Techninės apžiūros ūkininkams virto tikru galvos skausmu

traktoriai1
Nors dirbant laukuose nėra labai svarbu, ar traktoriams atlikta techninė apžiūra, ar ne, tačiau su ta pačia technika žemdirbiai išvažiuoja ir į kelius. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Karantino metu žemės ūkio technikai techninės apžiūros galiojimo laikas yra pratęstas. Tačiau kai kuriuos rajono žemdirbius papiktino savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymas ir sudarytas techninių apžiūrų grafikas, pagal kurį ūkininkai jau dabar, per patį darbymetį, turi atlikti žemės ūkio transporto priemonių techninę apžiūrą.

Žemės ūkio ministras Andrius Palionis, reaguodamas į šalyje esančią ekstremalią situaciją dėl COVID-19 viruso grėsmės bei siekdamas užtikrinti žemdirbių ir trečiųjų asmenų sveikatos apsaugą, dar kovo 26 d. įsakymu nustatė, kad traktoriams, kuriems yra pasibaigusi arba pasibaigia techninė apžiūra po 2020 m. kovo 14d., techninės apžiūros galiojimo laikas pratęsiamas laikotarpiui, iki Lietuvos Respublikoje galios karantino režimas ir 2 mėnesius po jo. Betgi Šakių rajono savivaldybės administracijos direktorius Dainius Grincevičius įsakymu patvirtino traktorių, savaeigių ir žemės ūkio mašinų bei jų priekabų techninės apžiūros atlikimo grafiką. Pirmoji apžiūra vyks jau gegužės 12 d. Gelgaudiškyje, paskutinės apžiūros data – Mikytų ir Pavilkijo ūkininkams –birželio 5 d.

„Džiugu, kad Šakių rajono savivaldybė pirmoji pasijuto saugi nuo COVID-19 viruso grėsmės, o žemdirbius kviečiame suskubti ir, nekreipiant dėmesio į darbymetį, paklusti savivaldybės direktoriui bei ruošti savo techniką apžiūrai pagal grafiką“, – tokį administracijos direktoriaus sprendimą feisbuke pakomentavo Šakių rajono žemdirbių asociacijos tarybos pirmininkas Rimantas Valiukas.

R. Valiukas sako, kad techniką paruošti apžiūrai nėra taip paprasta, reikia traktorius plauti, techniškai paruošti, o juk pats darbymetis.

„Čia mūsų savivaldybės reikalas, ar rengti tas technines apžiūras, kiti rajonai (Vilkaviškis, Marijampolė) sau ramiai laukia, naudojasi ministro įsakymu ir nevykdo techninių apžiūrų traktoriams“, – svarstė R. Valiukas.

Ūkininkas Juozas Valaitis neslėpė nusistebėjimo, kaip administracijos direktorius gali pakeisti žemės ūkio ministro įsakymą ir kodėl buvo priimtas toks sprendimas – būtent šiuo metu atlikti žemės ūkio transporto priemonių technines apžiūras.

„Manau, kad pagrindinė priežastis yra ta, kad savivaldybė iš apžiūrų surenka labai nemažus pinigus“, – tiesiai šviesiai žėrė ūkininkas.

Anot J.Valaičio, karantino metu draudžiami vieši susibūrimai, o į apžiūros vietą susirinks keliasdešimt žmonių, jo nuomone, pirmiausiai tai labai nesaugu. Ūkininkas pasakojo, kad, ruošiant traktorius techninei apžiūrai, reikia įsigyti ir naujų detalių, o tiekėjai taip pat dirba karantino sąlygomis, todėl detalių pristatymas užtrunka.

„Darbai dabar, tai viską mesk ir ieškok traktoriui detalių, tvarkyk jį“, – piktinosi ūkininkas.

Administracijos direktorius D. Grincevičius, paklaustas, kodėl buvo nuspręsta šiuo metu atlikti traktorių, savaeigių ir žemės ūkio mašinų bei jų priekabų kasmetinę techninę apžiūrą, teigė, kad patys ūkininkai prašėsi apžiūrų.

Tą patvirtino ir savivaldybės Žemės ūkio ir kaimo reikalų vyriausiasis specialistas Deividas Romikaitis, tvirtindamas, kad ūkininkai kone kasdien skambino ir teiravosi, kas ir kada atliks jų turimos žemės ūkio technikos techninę apžiūrą, kad jie techniką jau yra paruošę. Todėl ir buvo nuspręsta atlikti apžiūras. Anot specialisto, visi ūkininkai, žinodami, kad šiemet yra privaloma atlikti techninę apžiūrą, traktorius turėjo paruošti iš anksto. Jis patikslino, kad jau kovo mėnesį kai kuriose vietovėse buvo atliekamos techninės apžiūros. D. Romikaitis dar paminėjo, kad praeitais metais buvo peržiūrėta apie keturis tūkstančius technikos, šiemet beliko pusantro tūkstančio.

„Atvykus į apžiūros vietą bus pravestas ūkininkams instruktažas, kad nesigrupuotų, laikysimės visų saugos reikalavimų. Aš kalbėjau su kitų rajonų savivaldybių specialistais, kurie nuo anksčiau pradėjo vykdyti apžiūras, pavyzdžiui, Kelmės, Tauragės rajonas. O Vilkaviškyje neatlieka apžiūrų, kadangi specialistas yra vyresnio amžiaus“, – kalbėjo D. Romikaitis.

Jis taip pat dar pridūrė, kad ūkininkai, neatlikę pagal rajono savivaldybės paskelbtą grafiką žemės ūkio technikos techninės apžiūros, gali su ja važinėti ir dirbti laukus, vadovaudamiesi Žemės ūkio ministro nurodymu.

Žemės ūkio ir kaimo reikalų skyriaus vedėja Irena Žemaitienė kalbėjo, kad žemės ūkio technikos techninių apžiūrų atidėjimas vėlesniam laikui nėra pats geriausias sprendimas, tuomet žemės ūkyje prasidės kiti darbai – derliaus nuėmimas. Jos nuomone, dabar laikas tinkamas, nes pavasariniai darbai beveik nudirbti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px