Žiemos netikėtumams rajono kelininkai pasiruošę

keliu tarnybaVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Tuoj įpusės žiemos sezonas, tačiau šakiečiai  didesnių problemų keliuose dėl nepalankių oro sąlygų kol kas nepatyrė. Būsimiems žiemos netikėtumams, kurie dar gali užklupti, Šakių kelių tarnybos darbuotojai, sakosi  pasiruošę, - sukaupta daugiau nei 1 tūkst. tonų druskos, 750 kub.m smėlio - druskos mišinio. Technikos kieme darbams paruošta  moderni technika,- galingi Valtra traktoriai, barstytuvai – valytuvai, greideriai.
 
Nuotr. Šakių kelių tarnybos technikos kieme darbams paruošta moderni kelių priežiūros technika.
 
Sausio 6 -ąją rajono savivaldybėje surengtas pasitarimas, kuriame kalbėta apie rajono kelininkų pasiruošimą žiemos sezonui, taip pat aptartos Šakių, Kudirkos Naumiesčio ir Gelgaudiškio miestelių gatvių tvarkymo problemos. Kaip sakė Marijampolės regiono kelių padalinio, Šakių kelių tarnybos viršininkas Antanas Pauliukevičius, kelinti metai iš eilės finansavimas kelių priežiūrai yra nepakankamas, o kiek lėšų tarnybai bus skirta šiais metais, dar neaišku (pernai skirta beveik 4 mln. litų). Nepaisant nepakankamo finansavimo, pasak A. Pauliukevičiaus, kelininkai svarbiausius žiemos kelių  tvarkymo ir priežiūros darbus tikisi atlikti laiku ir sėkmingai. Juolab, kad žiemos sezonu orai kasmet šiltėja, eismo sąlygos gerėja. „Pirmiausia barstom ir valom tuos rajoninius kelius, kuriuose automobilių intensyvumas per parą siekia 1 tūkst. automobilių. Deja, mūsų rajone automobilių intensyvumas keliuose nuolat mažėja, todėl mažėja ir tokių kelių sąrašas“,- sakė viršininkas. Automobilių srautas akivaizdžiai sumažėjo Šakiai – Plokščiai kryptimi ir dabar tesiekia 500 automobilių intensyvumą per parą. Tuo tarpu kryptimis Šakiai - Gelgaudiškis ar Šakiai - Kudirkos Naumiestis eismas išlieka pakankamai didelis. Šių rajoninių kelių priežiūrai skiriamas nuolatinis dėmesys.

Kaip numatyta Kelių priežiūrios programoje, krašto keliai prižiūrimi pagal krašto kelių antrąjį priežiūros lygį. Rajono kelininkai prižiūri Pilviškiai - Šakiai- Jurbarkas; Kaunas – Zapyškis – Šakiai; Vilkaviškis – Kudirkos Naumiestis – Šakiai bei kitus krašto kelius. Šie keliai turi būti nuvalyti ir pabarstyti praėjus ne daugiau kaip 4 val. nustojus snigti. Darbas turi pasidėti 6 val. ryte, o baigiasi 19 val. vakare. Šakiečiai kelininkai į kelius paprastai išvažiuoja 5 valandą ryte. Esant itin slidžiai kelio dangai, svarbiausius kelius kelininkai privalo pabarstyti iki 8 valandos ryto.
 
Barstomi visi pavojingiausi kelių ruožai

„Mūsų tarnybai tenka prižiūrėti iš viso 526 km valstybinių kelių, iš jų 124 km – krašto kelių ir 400 km - rajoninių kelių. Apskrities mastu Šakių rajono teritorijoje yra likę daugiausia  žvyrkelių - net 211 km, kurių būklė yra gana prasta. Todėl darbo turime tikrai nemažai“,- kalbėjo A. Pauliukevičius. Kadangi kelininkai neretai sulaukia vienokių ar kitokių gyventojų priekaištų, Šakių kelių tarnybos vadovas pabrėžė, kad tarnyba dirba pagal nustatytą Kelių priežiūros programą ir tvarką, o nuvalyti kelią pagal individualius skundus ir pageidavimus tikrai neįmanoma. Kuomet atskirose rajono vietovėse susidaro pavojingi kelio ruožai, slidžios įkalnės ir nuokalnės (Kriūkuose, Plokščiuose ar Kiduliuose), šiems kelio ruožams kelininkai skiria ypatingą dėmesį. Rajoninius kelius, kuriuose automobilių intensyvumas yra labai mažas, kelininkai neprivalo prižiūrėti ir juos barstyti. Kaip numatyta Kelių priežiūros programoje, esant itin sudėtingoms oro sąlygoms, eismas rajoniniuose keliuose gali nutrūkti ne ilgiau kaip 48 valandoms.

Šiltėjant žiemoms, kelininkai gali šiek tiek lengviau atsikvėpti. Visgi, anot viršininko, lėšų poreikis ir toliau išlieka gerokai didesnis negu jų skiriama. „Daug daugiau išlaidų turime pavasario - vasaros laikotarpiu, kadangi itin daug lėšų sunaudojame žvyrkelių greideriavimo darbams vykdyti.  Žiemos kelių priežiūra itin brangiai kainuoja,-  vienas išvažiavimas su septyniais sniego valytuvais mūsų tarnybai kainuoja 20 tūkst. litų. Dar vienas išvažiavimas - ir vėl 20 tūkst. litų“,- sakė A. Pauliukevičius. Per sezoną rajono kelininkai išbarsto apie 1000 - 1500 tonų druskos. Šį žiemos sezoną kelių barstymui jau sunaudota 50 tonų druskos.
 
Taupyti reikia ir smėlį, ir lėšas

Rajono savivaldybės Ūkio skyriaus vedėjas Kęstutis Kuncaitis pastebėjo, jog didesnis dėmesys žiemos laikotarpiu turi būti skiriamas  rajoniniuose keliuose esantiems pavojingiems kelių ruožams bei Šakių, Kudirkos Naumiesčio ir Gelgaudiškio miestelių gatvėms, čia esančioms pavojingoms įkalnėms ir sankryžoms. Deja, savivaldybės biudžete lėšų rajoninių kelių priežiūros darbams vykdyti atskirose seniūnijose praktiškai nėra. „Šiuo metu turime tik 25 tūkst. litų, kuriuos paskirstėme Šakių (15 tūkst. Lt) , Kudirkos Naumiesčio (5 tūkst. Lt) ir Gelgaudiškio (5 tūkst. Lt) seniūnijoms. Tai – labai menkos lėšos, skirtos miesteliuose esančių pavojingų kelių ruožų priežiūrai vykdyti. Tam tikrus darbus seniūnai vykdo ir iš turimų aplinkosaugos lėšų. Todėl seniūnijoms  kelininkų pagalba bei konsultacijos yra labai reikalingos“,- sakė K. Kuncaitis. Pasitarime dalyvavę Šakių, Kudirkos Naumiesčio ir Gelgaudiškio seniūnijų seniūnai sutiko, kad esant tokiam menkam finansavimui bei neturint tinkamos technikos, pirmiausia reikia orientuotis į sniego valymo darbus. Pakelėse stovinčio dėžės užpildytos smėliu, tad seniūnai pasirūpina, kad slidūs kelio ruožai miesteliuose būtų laiku pabarstyti smėliu. Atkreiptas dėmesys į tai, kad žiema dar tik įpusėjo, tad smėlį reikia naudoti taupiai, nes pablogėjus oro sąlygoms, jo gali pritrūkti. Šakių seniūnija turi sukaupusi 16,6 kub. m , Gelgaudiškio – 8 kub. m., o Kudirkos Naumiesčio – 5 kub.m smėlio atsargų.  Pasitarime sutarta, kad seniūnai tiesiogiai bendraus su Šakių kelių tarnyba ir, esant reikalui, prašys kelininkų pagalbos. Susidarius ekstremalioms sąlygoms keliuose, seniūnai gali tiesiogiai kreiptis į specialią Žiemos tarnybą, kuri suteiks reikiamą pagalbą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.