Veiklą Šakiuose pradėjusi įmonė pirmą produktą jau eksportavo į Švediją

nemira eksportas
Nuotr. Trečiadienį iš gamybinių patalpų Šakiuose į Švediją iškeliavo pirmasis medinis skandinaviško tipo namelis, pagamintas mūsų rajono darbuotojų.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Nuo rugpjūčio 1d. filialą Šakiuose atidariusi UAB „Nemira“ jau džiaugiasi pirmaisiais darbo vaisiais. Trečiadienį į Švediją iškeliavo pirmasis mūsų rajono darbuotojų gaminys – medinis skandinaviško tipo namelis. Kitas turėtų būti eksportuojamas po savaitės ar dviejų. Jei veikla ir toliau klostysis sėkmingai, Šakiuose per dvejus metus turėtų būti pastatytas cechas ir gerokai išplėstos gamybos apimtys.

Įdarbino 11 žmonių

Dar liepos viduryje UAB „Nemira“ komercijos vadovas Arminas Liubinas ir Šakių padalinio vadovas, kraštietis Donatas Varnauskas susitiko su savivaldybės administracijos vadovais, siekdami išsiaiškinti galimybes dėl žemės sklypo, kuriame galėtų prasidėti cecho statyba, įsigijimo. Kalba eina apie laisvąją ekonominę zoną Šakiuose. Verslininkai buvo patikinti, kad bus rastas reikiamas 2–3 ha sklypas, sprendžiamas privažiavimas prie jo, komunikacijų ir kiti klausimai – rajono vadovai patikėjo verslininkų planais. Be to, niekam ne paslaptis, kad investicijų rajone laukiama kaip gaivaus oro gūsio.

Verslininkai neapsiribojo tik kalbomis. Jie išsinuomojo Šakiuose gamybines patalpas, kuriose nuo rugpjūčio 1 d. nuolat pluša ir standartinius 25 kv. m medinius skandinaviško tipo namelius gamina 11 darbuotojų iš mūsų rajono.

Pasak Šakių padalinio vadovo D. Varnausko, norinčių dirbti buvo tikrai daug, apie 40 žmonių, tad komandą formuoti teko gerokai svarstant, organizuojant po kelis pokalbius ir atsirenkant.

„Susidomėjimas buvo tikrai didelis. Kol kas esu patenkintas darbuotojais, nes visi laikosi savo pažadų, yra darbštūs. Yra bandomasis laikotarpis. Be to, iš mūsų rajono žmonių esame suformavę dar vieną komandą, kuri autobusiuku vežama į Kauną“, – pasakojo D. Varnauskas.

Patalpos laikinos, bet kol nėra naujų, jas planuojama aptvarkyti, atskirti patalpą darbuotojams. Patenkinti ir patys darbuotojai, dirbantys tik su kokybiška įranga, švediškais įrankiais.

Išvežimas buvo išbandymas

Kadangi komanda nauja, darbuotojus teko apmokyti, tačiau pirmasis darbo vaisius jau iškeliavo į Švediją, nes būtent čia nameliai ypač paklausūs, čia bendradarbiaujama su vietiniais investuotojais. Švedijoje taip pat nuolat dirba keli darbininkai, kurie namelį pastato, įveda komunikacijas, jei pasitaiko transportavimo žalos, ją ištaiso.

Šakiuose išvežimas ir gaminio pakrovimas taip pat pareikalavo išmonės ir buvo išbandymas, nes riboja išsinuomotų patalpų aukštis. Todėl reikėjo galvoti apie naujus pakėlimo būdus ir pan., tačiau, kaip sako padalinio vadovas, tai laikini nepatogumai, kurie bus išspręsti, o pasistačius savo cechą jų visai neliks.

„Tiek, kiek turime užsakymų, net nespėjame. Jei Šakiuose per tą patį laiką pagaminame du namelius, tai Kaune devynis. Užtat ir mąstome apie plėtrą. Pastačius cechą rajone sukurtume apie 100 darbo vietų. Žinoma, pirmiausiai žiūrėsime, kaip seksis“, – ateities planais dalijosi D. Varnauskas.

Jau dabar vedamos derybos su vietinėmis įmonėmis dėl medienos tiekimo, nes bendrovė tikisi medžiagas gauti ir sėkmingai bendradarbiauti su vietiniais gamintojais.

Priklauso nuo užsakovo

Užsukę į gamybines patalpas, kol namelis dar nebuvo išvežtas, galėjome apžiūrėti standartinį jo modelį.

„Čia yra 25 kv. m namelis, nes tokiems Švedijoje nereikia leidimo, todėl jie ir paklausūs. Šiame variante nėra buitinės technikos, bet tai priklauso nuo užsakovo. Yra gyvenamas plotas, loftas, tai yra miegamoji dalis, ir vonios kambarys“, – aprodydamas pirmąjį šakiečių gaminį supažindino padalinio vadovas.

Žinoma, galima rinktis ir kitus variantus, tačiau kol kas bendrovė užsiima tik tokių namelių gamyba. Ateityje numatomi ir didesnio ploto nameliai, net daugiabučio namo, pabėgėlių centro statyba Švedijoje.

Dažniausiai standartiniai nameliai Švedijoje statomi prie gyvenamųjų namų, yra nuomojami, laikinam apsistojimui perkami savo suaugusiems vaikams, negalintiems gyventi savarankiškai, ir pan.

„Pavyzdžiui, buvo vienas atvejis, kad tikrai gerai gyvenantis ir didelį savo namą turintis švedas pasistatė jį sklypo kampe, aptvėrė teritoriją ir išnuomojo, nes nuomos kaina dengia jo gyvenamojo namo paskolos mėnesio įmoką“, – pasakojo D. Varnauskas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.