Bute kapsintis vanduo prikapsėjo marias problemų

renovacija darbai pastoliuose
Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ


Įsisiūbavęs renovacijos procesas Šakiuose, V. Kudirkos g. 92 numeriu pažymėtame name, vieno buto gyventojai gerokai apkartino gyvenimą – renovuoti butą moteris atsisako, o dabar turi bėdos, kai prakiuro buto šildymo sistemos vamzdis, kurį namo administratorius nesutinka padėti pakeisti. Buto savininkė žeria kaltinimus, kad administratorius nori per prievartą ją priversti prisidėti prie renovacijos ir nepaiso jos teisių.

Kokia katė perbėgo tarp V. Kudirkos g. 92-ojo daugiabučio namo pirmo aukšto gyventojos A. M. (vardas ir pavardė redakcijai žinomi) ir namą administruojančių UAB „Šakių šilumos tinklai“ atstovų, pasakojo pati senjorė. Ji teigė nuo pat pradžių aiškiai sakiusi, kad nenori dalyvauti renovacijos procese. Ir ne dėl to, kad kažkam pakenktų, o todėl, kad neturi pinigų 25-erius metus mokėti paskolą. Būtent dėl šios priežasties, sako pašnekovė, jos santykiai su namo administratoriumi labai įtempti, o dabar, kai jai reikia pagalbos, kad būtų pakeista kambaryje šildymo sistemos vamzdžių veržlė, moteris iš administratoriaus sulaukė ne pagalbos, o spaudimo, kad jungtųsi į renovacijos procesą, nes dėl jos varvančio vamzdžio niekas sistemos stabdyti nesiruošia.

„Vos pastebėjusi, kad varva prie radiatoriaus sujungimas tarp vamzdžio ir radiatoriaus, išsikviečiau tą techninį prižiūrėtoją Audrių iš jų įmonės. Jis sutiko apžiūrėti, sutarėme, kokių detalių reikės nusipirkti ir užsukti sistemoje vandenį, o kitą dieną atėję jie man pakeis tą detalę, tačiau atėjęs pranešė, kad jis negali to padaryti, nes to neleidžia jam atlikti techninio skyriaus direktorius Vilmantas Paškevičius“, – įvykių eigą pasakojo A. M.

Anot senjorės, tada reagavo labai jautriai, nes ji puikiai supranta, kad nepakeitus detalės gali pradėti varvėti ar bėgti vanduo smarkiau, aplieti kitus kaimynus ar namo rūsį (gyvena pirmame aukšte), o ji, kaip turto savininkė, bus už viską atsakinga. Nuo pat pradžių, kai pasisuko kalba apie renovaciją, moteris tam nepritarė, niekur nesirašė, neįsileido darbininkų į savo butą.

„Aš ne dėl to, kad užsispyrusi, ar dėl ko čia nesirenovuoju, aš tiek ilgai negyvensiu, kiek reikės mokėti paskolą, o ir mokėti nėra iš ko. Aš ne piktybiškai kažkam čia noriu kenkti. Kodėl neatsižvelgiama į tų interesus, kurie nenori renovuotis? Mes irgi turime teises. Be to, neteisybė ir dėl kompensacijos – vieni gauna, kiti ne, tai labai neteisinga“, – guodėsi keblioje padėtyje atsidūrusi moteris.

Ji neneigia, kad po to, kai buvo atsisakyta keisti veržlę, tiesiai šviesiai paklaususi UAB „Šakių šilumos tinklai“ komercijos direktoriaus V. Paškevičiaus, ar tai yra jų kerštas dėl renovacijos. Tiesa, iš karto gavusi atsakymą, kad tol, kol vyksta namo renovacijos rangos darbai, įmonė negali kišti pirštų prie jokios namo sistemos, nes rangovai vėliau nesuteiks garantinio. Administratorius (šiuo atveju ši įmonė yra ir renovacijos administratorius) tik prižiūri rangovų darbą, vykdo kontrolę, bet patys imtis veiksmų negali.

Moteris įsitikinusi, kad, pusvalandžiui užsukus sistemoje vandenį ir pakeitus veržlę, nieko tam renovacijos procesui nenutiktų, tačiau šis darbas, anot jos, nedaromas tyčia, norint ją priversti jungtis į renovacijos procesą, o tai pažeidžia jos, kaip asmens, teises. Beje, radiatorius savo bute ji pasikeitusi – čia telikęs senas vamzdynas.

V. Paškevičius sako, kad ši situacija žinoma, o dėl pirmo aukšto namo gyventojos A. M. jie, kaip administruojanti įmonė, turi daug keblumų, nes daugiabutis nėra vieno žmogaus interesas – jį renovuojant paliečiamas bendras visų jo gyventojų interesas, nes visos sistemos (šildymo, vandens ir kt.) yra bendros.

„Pagal techninį darbo projektą tame name yra numatyta pakeisti visą šildymo sistemą, karšto, šalto vandens vamzdyną. Minėta moteris atsisakė įsileisti į savo butą rangovus, UAB „Daistatus“ darbininkus, kad ta šildymo sistema būtų keičiama. Mes susiderinome su projektuotoju veiksmus ir sistema dabar pakeista taip – apeinant A. M. butą. Taigi prie jos seno vamzdyno specialiomis movomis pritvirtintas naujas virš jos buto esantis vamzdynas, apeinant jos butą. Taigi, visur yra nauji vamzdynai, išskyrus A. M. bute“, – aiškino V. Paškevičius.

Tačiau komercijos direktorius sako, kad dabar dėl prakiurusio vamzdžio senjorei teks pakentėti, nes kol vyksta rangos darbai, administratoriai neturi teisės lįsti prie šildymo sistemos vamzdyno, juk nuo to priklausys, ar gaus vėliau garantinį iš rangovų už atliktus name darbus.

„Jeigu mes nueisime pas ją, pajudinsime tuos senus vamzdžius, paveiktus korozijos (o juk iš abiejų pusių pajungti nauji vamzdynai), pratrūktų kas nors, kas tada atsakys? Mes jai siūlėme keisti vamzdyną, nes radiatorių keisti nereikia, jie nauji, nebūtų netgi griovimo darbų, nes nauji vamzdžiai būtų praverti per tas pačias skyles sienoje. Juolab, kad dabar 30 proc. renovacijos kaštų dengia Valstybė žmonėms, o kai pačiam reikės keisti, žymiai daugiau kainuos žmogui atskirai“, – sako komercijos direktorius.

Anot V. Paškevičiaus, nėra tiesa, kad, neįsileidus į butą darbininkų, vėliau nereikės mokėti už renovaciją: daugiabutyje yra daug bendrų dalykų – tos pačios sienos, stogas, laiptinė ir kt., o renovacijai pritarė didžioji dauguma namo gyventojų, vadinasi, tai, kas renovuota, turės būti apmokama visų namo gyventojų. Analogišką situaciją turi įmonė kitame daugiabutyje, kur viena moteris netgi nesutiko, kad jos bute būtų pakeisti langai, tačiau už bendrus objektus tam butui vis tiek skaičiuojama sąskaita po renovacijos. Kalbėdamas apie V. Kudirkos g. 92-ojo namo situaciją V. Paškevičius įsitikinęs, kad nėra kitos išeities dėl vieno buto problemos – reikia pakeisti seną šilumos vamzdyną, priešingu atveju, jeigu trūktų seni vamzdžiai, turėtų problemų ne vienas butas, o visas namas, taip pat ir namo administratorius, ir rangovų įmonė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.