Medžioklės trofėjų apžiūra sukėlė nepasitenkinimo bangą

trofejai
Nuotr. Dar prieš trofėjų apžiūrą Šakių MŽD būstinėje susirinkusi medžioklės trofėjų ekspertų komisija sprendė klausimą, ar turėtų važiuoti į medžiotojų klubo „Ragas“ nario Juozo Dainelio namus vertinti trofėjų.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ
 
Balandžio 14-ąją Šakių medžiotojų ir žvejų draugijos (MŽD) būstinėje vyko kasmetinė medžioklės trofėjų apžiūra. Mūsų rajono medžiotojai ekspertams pateikė apie 200 žvėrių, sumedžiotų per 2017–2018 metų medžioklės sezoną, trofėjų. Komisijos nariai, vadovaujami alytiškio, vyresniojo medžioklės trofėjų eksperto Algimanto Kamičaičio, pasidžiaugė gerai draugijos suorganizuota apžiūra, vėliau buvo gauta informacija, kad ekspertų komisija trofėjų vertinti nuvyko į vieno rajono medžiotojo namus. Kiti medžiotojai tuo pasipiktino.

Vieni gyrė...

Tarptautinės gyvūnų apsaugos ir medžioklės organizacijos (CIC) nacionalinis vyriausiasis medžioklės trofėjų ekspertas, medžiotojas entuziastas ir trofėjų parodų rengėjas Evaldas Dainauskas teigiamai įvertino šakiečių suorganizuotą apžiūrą, pasidžiaugė, kad medžiotojų klubai Šakiuose pagaliau susijungė.

„Labai geras ir teigiamas reiškinys, kad dauguma medžiotojų atnešė trofėjus į apžiūrą ir patys dalyvavo jų vertinime. Išgirdo argumentus, ar trofėjai paruošti gerai, ar ne“, – sakė E. Dainauskas ir pridūrė, kad dauguma gyvūnų sumedžiota laikantis griežtų selekcinių reikalavimų.

Tiesa, ekspertų komisija žodinį įspėjimą davė keletui medžiotojų, kad šie būtų atidesni šaudami į žvėrį. Perspektyvių žvėrių, atitinkančių visus reprodukcijos standartus ir galinčių turėti puikių palikuonių, medžioti negalima. Sumedžiojus tokį žvėrį, gali būti skirtas įspėjimas arba nuobauda – vieniems metams atimtas leidimas medžioti elninius gyvūnus.

„Šakių rajonui būdingas besaikis trąšų naudojimas žemės ūkyje, o tai pražūtinga kai kuriems gyvūnams, pavyzdžiui, stirnų jaunikliams. Pažiūrėkite, jūs jau kiškių beveik neturite, baigia išnykti kurapkos, putpelės“, – apgailestavo E. Dainauskas.
Kiti skundėsi...

Praėjusią savaitę į redakciją kreipėsi keli rajono medžiotojai ir pasipiktinę kalbėjo, kodėl vienam rajono medžiotojui (lukšiečiui Juozui Daineliui) vertinant medžioklės trofėjus daroma išimtis, nes visa ekspertų komisija nuvyko į J. Dainelio namus vertinti jo sumedžiotų žvėrių ir medžiotojų klubo „Ragas“ trofėjų.

Šakių MŽD medžioklės žinovas bei komisijos narys G. Liepuonis patvirtino, kad taip buvo.

„Prieš apžiūrą aš komisiją informavau ir prašiau, kad neturėtume atsižvelgti į tokius vieno medžiotojo prašymus – trofėjus vertinti namuose. Kad komisija nedarytų išimčių. Tvarka yra tvarka. Aš buvau prieš tokį išskirtinį dėmesio rodymą vienam medžiotojui“, – sakė G. Liepuonis ir pridūrė, kad jie su draugijos pirmininku Algimantu Gliku nori išlaikyti vieningą draugiją.

Kaip paaiškėjo, iš pradžių vykti pas J. Dainelį buvo kviečiami tik trys komisijos nariai – A. Kamičaitis, E. Dainauskas ir Rolandas Micevičius, bet pastarasis pasakė, kad jei jau važiuoti, tai turi važiuoti visa komisija ir vertinti trofėjus pagal nustatytus kriterijus.

Šakių MŽD pirmininkas A. Glikas pritarė, kad ekspertų komisija pasielgė neetiškai vykdama pas vieną asmenį į namus, nes visi medžiotojai ir klubai trofėjus turėjo sunešti į draugijos būstinę. A. Glikas patikino, kad šis klausimas bus apsvarstytas gegužės mėnesį vyksiančiame Šakių MŽD valdybos posėdyje.

Beje, ekspertų komisijos, vertinusios šakiečių trofėjus, pirmininkas A. Kamičaitis šioje situacijoje jokių pažeidimų nemato, nes, anot jo, važiavo visi komisijos nariai bei Šakių MŽD draugijos atstovas.

„Mums nuvažiuoti į Lukšius praktiškai yra pakeliui. Pas J. Dainelį yra turtinga medžioklės trofėjų kolekcija. Tiesiog norėjom kaip ekspertai pamatyti, ką jis ten naujo turi. Mes domimės medžioklės trofėjais ir ne vienoje vietoje apsilankome pas medžiotoją namuose“, – aiškino A. Kamičaitis.

Medžiotojų klubo „Ragas“ narys J. Dainelis patikino, kad komisijos nariai norėjo apžiūrėti jo trofėjų kolekciją.

„Vertinimas buvo pabrėžtinai objektyvus. Vertino ne tik mano, bet ir medžiotojų klubo „Ragas“ narių sumedžiotus trofėjus. Galvoju, gal čia yra kitų medžiotojų lyg ir pavydo jausmas. Iš vienos pusės bando telkti draugiją, iš kitos pusės – savotiškai skaldo“, – svarstė medžiotojas J. Dainelis ir pridūrė, kad medžioklės trofėjus apžiūrai pristatyti galima ir kitoms ekspertų komisijoms.

Trofėjų gausa

Šakių MŽD būstinėje ant stalo rikiavosi tauriųjų elnių, danielių ir stirninų ragai, iltys, lapių, bebrų kaukolės.

Kaip ir visada, daugiausia sumedžiota stirninų – apžiūrai pristatyta 180 stirninų ragų, šeši taurieji elniai, du briedžiai ir šeši danieliai, taip pat pristatytas vilko, dviejų lapių ir bebrų trofėjai.

Ekspertai matavo ragų, kaukolių ilgį, plotį, svorį, vertino spalvą, šakotumą, skyrė balus. Pasak komisijos nario, medžioklės eksperto Kęstučio Bybarto, trofėjai vertinami pagal CIC kiekvienai gyvūnų rūšiai nustatytus kriterijus.

Rajono medžiotojų ir žvejų draugijos medžioklės žinovas, komisijos narys G. Liepuonis sakė, jog, palyginus su ankstesniais metais, trofėjų nemažėja, priešingai – daugėja, o tai reiškia, kad medžiotojai gamtoje elgiasi tvarkingai.

Gerą pusdienį užtruko komisijos darbas. Paaiškėjo, kad į respublikinę medžioklės trofėjų parodą keliaus 24 stirninų, trijų danielių, tauriojo elnio trofėjai, taip pat vienos šerno iltys, dvi bebrų ir dvi lapių kaukolės. Pasak G. Liepuonio, iš minėtų trofėjų parodos reikalavimus atitiko Irmanto Juškausko (Sudargo medžiotojų būrelis) sumedžioto tauriojo elnio trofėjus, taip pat Rolando Bakanausko (Sintautų medžiotojų būrelis) ir R. Laurinaičio sumedžiotų bebrų trofėjai, I. Juškausko sumedžioto šerno iltys ir kiti trofėjai. Paroda vyks birželio mėnesį Molėtų r. Alantos dvare. Čia trofėjai bus įvertinti medaliais ir diplomais. Trofėjų duomenys (pagal CIC Trofėjų vertinimo sistemą) bus įtraukti į Lietuvos medžioklės rejestrą, kuris vedamas nuo 1967 metų.

Apžiūrėjusi trofėjus, komisija gali spręsti apie to krašto gyvūnų populiaciją, amžių, gausą bei kokybę. Įvertinę gautą informaciją, medžiotojai gali planuoti, kiek ir kokių gyvūnų rūšių reikėtų sumedžioti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.