Į Prūselius sugrįžo Sūrių šventė

suriai ritiniai
Sūrių gamintojos iš viso rajono siūlė įsigyti pačių įvairiausių skonių sūrių. L. Poškevičiūtės nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Devynioliktą kartą, po metų pertraukos, Ritinių bendruomenės centras pakvietė į tradicinę Sūrių šventę, kurioje netrūko keptų, įvairiais prieskoniais pagardintų sūrių, šventei suspaustų ne tik vietinių, bet ir Gelgaudiškio, Giedručių, Veršių, šeimininkių. Prūseliuose tą dieną iš tiesų karaliavo sūriai. Muzikantai iš Kelmės ir Vilkaviškio rajonų apie jį dainavo, apie sūrį buvo pasakojami šmaikštūs pasakojimai, surengti konkursai, šventės dalyviai vaišinosi išrūgų gira, o svarbiausia, kad net išrankiausias pirkėjas galėjo įsigyti sūrį pagal skonį ir kišenę.

Nors praėjusį šeštadienį lynojo vasariškas lietutis, bet vidurdienį Prūselių kaime, prie Ritinių bendruomenės centro, sūrių gamintojos rinkosi nešinos sūriais ir klojo ant stalų įvairiaspalvius, įvairių skonių gaminius. Čia pat pasirodė ir pirmieji šventės dalyviai, kurių dėmesį traukė sūrių įvairovė.

Kasmet šventėje dalyvaujančios šeimininkės stebino išradingumu: Prūselių kaimo sūrių gamintoja Edita Liudžiuvienė siūlė ne tik sūrių, bet ir naminio sviesto; Marytės Stankaitienės iš Giedručių saldiniai sūriai kaipmat buvo išpirkti, šiek tiek užsibuvo tik vienas, pavadintas „Maža svajonė“, kurį ponia Marytė gamino kartu su anūke Gabija; to paties kaimo gyventoja Regina Valtienė šventei keptus sūrius pavadino „Zanavykais“; gelgaudiškietė Asta Žilaitienė, dalyvaujanti nuo pat pirmosios šventės, šiemet be tradicinių keptų siūlė sūrius su kmynais ar druska. Moteris tikino, kad visą naktį dirbusi ir į šventę dar karštus sūrius atvežusi.

Veršiškė Dalia Stravinskienė prigamino bene įvairiausių sūrių: iš saldaus pieno, su razinomis, kmynais, su krapais ir česnaku, su džiovintais vaisiais, keptų su riešutais. Pasirodo, Dalia laiko net dešimt karvių. Na, o antrą kartą šventėje dalyvaujanti Jūratė Petkevičienė iš Voniškių tvirtino, kad daug sūrių galima suslėgti ir turint vieną karvutę, jei ši labai pieninga.

Kaip ir priklauso renginio šeimininkėms, daugiausiai sūrių – kaimiškų ir keptų – paruošė Ritinių bendruomenės centro moterys. Daugelis žino, kad čia įsikūrę „Sūrių namai“ turistams siūlo išbandyti kulinarinę edukacinę pamoką „Kaimiško sūrio gaminimas“. Svečiams bendruomenės moterys papasakoja apie zanavykišką saldaus pieno sūrį, demonstruoja jo kelią iki mūsų stalo.

Nė vienas šventės dalyvis neliko neparagavęs ar nenusipirkęs jam patikusio sūrio. Kas pirko, tie nepagailėjo už sūrį 2,5 ar net 5,5 euro sumokėti. Išradingos bendruomenės moterys šiais metais šventės dalyvius vaišino išrūgų gira.

„Tikiuosi, kad lietus šventės dalyvių neišgąsdins. Bet šiemet reikia džiaugtis kiekvienu lietaus lašeliu, nes jei nežels žolė, karves teks parduoti, tai kitais metais niekas į šventę sūrių neatveš“, – šventės dalyvius sveikino Ritinių bendruomenės pirmininkė Elena Kavaliauskienė ir pridūrė, kad šventę bendruomenė surengė iš savo lėšų.

Visos sūrių gamintojos buvo apdovanotos prijuostėmis, dar ilgai skambėjo kaimo kapelų iš Pakražančio kultūros centro (Kelmės raj.) ir Alvito (Vilkaviškio raj.) muzikantų melodijos.

Ritinių bendruomenės centras pažadėjo kitais metais surengti 20-ąją, jubiliejinę, Sūrių šventę.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pasitikite žiniasklaida?

klausimelis 05 07Antanas iš Pajotijo:

Pasitikiu. Labiausiai radiju, nes jo nuolat klausau. Daugiausiai klausau LRT, įdomios laidos yra apie kaimą, žinios. Iš laikraščių – skaitau tik rajoninį. Teigiamai vertinu. Per televiziją , tiksliau TV3, žiūriu tik žinias ir BTV humoristinę laidą „Pričiupom“. Socialiniais tinklais nesinaudoju, nors anūkės ne kartą sakė, kad esu senamadiškas. Bet man užtenka, kiek naujienų sužinau iš radijo, televizijos ir laikraščių. 

klausimelis 05 07 2

Sonia iš Šakių:

Ne visa. Labiau pasitikiu ir skaitau naujienas socialiniuose tinkluose, tame tarpe ir užsienietiškus. Man norisi tiesos. Vieni vienaip sako, kiti kitaip. Tai aš informaciją lyginu. Man įdomiau, kas vyksta pasaulyje, nei Lietuvoje. Labai daug melo, netiesos čia, todėl ir spaudos nedaug skaitau. „Vakaro žinias“, draugutį skaitom. Televizijos nežiūriu, radijo neklausau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.