Paukščių gripas – jau abiejuose kaimyniniuose rajonuose

Kaip teigia Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai (VMVT), Lietuvoje nustatomi vis nauji paukščių gripo atvejai. Šįmet Lietuvoje jau nustatyti 52 paukščių gripo atvejai, sunaikinta 1 tūkst. 169 naminiai paukščiai. Pranešta apie atvejus Jurbarko, Marijampolės, Vilkaviškio rajonuose.

Visai neseniai Marijampolės apskrityje nustatyti trys paukščių gripo atvejai, iš jų du Marijampolės ir vienas Vilkaviškio rajone. Prieš porą savaičių pranešta apie atvejus Jurbarko rajone, tad tarnyba nerimauja, nes tik laiko klausimas, kada paukščių gripas pasireikš ir Šakių rajone.
 
Marijampolės apskrityje šiais metais paukščius deklaravo 526 laikytojai, kurių ūkiuose laikoma  114 tūkst. 677 vnt. įvairių paukščių. Šakių rajono teritorijoje 111 paukščių laikytojų deklaravę 23 tūkst. 849 vnt. paukščių.

Pasak VMVT Marijampolės departamento patarėjo Kęstučio Matulevičiaus, tarnyba šiuo metu vykdo sugriežtintą kontrolę veterinarinį patvirtinimą turinčiuose komerciniuose paukščių ūkiuose, o kitus paukščių laikytojus per spaudą ragina laikytis biosaugos reikalavimų paukščių ūkiuose, apsaugoti paukščius visomis įmanomomis priemonėmis nuo kontakto su laukiniais paukščiais.

Anot K. Matulevičiaus, prekiauti paukščiais Lietuvoje galima tik veterinarinį patvirtinimą turintiems paukščių prekiautojams – visiems kitiems prekyba negalima, tačiau yra prekiautojų, kurie pažeisdami reikalavimus tai daro, todėl gyventojai, įsigyjantys naminius paukščius turguose, turi būti budrūs.

Patarėjas priduria, kad VMVT stebi prekiautojų veiklą, telefonu perspėja apie draudžiamą veiklos vykdymą, tačiau kartais visko sukontroliuoti tiesiog neįmanoma.

Pagal Lietuvoje galiojančius teisės aktus paukščius deklaruoti gali kiekvienas laikytojas, o įvairias paramas gaunantys ar siekiantys jas gauti privalo deklaruoti paukščius du kartus per metus. Asmenys nedeklaravę paukščių praranda teisę į kompensaciją už patirtus nuostolius likviduojant užkrečiamas ligas, pavyzdžiui, paukščių gripo atveju. Paukščius galima deklaruoti pas veterinarijos gydytojus, seniūnijose ar VMVT teritoriniuose padaliniuose.

Bet kokiu atveju šiuo metu paukščių laikytojai raginami laikytis biosaugos reikalavimų paukščių ūkiuose, saugoti paukščius nuo kontakto su laukiniais paukščiais tiek tiesiogiai, tiek per pašarus, geriamą vandenį, kitus apyvokos reikmenis, nepirkti paukščių iš nežinomų prekiautojų, o perkant paukščius reikalauti tinkamai užpildyto vežamų gyvūnų važtaraščio, kuris yra kaip patvirtinimas, kad parduodami paukščiai sveiki. Jame turi būti nurodyta, kada ir kas pardavė bei kas įsigijo paukščius, kokius paukščius, kokį jų kiekį.

„Draugo“  inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.