Bendradarbiavimo sutartis nepasirašyta – žemdirbiai suskilo

lekavicius valiukas
Slavikų ūkininkas Ričardas Lekavičius (dešinėje) tarybos nariams pateikė informaciją, kad duomenys apie Žemdirbių asociaciją neteikiami Registrų centrui. Asociacijos vadovas Rimantas Valiukas (kairėje) tvirtina, kad žemdirbių organizacija veiklą vykdė, vykdo ir žadėjo reikiamus dokumentus susitvarkyti iki rudens. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ  
 
Birželio 21 d. vykusio savivaldybės tarybos posėdžio metu buvo planuojama pasirašyti rajono savivaldybės, Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų Šakių atstovybės ir Šakių rajono žemdirbių asociacijos bendradarbiavimo sutartį. Kelios dienos iki posėdžio Slavikų krašto ūkininkas Ričardas Lekavičius tarybos narius raštu informavo, kad Šakių rajono Žemdirbių asociacija galimai neveikia. Galiausiai nuspręsta klausimą dėl bendradarbiavimo sutarties iš tarybos posėdžio darbotvarkės išimti.

Priminsime, kad bendradarbiavimo sutartis tarp savivaldybės, verslo ir žemdirbių pirmą kartą buvo pasirašyta 2016 m. vasario 9 d., šia sutartimi sudaroma Verslo taryba. Sutarties galiojimas baigėsi kartu su savivaldybės tarybos kadencija, todėl birželio 21 d. vykusio posėdžio metu buvo numatyta sutartį pratęsti.

R. Lekavičius įsitikinęs, kad Rimanto Valiuko vadovaujama rajono Žemdirbių asociacija neturi pasitikėjimo tarp žemdirbių, tad stebėjosi, kaip tuomet asociacija gali atstovauti žemdirbiams. Ūkininkas pasigedo žemdirbiams rengiamų susirinkimų. Beje, apie komunikacijos stygių kalbėta ir paskutinio ūkininkų susirinkimo metu birželio 7 d. R. Lekavičius rajono politikams pateikė informaciją iš Registrų centro duomenų bazės, kurioje nurodyta, kad rajono Žemdirbių asociacija galimai neveikia. Šis klausimas buvo aptartas komitetuose.

Sveikatos ir socialinių reikalų komitete vicemeras Darius Jakavičius paaiškino, kad gautame išraše nurodyta, jog Šakių rajono žemdirbių asociacijos teisinis statusas yra neįregistruotas. Vicemeras dar paaiškino, kad toks įrašas atsiranda, kai įstaiga neteikia finansinių atskaitomybės dokumentų.

„Savivaldybė, kaip partneris, tikrai neturi knaisiotis, kas pas kitą partnerį yra viduje. Du komitetai priėmė sprendimą, kad šį klausimą reikia išimti iš tarybos posėdžio darbotvarkės, kol rajono Žemdirbių asociacija susitvarkys savo teisinį statusą. Paliekam žemdirbiams patiems išsispręsti savo problemas...“ – siūlė vicemeras.

Komiteto posėdyje dalyvavusi mero patarėja Violeta Simonavičienė priminė, kad 1997 m. buvo įregistruota rajono Žemdirbių asociacija, išrinkta devynių narių taryba, pirmininku buvo išrinktas Juozas Bertašius, administratorius išrinktas nebuvo.

„Ta taryba ir iki šiol tokia yra, bet nėra nei asociacijos narių sąrašo, nei veiklos dokumentų, nei finansinių ataskaitų. 2005m. J. Bertašius perdavė Žemdirbių asociacijos veiklą R. Valiukui. Tačiau Registrų centre Bertašius vadovų pareigų neatsisakė, o Valiukas neužsiregistravo kaip naujas vadovas“, – situaciją aiškino V. Simonavičienė.

R. Lekavičius replikavo, kad toje rajono Žemdirbių asociacijos taryboje yra žmonių, kurie jau mirę.

V. Simonavičienė kėlė klausimą, kas delegavo R. Valiuką į Verslo tarybą? Ji priminė, kad rajone veikia ir Ūkininkų sąjunga, kurios dokumentai yra tvarkingi, pastarajai vadovauja taip pat R. Valiukas.

„Trišalę Verslo tarybos bendradarbiavimo sutartį galima pasirašyti su Žemdirbių asociacija arba su Ūkininkų sąjunga. Bet viena ir kita turi raštu pateikti prašymą dėl atstovo delegavimo į Verslo tarybą“, – aiškino V. Simonavičienė. Ji priminė, kad atstovas išrenkamas visuotinio minėtų organizacijų susirinkimo metu, liepos 19 d. tarybos posėdžiui žemdirbiai greičiausiai nespės surengti susirinkimo, todėl šis klausimas gali nusikelti į rugsėjo mėnesį.

„Vienam komitete svarstant šį klausimą dalyvavęs gerbiamas Bertašius tylėjo, nepasakė nė vieno žodžio“, – stebėjosi V. Simonavičienė.

Pasiteiravus, kaip vertina susiklosčiusią situaciją, R. Valiukas tvirtino, kad vyksta tiesiog jo puolimas ir šmeižimas, kad organizacija yra neveikli.

„Kai 2005 m. buvau perrinktas vadovu, pasidarėme antspaudus, yra rinkimų protokolai, teikėme mokesčių inspekcijai deklaracijas, mes net nepagalvojome, kad Bertašius savęs, kaip vadovo, Registrų centre neišregistravo. Mes priklausome Žemės ūkio ministerijos Lietuvos kaimo tinklui, dalyvavome projektuose. Tuos dokumentus paimsime ir pabaigsime susitvarkyti“, – sakė R. Valiukas ir pridūrė, kad iki rudens dokumentus sutvarkys.

„Norisi, rodos, viską trenkti, rodos, aš pinigus gaunu... Čia visuomeninė veikla, o kažkam visa tai labai rūpi“, – piktinosi R. Valiukas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px