Po Šakių Zanavykų turgų pasižvalgius

baceviciene roma
Nuotr. Šakietė Roma Bacevičienė negaili patarimų pirkėjams, kaip prižiūrėti sodinukus ir sulaukti gausaus derliaus.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Pats darbymetis turgaus prekeiviams. Šakių Zanavykų turgus užverstas daržovių ir gėlių daigais. Pirkėjai pastebi, kad kainos ūgtelėjusios, prekeiviai sako, kad pirkėjų mažėja.

Apsisodino
Praėjusį šeštadienį užėjus į turgų, žemė buvo nuklota pomidorų, agurkų, paprikos, kopūstų ir kitų daržovių daigais. Bene populiariausi – pomidorai. Šiais metais vienas daigas kainuoja 70–80 centų. Apstu ir agurkų daigų, šių kaina – nuo 80 centų iki euro už daigą. Gali ir žydintį, su užmegztais vaisiais nusipirkti už 1,50 euro. Pats laikas sodinti ir kopūstus, už 10 daigų prašoma nuo 1,20 iki 2,00 eurų. Šiemet už paprikų daigą prašo 70 centų, baklažano daigas kainuoja – 80 centų.

„Prekiauju tradiciniais daigais, tik ieškau naujesnių veislių. Ypač kopūstų. Kad būtų atsparios kenkėjams ir suktų geras galvas“, – pasakojo jau apie 30 metų daržovių daigus auginanti šakietė Roma Bacevičienė.

Šakietis Antanas – turgaus senbuvis, prekiaujantis daržovių daigais, jis sako, kad žmonės jau daugmaž apsipirkę ir apsisodinę šiltnamius ir daržus.

Ir gėlės, ir krūmai
Siūlomos įvairios gėlės taip pat turi paskirtį – vienos perkamos kapų puošimui, kitos skirtos gražinti sodybos aplinką. Kalbinti prekeiviai teigė, kad didesnis gėlių pirkimas prasidės galbūt šį savaitgalį, anot jų, kapus žmonės apsodino našlaitėmis, kol šios dar žydi, tai kitomis gėlėmis neskubama keisti. Užtat į gėlių darželius sodinti pats laikas, nes jau šalnomis sinoptikai negąsdina.

Begonija vis dar išlieka itin populiari kapų gėlė. Šiais metais populiarios smulkiažiedės begonijos, jų kaina už vienetą nuo pusantro iki trijų eurų. Taip pat perkami jurginai, pelargonijos (1,50 euro), salvijos, serenčiai – 50 centų, už ledukų krūmą prašo 30 centų.

Prekeivė Viktorija šiemet siūlo kapus apsodinti laumakėmis, vienos kaina – 1,20 euro.

„Turiu melsvų, oranžinių. Auginu ne pirmi metai, jos ilgai rudenį žydi“, – rekomendavo gėlių augintoja.

Gerai perkami ir žalumynų krūmeliai kapams apsodinti – šlamutis, viržis, šilokai ir kiti.

Nemažas gėlių pasirinkimas mėgstantiems puošti sodybas ir apsodinti darželius. Vis dar populiarūs pakabinami vazonai su juose jau žydinčiomis svyrančiomis surfinijomis, verbenomis, toks krepšelis kainuoja nuo trijų eurų. O štai šakietė gėlių prekeivė Kristina siūlo vazoną iš keleto gėlių rūšių, šio ir kaina didesnė. Ji rodo ir šių metų naujieną – surfiniją, kurios žiedai taškuoti, šių pakabinamas krepšelis kainuoja keturis eurus.

Zanavykės – kūrybingos moterys, jos mielai prie namų pasidaro įvairių alpinariumų, todėl turguje perka įvairių žalumynų, įkomponuoja, pavyzdžiui, bakopos, torenijos ar ramunių krūmelį ir gaunamas unikalus sodybos akcentas.

Nemaža turguje dekoratyvinių spygliuočių medžių ir krūmų pasiūla. Už tują prašo šešis eurus, maumedis – 35 eurai, kėnis – 55 eurai.

Pasirodo, kad vis dar populiarios rožės (10 eurų už krūmą) ir rododendrai, kurių krūmą galima įsigyti už 15 eurų, hortenzijos – 12 eurų. Taip pat siūloma įsigyti dekoratyvinių putinų ar raganės krūmelį.

Kainos ir pirkėjai
Nors kalbinti pirkėjai ir dūsavo, kad daigų ir gėlių kainos šoktelėjo, bet daržovių ir gėlių augintojai tikina, kad kainos pakilo tik apie 10 centų. Anot jų, brango sėklos, durpių ir žemių substratai.

„Svarstau, kad kitą metą pati pirksiu sėklų pakelį ir ant palangės auginsiu, mokėti po eurą už daigą – net žagtelėjau išgirdus“, – atviravo jauna moteris.

Sutiktas griškabūdietis Romanas Laurinaitis dairėsi mėlynojo kopūsto, anot jo, nors jie su žmona patys darže sėjasi ir augina daržoves, bet panoro įsigyti kitokios veislės kopūstų.

Beje, lekėtiškis, Algimantas Patašius, kelis dešimtmečius su žmona auginantis daržoves, sako, kad šiemet pirkėjų mažiau.

Nors dažnas pirkėjas žino mėgstamų daržovių veislių pavadinimus, bet dažnai pasikliauja pardavėjų patarimais. Pavyzdžiui, nuo seno pamėgta pomidorų veislė ‘Jaučio širdis’ vis dar paklausi ir šiandien. O prekeivė Marija priduria, kad beveik visi prekeiviai turi savo nuolatinius pirkėjus, kurie kasmet sugrįžta nusipirkti pamėgtos pomidorų veislės ar įsigyti gėlių.

It bendruomenė
Gelgaudiškietis Robertas pasakojo, kad prekiauja daržovių daigais tik šeštadienį. Kiti, prekiaujantys kasdien, sako, kad eina kaip į darbą.

„Į turgų atvažiuojam apie 6 val. ryto, kol išsikraunam daigus, pirmųjų prekeivių sulaukiam apie 7 val. Prekiaujame maždaug iki 14 val. Darbas turguje ne iš lengvųjų, ypač vasarą, ant kaitrios saulės “, – atviravo gelgaudiškietis Robertas, padedantis auginti daržoves tėvų ūkyje. Darbus daržininkai ir gėlininkai pradeda sausio pabaigoje, o užbaigia apie lapkričio 1-ąją.

Šakietis Antanas pasakojo, kad jie gražiai sutaria su kitais prekeiviais, net vienas kitą gimtadienio ar jubiliejaus proga pasveikina, tačiau tarpusavio konkurenciją jaučia.

„Aš labai myliu gėles, auginu savo darželyje, darbo prie gėlių daug, jau apie 15 metų prekiauju čia. Namuose nuobodu sėdėti, čia pasikalbu su kitomis gėlių augintojomis apie gėles, sveikatą“, – atviravo bene vyriausia savo amžiumi šakietė Elytė Šniokaitienė. Greta jos įsikūrusios dar keturios garbaus amžiaus moterys teigė, kad parduodamos daigelius prisideda prie gaunamos pensijos.

„Kad tikrųjų gėlių augintųjų jau mažai, dauguma prekeivių gudrauja, pirkėjams siūlo esą pačių užaugintus daigus, o iš tiesų juos įsigyja iš kitų augintojų ir juos perpardavinėja“, – atviravo vienas prekeivis.

Beje, nors Zanavykų turguje apstu tuščių prekystalių, daigais ir gėlėmis prekiaujantys žmonės juos laiko ant žemės, kuo arčiau įėjimo. Viena prekiavimo vieta dienai – 1,50 euro.

 

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.