Paliekio dvaras – išpildyta sūnaus svajonė

paliekio dvarasAgnė NAUMAVIČIŪTĖ

Lekėčių miestelyje įrengti Paliekio dvarą – kultūros ir poilsio centrą – planavo lekėtiškių Artūro ir Ramunės Matusevičių sūnus Paulius. Deja, jis savo planų įgyvendinti nebesuspėjo, todėl juos tęsti ėmėsi tėvai.

Nuotr. Lekėčių kiaulių kompleksui priklausiusiame vaikų darželyje dabar įkurtas Paliekio dvaras.

Svajonės tapo realybe

Dvaro įkūrėjas, Lekėčių bendruomenės centro pirmininkas Arūnas Matusevičius pasakojo, kad mintis buvusiame Lekėčių kiaulių komplekso vaikų darželio pastate įrengti dvarą – jo tragiškai žuvusio sūnaus svajonė.

„Tai buvo mano sūnaus noras. Jis dėl šio dvaro labai daug dirbo. Pasitarę nusprendėme, kad svajonę reikia išpildyti ir daryti viską, kad dvaras būtų įrengtas“, – sakė A. Matusevičius.

Kaimo plėtros fondo paramai gauti parengus du projektus, susijusius su paslaugų teikimu, maitinimu bei apgyvendinimu, iš pradžių parama nebuvo gauta. Tačiau 2014 m. pabaigoje lėšos visgi buvo skirtos. Paliekio dvaro įrengimas kainavo apie 1 mln. eurų.

1982 m. pastatytame vaikų darželyje tuo metu buvo (dabar tai atrodo neįtikėtinas skaičius!) apie 120 vaikų. Juokaudamas dvaro savininkas kalbėjo, jog dėl to, kad pastate laiką leido vaikai, – čia gera aura. Kai darželis sustabdė savo veiklą, pastate veikė kavinė, parduotuvė, tačiau pastaruosius 12 m. pastatas buvo tuščias.

Šalia Paliekio dvaro teka Liekės upė, o išėjus pro paradines pastato duris atsiveria ypač gražus, gamtos sukurtas vaizdas. Nors A.Matusevičius kuklindamasis sakė, jog dvare šio ir to trūksta, bet apsilankiusieji mato preciziškai įrengtas erdves, prabangą ir eleganciją. Kiekvienas užsukęs supras, kuo dvaras yra kitoks, kuo išsiskiria iš iki šiol matytų. Beje, Paliekio interjerui pasirinktas baroko stilius.

Kultūros ir poilsio centre jo savininkai planuoja sukurti dešimt darbo vietų: tai dvaro prižiūrėtojai, virtuvės darbuotojai, padavėjai ir t. t. Tiesa, šiuo metu šeši žmonės jau dirba, tad komanda pasipildys dar keturiais žmonėmis. Dvaro savininkų pagalbininkai, Milda ir Darius Balčyčiai, yra kultūros ir poilsio centro administratoriai. Beje, M. Balčytė su R. Matusevičiene kūrė dvaro interjerą, kuriame viskas apgalvota iki pačių mažiausių detalių.

Teiks daug paslaugų

Pasak A. Matusevičiaus, dvare veiklas vykdys ir miestelio bendruomenė, galės būti eksponuojamos parodos ir organizuojami plenerai. Labai svarbu, kad pakaktų lėšų pastato išlaikymui, todėl čia žmonės galės minėti ir įvairias šventes – vestuves, jubiliejus. Galės susirinkti ir liūdnesnę minutę – gedulingiems pietums.

 Verta paminėti, jog Paliekio dvare bus teikiamos apgyvendinimo, maitinimo paslaugos tiek pavieniams asmenims, tiek ir žmonių grupėms. Dvare iš viso yra 24 miegamieji kambariai. Dvare esančiame rūsyje bus įrengtas pirčių kompleksas bei vyno degustacijai ir laikymui skirta patalpa. Nors Paliekis visuomenei pristatytas visai neseniai – praėjusių metų pabaigoje, tačiau jau dabar susidomėjimas nemažas. Žmonės savo šventėms vietas rezervuojasi jau ateinantiems metams.

Dvaro savininko pasiteiravus, kaip kilo mintis gaminti „Paliekio vyną“, šis neslėpė, jog vyną gamina jau penkerius metus, o vynų kolekciją renka gal 25-eri. Kitaip tariant, vynas – vienas didžiausių verslininko hobių.

„Vyną gamino mano senelis. Kai dar buvau vaikas, pasižiūrėdavau, kaip jam sekasi. Tikriausiai iš jo paveldėjau šį pomėgį. Pradėjus vyną kolekcionuoti, ragauti, kilo mintis ir pačiam pamėginti pasidaryti savo natūralaus vyno. Deja, jo nusipirkti kol kas galimybių nėra, tačiau po metų turėtume pradėti jo gamybą, skirtą platesniam žmonių ratui“, – pastebėjimais dalijosi A.Matusevičius.

Miestelis primirštas

Bendraujant su A. Matusevičiumi, šis prasitarė, kad kartais būna liūdna pagalvojus apie tai, jog Lekėčių miestelis kartais lieka primirštas. Paliekio dvaro savininko teigimu, į miestelį atsikelti norėtų ir šeimų iš Kauno, tačiau sužinoję, kad jame nėra darželio, o mokykla – pagrindinė, žmonės savo planų atsisako. Tiesa, rajono valdžios teigimu, Lekėčiuose turėtų būti įkurta mokykla-daugiafunkcis centras, kuriame būtų įrengtas ir darželis.

Bendruomenės centro pirmininko pasiteiravus, ar daug miestelio gyventojų prisideda prie bendruomenės vykdomos veiklos, ar noriai padeda, pataria, šis atsakė, kad tokių žmonių nemažai, tačiau norėtųsi, kad prie šios veiklos prisijungtų kiek įmanoma daugiau asmenų. O priežasčių, kodėl neverta prisidėti prie bendruomenės veiklos, kiekvienas randa įvairių, tačiau dažniausiai girdima: „Kas man iš to?“

Baigiantis pokalbiui, kultūros ir poilsio centrą įkūręs lekėtiškis sakė, kad gyvenimo prasmę kiekvienas iš mūsų randame skirtinguose dalykuose.

„Manau, kad kiekvienas žmogus susimąsto apie gyvenimo prasmę ir, susidėliojęs prioritetus, kiekvienas ją randa skirtinguose dalykuose. Aš vadovaujuosi paprasta tiesa: ką nusprendi daryti, tai ir turi įgyvendinti. Be džiaugsmo gyvenime, be pergalės jausmo, neturėjus iššūkių – gyvenimas neatrodys pilnavertis“, – atvirai kalbėjo A. Matusevičius.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.