Miškininkų diena – su naujuoju vadovu priešaky

miskininkai
Nuotr. VĮ Valstybinių miškų urėdijos Šakių regioninio padalinio miškininkai šįmet savo profesinę dieną minėjo pažintinėje išvykoje į Biržus, pakeliui aplankydami kitas lankytinas vietas, tarp jų ir Rokiškio dvarą.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

VĮ Valstybinių miškų urėdijos miškininkai praėjusį šeštadienį minėjo profesinę dieną –  Šakių regioninio padalinio darbuotojai Miškininko dieną nusprendė paminėti kartu su nauju padalinio vadovu vykdami į pažintinę kelionę po Biržų kraštą.

Apsitarę iš anksto, daugiau kaip pusė visų Šakių padalinio darbuotojų šįmet nusprendė Miškininko dieną vykti į Biržus, pakeliui aplankyti visus pažintinius objektus, susipažinti su kito Lietuvos krašto miškininkystės specifika. Į kelionę darbuotojai leidosi jau su nauju padalinio vadovu Gintaru Bacevičiumi, kuris darbuotojams yra neblogai pažįstamas, nes naujasis vadovas buvusioje Šakių miškų urėdijoje įvairiose pareigose dirbo 15 metų.

Kaip sako pats G. Bacevičius, geriausiai jį apibūdina darbai bei buvę ir esami bendradarbiai. Gimęs Šakiuose, vėliau su tėvais išsikėlė gyventi į netoli miesto esančią pamiškės sodybą. Leidžiant laiką gamtos prieglobstyje, atėjo pirmasis supratimas apie miškus. Vėliau miškininkystės studijos buvo beveik atsitiktinis gyvenimo šuolis: kai su keliais klasiokais teikė prašymus į kelis universitetus ir keletą skirtingų specialybių, laimė nusišypsojo įstoti į Žemės ūkio universiteto miškininkystės specialybę tik vienam G. Bacevičiui. Dėl to pats miškininkas niekada nesigailėjo. Miškininkystės studijos universitete truko ketverius metus, dar dvejus metus būsimasis vadovas skyrė miško ekonomikos žinių gilinimui magistrantūros studijose. Iš karto po studijų baigimo jaunam miškininkui darbo gimtajame Šakių rajone nebuvo, tad teko dar tris mėnesius padirbėti Ukmergėje. Tik atsiradus laisvai vietai tuometinėje Šakių miškų urėdijoje G. Bacevičius grįžo į gimtąjį kraštą ir Šakių girininkijoje trejus metus dirbo eiguliu. Pats vadovas sako, kad jau tada jam buvo smalsu išbandyti save visur: nors išsilavinimas iš karto po baigimo leido siekti aukštesnių pareigų, tačiau norėjosi su visa miškininkystės struktūra susipažinti gyvai, todėl joks darbas jam nei tada, nei dabar neatrodo nepriimtinas. Po trejų metų jaunas specialistas po truputį ėmė kilti karjeros laiptais – teko dirbti girininko pavaduotoju, vėliau dirbo darbų saugos inžinieriumi, medienos ruošos inžinieriumi, pavadavo kitus specialistus, todėl sako, kad įmonės virtuvę žino gerai. Pastaruosius septynerius metus dirbo vyriausiuoju inžinieriumi, nuo šių metų pradžios iki rugpjūčio pabaigos buvo laikinas padalinio vadovas, o laimėjęs konkursą dabar jau mėnesis vadovauja Šakių regioniniam padaliniui.

Kalbėdamas apie miškininkystę ir urėdijų restruktūrizaciją, padalinio vadovas yra labai konkretus ir sako, kad čia reikia vadovautis ne emocijomis, bet skaičiais, nes miškai kuria visos mūsų šalies, ne tik miškininkų gerovę.

„Miškų plotai Lietuvoje yra padidėję – pokario metais nesiekė net 20 proc. šalies bendros teritorijos, dabar yra daugiau kaip 33 proc., o miško žemės paskirties niekas dažniausiai nekeičia, todėl jeigu buvo miškas, tai ten ir ateityje bus tik miškas“, – aiškina G. Bacevičius.

Apie žmonių baimes dėl kertamų miškų, kad kada nors nebeliks mūsų šalyje žalumos, vadovas sako, kad jos yra visiškai nepagrįstos, nes taisyklės draudžia kirsti daugiau nei medienos kasmet priauga. Dalyje miškų apskritai nevykdoma ūkinė veikla, dalis skirta rekreacijai, dalis - apsaugai ir tik ūkinių miškų pagrindinė paskirtis yra formuoti produktyvius medynus ir tiekti medieną. Tačiau kiekvienas medis, kuris yra nukertamas, būtinai bus atsodintas, todėl miškų išnykimas mūsų šaliai tikrai negresia.

Beje, G. Bacevičius sako, kad urėdijų reorganizacija mūsų rajono beveik nepalietė, nes dabartinis regioninis padalinys suformuotas buvusios Šakių miškų urėdijos teritorijos pagrindu ir nebus sujungtas su kitais padaliniais, kaip, pavyzdžiui, buvusios Kazlų Rūdos ir Marijampolės miškų urėdijos. Darbuotojų taip pat niekas nevaro lauk – jiems buvo patiems pasiūlyta apsispręsti, ar pasilikti miškininkystės sektoriuje, ar ne.

Iki šių metų pabaigos Šakių regioniniame padalinyje bus vykdoma net devynių miškininkystės specialistų atranka į laisvas darbo vietas – mielai laukiami girininkų pavaduotojai, eiguliai, logistikos specialistas. Šiais metais jau yra priimtas vienas jaunas specialistas į Šakių girininkiją, kuris čia atvyko netgi iš kito rajono, o neseniai spaudoje pasirodžiusi informacija, kad neva iš Šakių regioninio padalinio atleisti trys darbuotojai, yra klaidinanti.

Kaip teigia padalinio vadovas G. Bacevičius, visiems specialistams buvo pasiūlyta pereiti į kitas pareigas, tačiau daliai pritrūko noro kelti turimą kvalifikaciją, todėl keletas ir nusprendė pasukti kitais keliais. Girinkijose dėl reorganizacijos iš dalies keičiasi darbo specifika – pagrindinis veiksnys yra tas, kad kiekvienas darbuotojas būtų atsakingas už tam tikrą sritį ir puikiai ją išmanytų, tai leistų optimizuoti darbo funkcijas ir didinti darbo našumą bei užtikrinti didesnę grąžą miškui ir valstybei.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.