Patirtis, žinios ir palankūs orai – gero derliaus garantai

lauko diena lzukt
Nuotr. Lauko dienos dalyviai apžiūrėjo ir įvertino ūkininko Albino Tarnausko žieminių kviečių pasėlius.


Violeta SEREDŽIUVIENĖ

Gamta kasmet išbando žemdirbių kantrybę – tai sausros pasėlius alina, tai prapliupę lietūs juos merkia. Visgi, apsiginklavę pažangiomis šiuolaikinėmis augalininkystės technologijomis bei modernia žemės ūkio technika, Zanavykijos krašto žemdirbiai paprastai sugeba pergudrauti gamtą ir užauginti gerą derlių.

Birželio 13 d. Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos (LŽŪKT) Šakių rajono biuro konsultantai Šakių bei kaimyninių rajonų ūkininkus pakvietė į tradicinę lauko dieną-seminarą „Technologiniai sprendimai augalų vegetacijos metu“. Sintautų seniūnijos Skaistgirių kaimo ūkininko Albino Tarnausko valdose vykusioje lauko dienoje apžiūrėti ir įvertinti žieminių rapsų, kviečių bei žirnių pasėliai, aptarti svarbiausi augalų priežiūros technologiniai bei ekonominiai pasirinkimai ir sprendimai.

Šakių rajono biuro augalininkystės konsultanto Egidijaus Kudirkos manymu, šiemet mūsų rajone kol kas žieminių rapsų pasėliai tikrai puikūs, tad derlingumas turėtų būti neblogas – bent 4 t/ha. Jei gamtos sąlygos ir toliau bus palankios, žieminių kviečių derlingumo prognozės taip pat geros – apie 8 t/ha.

„Šiemet svarbiausia buvo ūkininkams tinkamu laiku patręšti kviečius. Kai kas, atšilus orams, labai skubėjo laukus tręšti, tačiau augalai nespėjo įsisavinti azoto, nes netikėtai sulaukėme net sniego“, – sakė E. Kudirka.

Pasak augalininkystės konsultanto, svarbu ir tai, kad augalų vegetacijos metu pasėliuose būtų taikomi tinkami technologiniai sprendimai. Reikia atkreipti dėmesį į pesticidų naudojimą bei žalingumo ribas purškiant jais pasėlius. Didelę įtaką žirnių derlingumui turi bakterijų naudojimas. Anot E. Kudirkos, tik tada ūkininkas gali tikėtis gero derliaus, jei bent kas antrą dieną jis stropiai apžiūrės visus savo laukus. Nereikėtų skubėti purkšti pasėlius gerai neįsitikinus, kad tai tikrai būtina.

„Įvairių firmų konsultantai, pamatę vieną ligotą lapelį, mėgsta labai greitai siūlyti įvairias chemines priemones, tačiau ūkininkas turi priimti išties optimalius ir teisingiausius sprendimus“, – priimti pamatuotus sprendimas ūkininkams patarė V. Kudirka, beje, ir pats sėkmingai ūkininkaujantis ir turintis praktinės patirties. Jau seniai niekam nėra paslaptis, kad apie 70 proc. žemės ūkio kultūrų derlingumo gali nulemti gamtos sąlygos, o likę 30 proc. priklauso jau nuo paties ūkininko patirties ir žinių.

„Šiemet rapsams orai buvo itin palankūs – tai akivaizdu, žvelgiant į šių žieminių rapsų pasėlius. Mūsų ūkininkai apskritai puikūs savo ūkių šeimininkai, sakyčiau, įvaldę aukštąjį pilotažą. Visgi, gamta savo žodį visada taria paskutinė“, – sakė lauko dienoje dalyvavusi Šakių rajono biuro vadovė Aušrelė Pukinskienė.

Dabar didžiausias žieminius rapsus tykantis pavojus – kruša arba liūtys.

Pasak augalininkystės specialistų, ūkininkams, susidūrusiems su gamtos stichijos padariniais, šiandien savo pagalbą siūlo draudimo kompanijos. Verta ar ne investuoti į pasėlių draudimą – sprendžia kiekvienas ūkininkas individualiai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.