Verslininkai sąskaitų iš lubų neapmokės

vilkauskas mokesciai
Nuotr. UAB „Šakių vandenų“ direktorius Kęstutis Vilkauskas (dešinėje) pripažino, kad lietaus ir paviršinių nuotekų plotų duomenys gali būti netikslūs, tačiau yra galimybė juos patikslinti ir kreiptis dėl tarifo peržiūrėjimo.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ  

Trečiadienį savivaldybės posėdžių salėje vyko Verslo pusryčiai. Su naująja rajono valdžia susitiko gausus būrys rajono verslininkų ir tarybos narių. Daugiausiai susirinkusiesiems diskusijų sukėlė klausimas dėl lietaus ir paviršinių nuotekų mokesčio įvedimo. Jau ne pirmą kartą prabylama, kad jis nėra logiškas ir jo negalima taikyti.

Duomenis pateikė ne visis

Pasak UAB „Šakių vandenys“ direktoriaus Kęstučio Vilkausko, lietaus ir paviršinių nuotekų kainą (23 centus (plius PVM) už kubinį metrą) Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija nustatė dar 2017 m. pabaigoje. Rajono savivaldybės tarybai ją patvirtinus, ši kaina įsigaliojo nuo 2018 m. sausio 1d., tačiau iki šios dienos mokestis yra nerenkamas, tad yra nusižengiama įstatymui ir šiandien reikalingas vienoks ar kitoks sprendimas.  

Pasak verslininko Dainiaus Kalesinsko, jis turi bene didžiausius nuomojamus plotus, todėl šis mokestis jį skaudžiai palies. Verslininkas patikino, kad nors K. Vilkauskas ir teigė, jog 2016 m. ar 2017 m. įmonės buvo apklausiamos dėl šio mokesčio, jo įmonė tokio užklausimo negavo, tad jis jokių duomenų apie lietaus ir paviršinių nuotekų plotus nėra pateikęs.

Kitose savivaldybėse tarifai mažesni

D. Kalesinsko teigimu,  panaršęs internete jis rado, kad 2018 m. paviršinių nuotekų mokestį taikė tik 12 savivaldybių, tačiau jose šis mokestis žymiai mažesnis: Vilniuje – 17, Klaipėdoje – 12, Skuode – 10 centų (be PVM) ir tik Druskininkai pralenkė Šakius – čia mokestis 26 centai. Beje, verslininko teigimu, kaimyninėse Jurbarko ir Vilkaviškio savivaldybėse tarifų jis visai nerado, tad spėliojo, gal ten paviršinių nuotekų mokestis netaikomas.

„Didesni miestai, kur gyvena daugiau nei 10 tūkst. gyventojų, šitas nuotekas pagal įstatymą privalo dar ir valyti, tad jų sąnaudos tikrai didesnės nei Šakių“, – pastebėjo D. Kalesinskas.

Jis priminė, kad UAB „Šakių vandenys“ oficialiai deklaruoja, kad 2018m. turėjo 59 tūkst. eurų išlaidų paviršinių nuotekų tvarkymui, o Klaipėda – 90 tūkst. eurų. Jam tai pasirodė kaip sapnas, nes Klaipėdos nuotekų plotai 10–20 kartų didesni ir įmonių kokios 534-ios, o Šakiuose tik 40. Verslininkas pastebėjo: jei mokesčio įvedimo pradžioje kainas buvo stengiamasi pasitvirtinti kuo didesnes, tai vėliau, pastebėjus, kad jos yra nerealios ir nepagrįstos, suskubta jas sumažinti. Kaip pavyzdį paminėjo, kad Skuode 2018 m. už kubą nuotekų mokėta 19 centų, tačiau 2019 m. pasitvirtinta tik 10, Mažeikiuose 2018 m. – 22 ,,o 2019 m. – 12 centų. Tad, pasak jo, jei susimažinti tarifus gali šie miestai, tai tokia galimybė yra ir Šakiams.

Būtina patikslinti nuotekų plotus

„Kai prieš metus mes klausėm K. Vilkausko, ar jūs žinot, kur yra tinklai, kuriais vykdysit šitą paslaugą, jis atsakė, kad nežino. Tai kaip jis gali pateikt duomenis, informaciją, pagal kurią kitiems asmenims bus apskaičiuojami mokesčiai? Tai mažų mažiausiai neatsakinga“, – įsitikinęs D. Kalesinskas.

UAB „Šakių vandenų“ direktorius pripažino, kad duomenys gali būti netikslūs, tačiau yra galimybė peržiūrėti kainą, jei būtų patikslinti nuotekų plotai. Pasak rajono savivaldybės Biudžeto, turto ir strateginio planavimo skyriaus vedėjos Egidijos Grigaitienės, savivaldybė turi mažai inventorizuotų nuotekų trasų – tik 34 km, tačiau yra žinoma, kad jų rajone žymiai daugiau. Dabar pagal projektą bus bandoma viską suinventorizuoti.

„Tad jie ant tų mažų kilometrų pasidalino tarifą ir pateikė Valstybinei kainų ir energetikos kontrolės komisijai, kuri paprašė papildomos informacijos, tačiau įmonė jos neturėjo, nes ši veikla nebuvo vykdoma“, – paaiškino E. Grigaitienė.

Rajono savivaldybės meras Edgaras Pilypaitis komentavo, kad Šilutės savivaldybėje, perskaičiavus plotą, mokestis už nuotekas buvo sumažintas. Jo teigimu, gali būti, kad didesnis tarifas gavosi todėl, kad buvo pateikta netiksli informacija, tačiau „kaina nenustatoma iš lubų, ji susideda iš tam tikrų dedamųjų“.

Norės matyti kainų kalkuliacijas

Pasak D. Kalesinsko, tai „gal mes vėl kažkur skubame, nes nėra surinkta ir inventorizuota visa informacija, kiek tinklų, kiek tų abonentų, pateikta kažkas kažkur, pagal tai gautas didelis įkainis“ ir dabar sakoma, „kad turime su juo judėti į priekį – tegul visi moka už kažkieno klaidas“.

E. Pilypaitis priminė, kad jau buvo kreiptasi į Valstybinę kainų ir energetikos kontrolės komisiją dėl kainų perskaičiavimo, tačiau ji to nepadarė ir buvo pasakyta dėl ko, tai ir paaiškino E. Grigaitienė. Tarybos narys Vilhelm Haase sakė, kad jei šis klausimas bus teikiamas tarybai, tai norėtųsi matyti ir tas kainų kalkuliacijas, kurios buvo pateiktos Valstybinei kainų ir energetikos kontrolės komisijai.

„Iš esmės šis mokestis yra visiems. Ir netgi gyventojams. Dabar jiems savivaldybė dengs šį mokestį, tačiau aš manau, kad tai bus laikinai. Pirmiausiai mokės verslas, o po penkerių metų gyventojams pasakys, kad verslas jau moka ir jūs mokėkit. Ir visi turės mokėti pagal tokius iš lubų skaičius“, – piktinosi verslininkas.

Mokama turi būti už suteiktas paslaugas

Buvusio vicemero Bernardino Petro Vainiaus teigimu, šis tarifas tikrai nėra logiškas ir jo negalima taikyti, o vandens tiekimo įstatyme yra labai aiškiai pasakyta – „už suteiktas paslaugas turi būti apmokama“. Jis siūlė pirmiausiai pasitvirtinti tvarką, kurioje turi būti numatyta, kur, kokiuose tinkluose, nuo kokių paviršių bus suteikiama UAB „Šakių vandenys“ paslauga, tačiau tai galima padaryti tik turint informaciją, tad K. Vilkauskas turėtų susisiekti su kiekviena rajono įmone ir susiderinti tuos plotus, nuo kurių būtų skaičiuojamas tarifas. Mat daug yra vietų, kur lietaus ir paviršinės nuotekos suteka į pievas ir yra niekuo nesusijusios su įmonės teikiamomis paslaugomis.

Pasak E. Grigaitienės, šie žingsniai jau yra numatyti ir daromi – tokią užduotį šiuo metu ir yra gavęs UAB „Šakių vandenys“ direktorius. Informacijai surinkti savivaldybės administracijos direktorius Dainius Grincevičius jam skyrė vieno mėnesio laikotarpį, jis įsitikinęs, kad jokio mokesčio negalima imti tol, kol nėra žinomi plotai. Be to, direktorius pabrėžė, kad pasidomės, ar tikrai į visas įmones buvo kreiptasi dėl informacijos, jei ne, vadinasi, buvo padarytas nusižengimas. Belieka luktelti, kol bus patikslinti duomenys, nes verslininkai už paslaugas, kurios nebuvo suteiktos, nemokės.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.