių produktyviausių ir geriausias skonio savybes turinčių veislių braškėmis. Populiariausios braškių veislės - ankstyvoji Rumba, vidutinio ankstyvumo Sonata, vidutinio vėlyvumo Korona, Dukat ir kitos. „Bandome auginti vis naujas veisles, kad pirkėjams galėtume pasiūlyti pačias skaniausias ir geriausias braškes. Vėliau prekiaujame ir jų sodinukais“,- sakė pašnekovė. Kol kas ankstyvųjų veislių braškės šį pavasarį kainuoja nuo 5 iki 8 litų už kilogramą. Jų kaina gali svyruoti visą sezoną priklausomai nuo įvairių veiksnių. Uogyno šeimininkė sakė nenorinti prognozuoti, kokios bus braškių kainos atėjus pačiam uogų sezono įkarščiui. „ Iš tiesų kainos yra visiškai neprognozuojamas dalykas. Jos priklausys ir nuo to, kiek uogų bus įvežta iš užsienio. Kiek žinau, šiuo metu braškes į Lietuvą vežė iš Lenkijos ir Graikijos. Dabar braškių Lenkijoje jau trūksta, vadinasi, uogų kaina gali kilti. Mūsų vietiniai braškių augintojai dažnai savo užaugintas uogas išveža parduoti į Latviją. Kaip teko kalbėtis su pirkėjais iš Latvijos, jie Lietuvoje užaugintą produkciją ypač vertina, nes žino, kad čia augintojai naudoja gana nedaug cheminių preparatų. Lenkijoje yra įregistruota labai daug  leidžiamos naudoti chemijos, o pas mus šis sąrašas - minimalus“,- pastebėjo uogyno vadovė A. Dailidienė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.