Agronomai išsirinko naują vadovą

pukinskas bastys
Šakių rajono agronomų asociacijos vairą iš Romo Pukinsko (kairėje) po įkalbinėjimų perėmė kriūkietis, buvęs Seimo narys Mindaugas Bastys. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Nors Šakių rajono agronomų asociacijos ataskaitinį susirinkimą šiek tiek pakoregavo renginių draudimas, kovo 13 d. negausiai susirinkę kavinėje-picerijoje „Kiba“ agronomai apžvelgė praėjusių metų asociacijos veiklą, pasišnekučiavo su atvykusiais svečiais apie žemės ūkio perspektyvas, ilgametis vadovas Romas Pukinskas asociacijos vairą perdavė kriūkiečiui, buvusiam Seimo nariui Mindaugui Basčiui.

Asociacijos vadovas R. Pukinskas susirinkimą pradėjo pakviesdamas tylos minute pagerbti  Amžinybėn išėjusio Henriko Zarembos, kuris buvo vienas iš asociacijos įkūrėjų, atminimą.

„Kai 2015 m. organizacija tapo asociacija, ruošėm įstatus, labai tikėjomės, kad šita asociacija pritrauks daug gerų idėjų, projektinių pajėgumų ir galės padaryti daug gero mūsų organizacijai. Tačiau tos veiklos neišvystėm“, – prisiminė asociacijos vadovas patikindamas, kad praėjusiais metais buvo orientuotasi į organizacijos veiklos gerinimą, surengti šeši valdybos posėdžiai, kurių metu buvo aptarta nario mokesčio, renginių organizavimo klausimai, naujų narių priėmimas.

Dalindamasis mintimis apie praėjusius asociacijos metus, R. Pukinskas paminėjo, kad renginius nuspręsta organizuoti savo krašte, kad juose dalyvautų kuo daugiau asociacijos narių. Agronomo, naumiestiečio Jono Valaičio iniciatyva balandžio mėnesį toliau buvo sodinami medžiai Agronomų ąžuolyne Kudirkos Naumiestyje, o rugpjūtį agronomai dalyvavo Bulvės muziejaus atidaryme. Pas kolegą Vintautą Kasparevičių, jo ekologiniame ūkyje Slavikuose, rinkosi į lauko dieną. Tiesa, R. Pukinskas pasigedo aktyvesnio agronomų dalyvavimo šiuose renginiuose.

R. Pukinskas atsisakė toliau vadovauti asociacijai, motyvuodamas, kad reikia organizaciją atnaujinti jaunais žmonėmis, dėkojo visiems už buvimą kartu. Jam padėkos raštą už aktyvų, atsakingą darbą telkiant Šakių krašto agronomų bendruomenę nuo Lietuvos agronomų sąjungos (LAS) pirmininko Edvardo Makelio perdavė Konsultavimo tarnybos atstovė Aušrelė Pukinskienė.

Pasisakyti norinčių atsirado ir daugiau. LAS valdybos narys, šakietis Arūnas Vasiliauskas, dalindamasis valdybos veiklos gairėmis, pasakojo, kad pernai viešėjo Lenkijoje, kuri stengiasi, kad klestėtų jų mažieji ūkiai, anot jo, pas mus „viskas atvirkščiai, viskas griaunama, o ten egzistuoja pirmiausiai šeimos ūkis, kur sanitarinės sąlygos yra gana minimalios“.

Gražiomis mintimis apie agronomiją pasisakė ilgametė agronomė Gileta Balčiūnienė ir perdavė J. Valaičiui saugoti Bulvės muziejuje simbolinę gintarinę sėklą, sakydama, kad naujoji agronomų karta nepamirštų, kad agronomija prasideda nuo „sėklos pasėjimo, nuo žaliuojančių laukų ir kad labai džiugina agronomus ražienos“. J. Valaitis pasidžiaugė šakiečių agronomų veikla, asociacijos veiklą atspindi ir Bulvės muziejuje įrengta ekspozicija.

Agronomų asociacijai, vienijančiai apie 60 narių (nors tikrų narių 52), tądien vos pavyko surinkti susirinkimo kvorumą, R. Pukinskas pasiūlė į savo vietą M. Bastį, kuris iš pradžių atsisakė šių pareigų tvirtindamas, kad neturi agronomo išsilavinimo (1990 m. įgijo Lietuvos veterinarijos akademijoje zootechniko specialybę – red. past.) ir nėra užsitarnavęs vadovauti asociacijai. Tačiau M. Bastys visgi sutiko perimti rajono agronomų organizacijos vairą, jam į pagalbą buvo išrinkti šeši valdybos nariai.

Nors nei žemdirbių atstovai, nei kviesti svečiai iš Lietuvos agronomų sąjungos neatvyko, bet, kaip kasmet, šakiečius aplankė kolegos šilališkiai. Agronomas Stasys Skalauskas negailėjo kritikos Lietuvos valdantiesiems, kurie, anot jo, „kaimą taip nuvarė, kad neliko jame žmonių“.

Į susirinkimą užsukęs europarlamentaras Juozas Olekas paminėjo, kad dirbant tenka susidurti su „žaliųjų“ priešprieša, kurie nori, kad žemės ūkis praktiškai būtų stabdomas, o sodinami vien miškai.

„Jeigu norim, kad liktų kaimas, reikia pasirūpinti ir smulkiaisiais ūkiais, gautas lėšas iš Europos jau turėtume teisingai paskirstyti valstybės viduje“, – kalbėjo europarlamentaras.

Susirinkime dalyvavusi UAB „Agrolina“ vadovė Raminta Jakelaitienė paminėjo, kad ekstremalių gamtos protrūkių netrūksta ir žemės ūkio veikloje, kad agronomai geriausia mato, kas darosi su augalų ligomis ir kenkėjais. Anot jos, šiuo metu vyksta ginčai dėl šiltnamio efektą sukeliančių dujų mažinimo žemės ūkyje, todėl agronomams teks nemenki iššūkiai.

Susirinkime pasidžiaugta agronomų jubiliejais, išklausytas Danutės Karčiauskienės, mokslininkės iš Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Vėžaičių filialo, pranešimas.

R. Pukinskas prisipažino, kad planuoja po trejų metų išleisti knygą, į kurią žada sudėti daug šokiruojančios medžiagos.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.