Į aruodus byra pirmasis grūdų derlius

kombainas javaiRita PLAUŠINAITYTĖ
 
Praėjusią savaitę į rajono elevatorius pristatytas pirmasis sezono derlius – žieminių miežių grūdai. Nors vasaros pradžioje trūko lietaus, tačiau jai įpusėjus ūkininkams derlių imti sutrukdė permainingi orai. Dviem savaitėmis vėliau negu pernai į aruodus supiltas pirmasis žieminių miežių derlius, žieminiai rapsai dar tik pradedami doroti.
 
Nuotr. Pirmieji rajono laukuose javapjūtę pradėję žieminių miežių augintojai džiaugiasi gerais rezultatais – grūdų derlius gausus, o drėgnumas buvo arti bazinio.
 
Lukšiuose esančio „Linas Agro“ elevatoriaus konsultantas Giedrius Daugėla sako, kad praėjusią savaitę sulaukę pirmojo žieminių miežių derliaus. Tiesa, šios kultūros augintojų mūsų rajone yra nedaug, todėl tikėtina, kad pristatytos 300 t. miežių gali būti ir paskutinės šį sezoną. Anot konsultanto, šį sezoną pirmasis derlius į elevatorius atkeliavo itin vėlai, pernai miežiai buvo pristatyti net 10 dienų anksčiau negu šįmet. Miežių drėgnumas yra beveik vidutinis – nuo 14 iki 15 proc., o štai pristatytų pirmųjų rapsų derliaus drėgnumas gerokai viršija normas – nuo 9 iki 14 proc. Pasak G. Daugėlos, nesiskundžia žemdirbiai pirmojo derliaus gausa – rapsų iš vieno hektaro vidutiniškai byra nuo 4 iki 5 tonų, o miežių derlius labai priklauso nuo auginamų veislių. Lukšių žemės ūkio bendrovė šįmet augino eksperimentinę, hibridinę miežių veislę „ZZOOM“, kurios iš hektaro prikūlė virš 10 tonų. Anot konsultanto G. Daugėlos, nuo šių metų šios veislės miežių bus galima jų įmonėje įsigyti visiems norintiems. Auginusiems tradicines, jau įprastas miežių veisles, anot konsultanto, pavyko prikulti vidutinį derlių, kuris siekė iki 5-6 tonų iš hektaro. Lukšiuose esančiame elevatoriuje superkamos, kaip ir kasmet, visos grūdinės kultūros, išskyrus rugius, avižas bei žirnius.

Į „Agrokonserno grūdai“ grupės Bridžių elevatorių jau praėjusią savaitę sulaukė pirmasis derlius. Šakių padalinio vadovas Tomas Žemaitis sakė, kad pirmųjų dviejų ūkininkų pristatyto derliaus rezultatai žymiai skyrėsi. Vienas jų – Sintautų seniūnijoje ūkininkaujantis Kęstutis Birbilas - prikūlė net 9 t. iš hektaro žieminių miežių, kurių drėgnumas buvo apie 14 proc., o tai, anot padalinio vadovo, labai geri rezultatai, atsižvelgiant į permainingus šio sezono orus. Pasak T. Žemaičio, kiti ūkininkai žieminių miežių vidutiniškai prikulia apie 5- 6 t. iš hektaro. Praėjusį savaitgalį Bridžių elevatoriuje pasirodė ir pirmasis žieminių rapsų derlius, kurio drėgnumas buvo arti bazinio – iki 8,5 proc. Anot specialisto, drėgnumą lemia daugelis veiksnių, tačiau pastaruoju metu daro įtaką labai drėgnas oras. Žemdirbiai į Bridžių elevatorių gali pristatyti visas kultūras, išskyrus rugius ir avižas.

Liepos 17 d. pirmojo derliaus sulaukė ir Laimos Stonkuvienės agroserviso įmonei priklausantis elevatorius. Čia buvo pristatytas žieminių miežių derlius. Anot Grūdų centro direktorės Birutės Vaitkevičienės, pirmieji žieminių miežių grūdai yra labai smulkūs, o tai svarbu nustatant grūdų klasę. Anot specialistės, grūdų dydžiui turėjo įtakos keistos klimato sąlygos vasaros pradžioje – dėl sausros grūdų varpos pilnai nesusiformavo. Pasak B. Vaitkevičienės, pirmųjų miežių drėgnumas buvo taip pat didokas, siekė net 18 proc. Žieminių rapsų derliaus, anot direktorės, žemdirbiai imti dar neskuba, nes jo drėgmė kol kas gerokai viršija normas ir siekia net 16,5 proc.

Kaip įprastai, elevatorius superka iš žemdirbių grūdinius augalus, aliejinius augalus bei ankštines kultūras.

Kaip rašo žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro leidinys „Agrorinka“, Lietuvoje superkamų grūdų kainos per mėnesį smuko. Vidutinė kviečių supirkimo kaina liepos viduryje, palyginti su birželio viduriu, sumažėjo 10,5 proc. (iki 168 eurų už toną).

Vidutinė pašarinių miežių supirkimo kaina smuko 5,1 proc. (iki 141,37 euro), kvietrugių - 4,8 proc. (iki 129,29 euro).

Leidinys nurodo, kad šiek tiek didėjo tik rugių vidutinė kaina - 1,8 proc. (iki 130,57 euro).

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.