Į Šakius atginė noras tapti direktoriumi

rauckis
Nuotr. Naujasis UAB „Šakių šilumos tinklai“ direktorius Raimondas Rauckis sako, kad pasiekęs svajonę tapti įmonės direktoriumi dabar kelia sau naujus tikslus, vienas jų – išvesti vadovaujamą įmonę iš finansinės duobės.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Naujasis UAB „Šakių šilumos tinklai“ direktorius Raimondas Rauckis, vadovaujantis šiai  įmonei jau gerą mėnesį, sako, kad jo gyvenimo svajonė tapti įmonės direktoriumi išsipildė. Dabar direktorius sau užsibrėžė naujus tikslus – padaryti taip, kad jo vadovaujama įmonė dirbtų pelningai, optimizuoti veiklas ir nebijoti imtis naujų, kurios tiek pačiai įmonei, tiek visam rajonui neštų gerovę.

Įgyvendino svajonę

Pirmas klausimas, kuris kyla kalbantis su naujuoju direktoriumi, kokie vėjai jį atpūtė į Šakius?

Jis yra kaunietis, žmona taip pat ne zanavykė. Kaip sako pats 43-ejų metų vyras, didžiausia jo gyvenimo svajonė buvo kada nors pačiam vadovauti įmonei.

„Pastaraisiais metais dirbau projektų vadovu įmonėje UAB „Enerstena“, esu dirbęs direktoriaus pavaduotoju, technikos direktoriumi, tačiau pačiam vadovauti įmonei dar neteko. Dirbau UAB „Kauno energija“ didelio našumo katilų operatoriumi, inžinieriumi, šaltkalviu, tarnybos meistru, tarnybos viršininku. Darbo nesibaidžiau nė vienoje buvusioje darbovietėje, kuriose dažniausiai pradirbdavau apie penkerius metus. Visada norėjosi išbandyti save naujose pareigose ir srityse bei sukaupti kuo daugiau patirties“, – savo darbinę patirtį vardija R. Rauckis.

Pasisėmęs patirties didelėje įmonėje, direktorius išėjo dirbti į nedidelę privačią įmonę, kuri užsiėmė katilinių montavimo darbais, vėliau grįžo į tos pačios UAB „Kauno energija“ padalinį, kuris teikė pastatų priežiūros paslaugas gyventojams. Po to vėl grįžo prie biokuro katilinių montavimo darbų, tik šį kartą jas statė jau užsienyje – Ukrainoje, Baltarusijoje. Kaip šiandien svarsto pats įmonės vadovas, matyt, ta sukaupta darbinė patirtis konkurso komisijai ir buvo akstinas būtent jį pasirinkti.

„Šios įmonės direktoriaus pareigos – man yra nauja patirtis, naujas iššūkis. Nors situacija pačioje įmonėje šiuo metu yra nekokia, bet tvarkysimės, kiek galim, ir, aš manau, išlipsim iš tos sudėtingos situacijos“, – optimizmo nestokoja naujasis direktorius.

Situacija vis labiau aiškėja

Beje, R. Rauckis konkurse dalyvauti nusprendė, kai iki dokumentų pridavimo termino pabaigos buvo likę vos kelios dienos, nes tik atsitiktinai išgirdo apie patį konkursą. Tad jis turėjo mažai laiko suruošti konkursui reikalingus dokumentus. Pabandęs ieškotis informacijos apie įmonės veiklą internete, nieko nerado ir taip suprato, kad įmonės tinklalapis neefektingas. Todėl R. Rauckis iki konkurso nebuvo susipažinęs su šios įmonės situacija, tačiau kasdien tampa vis aiškiau ir po truputį dėliojasi planus, ką reikia keisti, ką restruktūrizuoti, ką peržiūrėti, nuo ko pradėti optimizuoti ir t. t.

„Pirmiausia dabar užsiėmėm įmonės internetinio tinklalapio atnaujinimu ir, manau, iki šio mėnesio galo jis bus sutvarkytas taip, kad apie įmonę kiekvienas galės internete rasti visą informaciją. O šiaip tai dirbame visi kartu, keliamės įmonės veiklos planus, braižomės schemas ir žiūrim, kas padaryta, kas nepadaryta, ko dar trūksta, ką reikia keisti“, – pirmuosius darbus vardija įmonės vadovas.

Kaip sako naujasis direktorius, nepageidautinoje finansinėje padėtyje įmonė atsidūrė ne dėl savo kaltės – kaip žinia, Valstybinė kainų ir energetikos komisija delsė nustatyti bazinės šilumos kainos dedamąsias ir, dėl pasikeitusios kuro rūšies bendrovei gavus 603 tūkst. eurų papildomai, juos įpareigojo per penkerius metus grąžinti vartotojams.

„Jeigu viskas būtų vykę palaipsniui, šitas faktas nebūtų sudavęs įmonei didelio finansinio smūgio, o Valstybinės kainų ir energetikos komisijos delsimas nustatyti kainą netgi trejus metus ir vėliau tas įpareigojimas grąžinti skolą vartotojams šiuo metu įmonei yra didžiulė finansinė našta“, – detalizuoja situaciją R. Rauckis.

Turi planų

Kaip sako direktorius, dabar jis, užuot švaistęs laiką ir tuščiai kalbėjęs apie tai, kas jau padaryta, labiau koncentruojasi į tai, ką galima pakeisti įmonės viduje, kad tą finansinę naštą eitų sušvelninti. Žinoma, koją kiša ir kitos iš maišo lendančios ylos – tos pačios gyventojų skolos, kurios kasmet vidutiniškai svyruoja nuo 200 iki 250 tūkst. eurų, ir daugiau kaip du kilometrai dar senų, nekeistų šilumos trasų, kurios neša nuostolius įmonei, nudėvėtas ir kai kuris įmonei priklausantis inventorius. Anot direktoriaus, reikia žiūrėti, kad artimiausiais metais būtų atnaujintos šitos senos trasos. Direktorius svajoja apie dar vieną papildomą katilą centrinėje įmonės bazėje, kad jis būtų ne toks galingas ir juo įmonė galėtų naudotis vasarą, kada galingo naujojo katilo pajėgumai yra nereikalingi. Dabar įmonė turi papildomą katilą V. Kudirkos gatvėje esančiose patalpose, juo vasarą ir naudojasi, tačiau, pasak direktoriaus, tiek tas katilas, tiek patalpos neturi jokių perspektyvų – jo vizija yra viską sujungti į vieną objektą ir paslaugas teikti iš vieno pagrindinio mazgo, kad būtų kokybė ir nauda. Kalbėdamas apie bendrą įmonės inventorių, R. Rauckis sako, kad jis nėra tragiškai nugyventas, bet ir neatnaujintas, o pats direktorius turi ambicijų, kiek leis įmonės galimybės,  jį gerinti.

„Reikėtų atnaujinti seną (pakeisti nauju) dujinį katilą, kuris šiuo metu yra rezerve, jeigu kas atsitiktų. Nors rezervinį katilą kaip ir turime, tačiau jis yra senas, nusidėvėjęs. Tokio dalyko tikrai reikėtų įmonei naujo. Kaip ir naujo ekskavatoriaus“, – sako direktorius.

Nori tvarkos

R. Rauckis nori ne tik kuo skubiau atnaujinti nudėvėtą įmonės turtą, bet ir pats apžiūrėti šilumos punktus daugiabučiuose, įsitikinti, kokia situacija yra realybėje. Pirmasis toks objektas, kurį direktorius jau spėjo įvertinti, buvo įmonei priklausanti maža katilinė Lekėčiuose, čia jis rado trūkumų. Pasak direktoriaus, katilinė, nors ir sena, bet turi atitikti visus reikalavimus. Tad artimiausiu metu R. Rauckis ketina pats pasidairyti ir po miesto daugiabučių šilumos punktus.

„Labai svarbu ne tik šilumos tiekimas, bet ir pats bendravimas su gyventojais – kaip jiems pateikiama informacija, jos išaiškinimas taip pat svarbu. Kiek tuose pačiuose punktuose yra tvarkos, reikia pasižiūrėti, ar nėra pašalinių daiktų, schemos, instrukcijos, žymėjimai – viskas turi būti tvarkinga“, – kalba R. Rauckis.

Gerai išmanantis energetikos sritį vadovas sako, kad efektyvumą užtikrina ne tik kokybiškas įmonės inventorius, bet ir paslaugų teikimo kokybė. Svarbu čia ir įmonės darbuotojų požiūris į darbą, kad jie būtų motyvuoti. Direktorius sako, kad įmonės darbuotojų etatų peržiūrėjimas, pareigybių ir funkcijų optimizavimas, deja, yra neišvengiamas dalykas, jeigu norima, kad įmonė dirbtų ne nuostolingai. Tačiau šį opų klausimą direktorius neketina spręsti radikaliai – imti ir atleidinėti darbininkus, priešingai, pirmiausia ketinama pasižiūrėti, kokias kitas darbo funkcijas jiems galima pasiūlyti arba pirmiausia atleisti pensinio amžiaus žmones, kurie jau turi šiokį tokį pragyvenimo šaltinį ir jiems tai nebūtų taip skausminga.

Šiuo metu įmonėje dirba 43 darbuotojai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.