Voniškių bendruomenė įsitraukia į verslą

voniskiai kbc
Voniškietės (iš kairės) Virginija Kapačienė, Renata Bastienė ir Gitana Kuncaitienė virtuvėje turi daug patirties, todėl nusprendė save realizuoti šiame versle. D. Pavalkio nuotr.

Raminta MAJAUSKAITĖ

Voniškių kaimo bendruomenės centras dar 2020-aisiais Šakių krašto VVG pateikė paraišką vietos projektui „Maitinimo paslaugų teikimas“ kurį įgyvendinant bus pradėta teikti išvežamo maisto teikimo paslauga Šakių krašto gyventojams bei sukurta viena darbo vieta. Praėjusią savaitę bendruomenės centras jau gavo reikalingą virtuvės įrangą.

Kaip sako Voniškių kaimo bendruomenės centro pirmininkė Gitana Kuncaitienė, mintys apie projektą, kuris leistų teikti maitinimo paslaugas Šakių rajone, kilo dar prieš pandemiją.

Virtuvės įrangą už 21 tūkst. eurų bendruomenė jau įsigijo, o iki Naujųjų metų planuoja nusipirkti ir komercinį automobilį, kuriuo būtų patogu išvežioti pagamintą maistą.

„Įrangą gavome profesionalią, kaip ir priklauso restoranams ar kavinėms: marmitai, termosiniai puodai – viskas pritaikyta išvežimui – štai specialios dėžės maistui vežti automobilyje“, – apie gautą įrangą pasakoja ir ją aprodo G. Kuncaitienė.

Bendruomenės centro pirmininkė pati žada darbuotis virtuvėje, tačiau primena, jog šis verslas nėra privatus, tad įsitrauks ir daugiau bendruomenės narių: Renata Bastienė gamins naminius sūrius, o Virginija Kapačienė keps konditerinius grybukus. Šioms trims moterims gaminti maistą patinka, sako tą sugebančios geriausiai. Tačiau kol kas turės dalintis tik vienu etatu.

Voniškietės orientuosis į tradicinį kaimišką maistą, o kada rengs renginius bendruomenėje, žada pabandyti sukurti kažką specialaus, autentiško, kas būdinga būtent šiam kraštui. Jų pagrindinis tikslas – ekologiškos, skanios ir, svarbiausia, sočios maisto porcijos, nes maistas dažniausiai pasieks sunkiai dirbančius kaimo žmones.

voniskiai kbc2
Voniškiečių bendruomenė jau gavo verslo pradžiai reikalingą virtuvės įrangą, kurios vertė – 21 tūkst. eurų. D. Pavalkio nuotr.


Moterys gamybą pradės nuo dienos pietų, kuriuos tieks žemės ūkio bendrovėms Voniškiuose, Plokščiuose bei Kubiliuose. Be to, pačios keps naminę kaimišką ruginę duoną.

„Vyrams dabar darbymetis, jie laukia, kol tieksime maistą, nes nuo ankstyvo ryto iki pat vėlaus vakaro tenka praleisti darbe, o šiltas, šviežias, natūralus ir sveikas maistas yra be galo svarbus. Kol kas sunku pasakyti, kiek porcijų per dieną pagaminti reikės. Priklausys nuo to, ar žmonėms patiks mūsų ruoštas maistas. Planuojame ir internete pasiskelbti apie savo veiklą, paviešinti meniu ir laukti daugiau užsakymų ar mus aplankančių svečių“, – sako bendruomenės centro pirmininkė.

„Kaimas sensta. Aplinkui turime ir pagyvenusių žmonių, kurie jau sunkiai vaikšto, galbūt ir jiems apsimokėtų bei būtų patogu, kad mes atvežtume paruošto maisto“, – priduria voniškietė V. Kapačienė.

Šios svetingos damos ateityje ruošiasi ir lauko prekybai. Tam įsigijo vaflinę, didelę blyninę bei du kavos termosus. Planuoja prie bendruomenės centro įrengti terasą, kuri bendruomenės renginių metu atliks scenos funkciją, o įprastu metu pastatyti joje penkis keturviečius staliukus. Taip pat nori suremontuoti ir bendruomenės centre esančią salę, kurioje būtų galima bendruomenės šventes minėti ar gedulingus pietus valgyti.

Šiuo metu moterys dar turi daug darbų: apdrausti gautą virtuvės įrangą, bendruomenės centro koridoriuje įsirengti spintą, į kurią bus sudėti vienkartiniai maisto indeliai, įsirengti oras-oras sistemą, nes vasaros metu virtuvėje bus ypač karšta, gauti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos leidimus dirbti.

„Dar turime ir PVM savivaldybei grąžinti – daugiau nei 8 tūkst. eurų. Tikimės pradėti maisto gamybą jau šios vasaros viduryje, bet esame susitaikiusios su tuo, jog verslo pradžia mums pačioms labai pelninga nebus. Dėl kainų dar nesame nusprendusios – ar daryti atskiras kiekvieno patiekalo kainas, ar vieną ir tą pačią kainą visiems skirtingiems dienos pietums, – pasakoja G. Kuncaitienė. – Mes samdėme konsultantus, kurie padėjo dirbti prie projekto rašymo. Mūsų užduotis buvo surinkti visus reikalingus dokumentus. Teko visur grasiotis. Manau, kad antrą kartą tam nesiryžtume, nes, kaip sakoma, eini ir atsimuši visur į sieną. Labai sunku. Tik atrodo viskas paprasta, lengva ir gražu. Mažai kas nori padėti.“

2012 m. vasario 8 d. keturių aktyvių Voniškių kaimo gyventojų dėka buvo įkurtas šis bendruomenės centras. Šiuo metu Voniškių bendruomenę sudaro apie 80 narių, tačiau, kaip sako moterys, ne visi tokie aktyvūs.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.